Domů     Medicína
Mravenčí med jako účinný lék
Zdroj: Wiki Commons by Magnus Manske

Vzhledem k rostoucí rezistenci bakterií vůči antibiotikům se vědci snaží hledat v přírodě věci, které by byly schopny antibiotika zastoupit. Obrací se k moudrosti dávných civilizací, které mohly během tisíců let své existence nacházet a testovat léčivé zdroje ve svém okolí. Nyní se odborníci ze Sydneyské univerzity zaměřili na Aboridžince….

Kultura Aboridžinců je nejstarší nepřerušeně fungující civilizací světa, je stará 65 tisíc let. K léčbě bolesti v krku a nachlazení využíval tento přírodní národ po generace med mravenců nesoucích jméno Camponotus inflatus.

Někdy si Aboridžinci na těchto mravencích dokonce pochutnávali podobně jako my na cucavých bonbónech. Tito mravenci se vyskytují zejména v pouštních oblastech Západní Austrálie a Severního teritoria. Jsou spojeni se stromy Mulga (Acacia aneura), které jim poskytují úkryt před vysokými teplotami, fungují jako zdroj nektaru a přitahují i hmyzí kořist, kterou se mravenci živí.

Med kdykoliv dostupný k zahnání hladu i k boji s nemocemi

Mezi těmito mravenci se nachází specializované medonosné dělnice, které ostatní členové kolonie celý život překrmují nektarem do takové míry, že se jim nafouknou břicha do velikosti jantarové kuličky.

Břišní stěna se zredukuje na tenkou membránu, takže je vidět med uložený uvnitř. Stanou se z nich živoucí zásobárny energie a živin pro celou kolonii. Zavěsí se nad mraveniště, a když mravenci v něm hladoví, vyvrhnou med, kterým je zasytí.

Nyní vědci podrobili med mravenců Camponotus inflatus zkoumání a zjistili, že má velmi silné antibakteriální a antimykotické účinky. V mraveništích, stejně jako v lidských velkoměstech se mohou šířit bakteriální i houbové nákazy.

I když je mravenci umí velmi dobře zvládat, protože uplatňují podobné epidemiologické zásady jako lidé, kdy se nejméně nakažený jedinec stará o ty nejvíce nemocné, experti správně předpokládali, že by mravenčí med mohl být dalším dílkem skládanky, který snižuje riziko šíření infekce mraveništěm. A měli pravdu.

Zdroj: AntWeb.org by April Nobile

Účinný proti bakteriím i plísním

Provedená analýza ukázala, že mravenčí med je velmi účinný proti bakteriím Staphylococcus aureus, známým jako zlatý stafylokok, a to dokonce více než med australských a novozélandských včel. Toto zjištění vědce poněkud zaskočilo, protože se jedná o typicky lidský patogen, který zpravidla nemá s mravenci nic společného.

Nicméně pro lidstvo je to dobrá zpráva. Ačkoliv med těchto mravenců není možné získávat jinak než sběrem, jako to činí Aboridžinci, takže jej nelze masově využít, jeho analýzou vědci odhalí různé sloučeniny, které mohou poté syntetizovat v laboratořích.

Doktorka Kenya Fernandesová z univerzity v Sydney, spoluautorka studie, dále uvádí: „Med byl velmi silný i proti některým plísním, které považujeme za značně odolné a těžko zničitelné, jako je Aspergillus a Cryptococcus.“ S oběma se mravenci mohou snadno potkat ve svém přirozeném prostředí.

Kvasinky Crypotcoccus se běžně vyskytují na stromech, plísně Aspergillus zase v pouštním prostředí. Není proto divu, že si proti nim mravenci vyvinuli účinnou obranu ve formě medu. Vědcům se rovněž podařilo odhalit, jaká složka obsažená v medu stojí za jeho unikátními vlastnostmi.

Jedná se o antimikrobiální peptid zcela specifického složení. I ten by lidstvu mohl v syntetizované podobně v budoucnu pomoci v boji s houbovými nákazami, které se stávají stále větší hrozbou.

Štítky:
Související články
Jako by nestačil návrat starých známých infekcí, začaly se objevovat nové. A nejsou bezzubé, podle odhadů umírá na zdánlivě nenápadné mykózy celosvětově dvakrát více nemocných než před 10 lety. Co jsou vlastně mykózy? Jde o infekce způsobené některými zástupci říše hub – jednobuněčnými kvasinkami nebo vláknitými houbami, známými spíš pod značením plísně. Tedy nic, co […]
Nejsou to jen oteklé končetiny a utiskovaný močový měchýř. Na příchod dítěte se adaptují téměř všechny systémy těla matky, a za jeden z nich byl nedávno uznán také mozek. Jak přesně k tomu dochází, se ale dosavadní studie nedokázaly shodnout. Objasnit celou záležitost pomohla nová studie. Vědecký zájem o neurobiologické procesy spojené s mateřstvím je ve fázi […]
Podle studie zveřejněné v časopise The Journal of the American Heart Association je u lidí, kteří často kouří marihuanu, vyšší riziko infarktu a mrtvice. Článek je analýzou každoročního průzkumu americké vlády o rizicích chování ve společnosti v letech 2016-2020. Respondenti odpovídali na otázky týkající se jejich vlastního zdraví, přičemž jedna sekce výzkumu se týkala případných […]
Mezi lidmi přibývá těch, kteří trpí nějakým neurodegenerativním onemocněním, především ve vyšším věku, jehož nyní dosáhne více lidí. Plně porozumět těmto poruchám není pomocí současných výzkumných metod možné. Proto se vědci snaží přijít s novými, inovativními přístupy. Jedním z nich je tvorba hybridních mozků, kdy jsou myším implantovány neurony z krys. „Máme krásné modely mozkových […]
Navzdory podfinancování, stávkám a přes všechny problémy je české zdravotnictví na vysoké úrovni. A výkladní skříní celého kolosu je porodnictví, i přes rostoucí neplodnost, vyšší počet těhotenských komplikací a ne zcela zdravých těhotných žen. České porodnictví se dlouhodobě drží na mimořádné úrovni. V nejvýznamnějších parametrech, jako je novorozenecká nebo mateřská úmrtnost, se ČR svými výsledky […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz