Domů     Ostatní
Mzdy rostou pomalu, ekonomická důvěra stagnuje
Jan Nováček 7.7.2023

Česká bankovní asociace (ČBA) pravidelně zveřejňuje výsledky průzkumů, ale i vývoj ekonomických ukazatelů za jednotlivé měsíce roku. Pravidelně je umisťuje na své stránky v sekci „Hypomonitor“. Nahlédněme na vývoj posledních měsíců v oblasti mezd a důvěry domácností v ekonomiku.

Dubnový růst, ale květnový pokles. Tak to u nás vypadalo s důvěrou

Během května 2023 zaznamenal Hypomonitor ČBA pokles. Jak vidno na obrázku 1, po dubnovém růstu se pro mnohé stal zklamáním, doufali v nastartování postupného, ale stabilního růstu důvěry, a tím i možnosti návratu do „normálnějšího“ režimu ekonomiky.

Z květnových průzkumů však plyne, že: „respondenti jsou méně optimističtí ohledně budoucí hospodářské situace či své vlastní finanční situace.“.

Obrázek 1: Vývoj důvěry domácností v ekonomiku, sledovaný od roku 2011 (Zdroj: ČBA Hypomonitor)

Tyto obavy potvrzují ostatně i interní data srovnávače FérovéPůjčky.cz: za poslední rok poklesla průměrná požadovaná částka půjčky, vyřizované prostřednictvím online srovnání, o více než třetinu.

To znamená, že domácnosti se necítí natolik finančně „fit“, aby si mohly dovolit stejně vysoké půjčky (na auto, na vybavení domácnosti), jako ještě před rokem.

S důvěrou jsme na úrovni krizového roku 2013

Současná míra důvěry domácností v ekonomiku je podobně nízká, jakou jsme zažili v roce 2013, což byl jeden z krizových roků. A to i přes fakt, že prozatím se nijak nezvyšují obavy z nezaměstnanosti. Ty se oproti předešlým měsícům nemění.

V kontextu let 2019, a dokonce i covidových let 2020 a 2021, jsou však o dost vyšší.

I přes skutečnost, že volných pracovních míst je na trhu spousta, a Česká republika čelí spíše nedostatku pracovníků, než obavám z propouštění. Nakolik se tedy na obavách podílejí externí vlivy (když obavám vývoj zatím nenahrává), je otázkou k zamyšlení. S velkou pravděpodobností za nimi stojí i mzdy.

Vývoj mezd neodpovídá vývoji cen

V české ekonomice jsou nyní nejnižší mzdy za posledních nejméně 8 let. Řeč je samozřejmě o mzdách reálných – vztažených k cenové hladině. Jinými slovy: za svou výplatu si koupíme méně zboží, než jsme pořídili například v roce 2015. Produkty a služby v posledním roce natolik zdražily, že málokteré „výplatní pásky“ s nimi stačí držet tempo. Ve službách se očekává ještě další nárůst cen.

A jak je to se mzdami za první čtvrtletí roku 2023? Rostly pomaleji, než analytici očekávali. A pomaleji, než by ekonomika (v čele s domácnostmi) potřebovala. ČBA ve svém Hypomonitoru informovala, že za první tři měsíce roku 2023 narostly průměrné mzdy jen o 8,6 %.

To však znamená propad reálných mezd o 6,7 %. Vývoj nominální a reálné mzdy si můžete prohlédnout v obrázku 2.

Obrázek 2: Vývoj nominální a reálné mzdy od roku 2015 (Zdroj: ČBA Hypomonitor)

Právě pomalé tempo růstu mezd může být jedním z důvodů, proč Češi v současnosti zažívají mnohem vyšší strach z nezaměstnanosti, než by odpovídalo realitě na trhu práce. Na budování těchto obav se ovšem podílejí také média, která ráda spekulují o budoucích negativních scénářích.

Co by mohlo důvěru domácností v naši ekonomiku zase podpořit?

Tahle otázka je velmi důležitá, neboť právě důvěra lidí je v ekonomice tím nejdůležitějším. je dokonce podstatnější než důvěra firem. Čím to je? Nezapomínejme, že celý podnikatelský sektor se vlastně rekrutuje ze sektoru domácností.

Z dat za poslední měsíce vyplývá, že se zmenšil strach z inflace. To je jedna z pozitivních zpráv, která naznačuje, že lidé začínají vnímat jakési světlo na konci tunelu současné situace. Extrémní vliv na důvěru v ekonomiku má též důvěra ve vládu a v její řízení.

Netřeba dodávat, že právě stabilita a jasný záměr, kam stát směřovat, nám v současnosti citelně chybí. Pochybnosti o budoucnosti jsou s přijímáním zmatečných a pak několikráte měněných rozhodnutí vlády jen přiživovány.

Důležitým předpokladem pro změnu situace je tedy jasné zacílení a jasné programy, kterých se bude česká politická garnitura závazně držet.

Štítky:
Související články
Placenta je často označovaná jako plodové nebo mateřské lůžko. Jedná se o jedinečný, komplexní orgán, který hraje zásadní roli během těhotenství. Její role a funkce jsou klíčové pro zdravý vývoj plodu a úspěšné těhotenství, ačkoli se o ní často mluví jen okrajově. V moderní medicíně je ovšem důležitým objektem zájmu. Placenta – přestože je zcela […]
Pokud čtete 21. Století, tak pravděpodobně nad věcmi rádi přemýšlíte. Ale přemýšleli jste někdy nad tím, co a jak se dotýká charakterové vlastnosti, kterou v psychologii označujeme jako potřebu poznávání? Jejími autory jsou američtí psychologové John T. Cacioppo a Richard E. Petty. Potřebu poznávání popisují jako tendenci lidí častěji vykonávat náročné myšlenkové aktivity a především si […]
Stal se předmětem muzejní expozice s rekordní návštěvností, posloužil k výrobě bionafty a zároveň jeho pouhá přítomnost obrací žaludek naruby. Řeč je o fenoménu posledního desetiletí, který se stal nákladnou daní za pohodlný život v městském blahobytu. V únoru 2018 vystavilo Londýnské muzeum kousek hroudy vydolované ze stokové sítě jedné z jeho městských částí. Exponát, který přilákal rekordní počet […]
Pro dospělé není život černo-bílý, žijeme v mnoha barvách. Pro dítě se však dělí na dvě poloviny – ženskou a mužskou. Od chvíle, kdy dítě začne vnímat, je pro něj otec zástupcem/modelem jedné poloviny lidstva. A pokud muž chce být skutečným mužem/otcem, musí být i „dobrým tátou“… Role otce před 100 lety byla někde úplně […]
Ve věku 94 let zemřel 8. dubna 2024 ve svém domě v Edinburghu skotský fyzik Peter Higgs. Svou pověstnou skromnost a plachost překonával jen při rozhovorech o fyzice, kterou dokázal vysvětlit s pozoruhodnou srozumitelností. Do historie se ale zapsal především jako jeden z objevitelů částice, která váže vesmír dohromady. K objevu bosonu, který nese jeho […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz