Domů     Ostatní
Mzdy rostou pomalu, ekonomická důvěra stagnuje
Jan Nováček 7.7.2023

Česká bankovní asociace (ČBA) pravidelně zveřejňuje výsledky průzkumů, ale i vývoj ekonomických ukazatelů za jednotlivé měsíce roku. Pravidelně je umisťuje na své stránky v sekci „Hypomonitor“. Nahlédněme na vývoj posledních měsíců v oblasti mezd a důvěry domácností v ekonomiku.

Dubnový růst, ale květnový pokles. Tak to u nás vypadalo s důvěrou

Během května 2023 zaznamenal Hypomonitor ČBA pokles. Jak vidno na obrázku 1, po dubnovém růstu se pro mnohé stal zklamáním, doufali v nastartování postupného, ale stabilního růstu důvěry, a tím i možnosti návratu do „normálnějšího“ režimu ekonomiky.

Z květnových průzkumů však plyne, že: „respondenti jsou méně optimističtí ohledně budoucí hospodářské situace či své vlastní finanční situace.“.

Obrázek 1: Vývoj důvěry domácností v ekonomiku, sledovaný od roku 2011 (Zdroj: ČBA Hypomonitor)

Tyto obavy potvrzují ostatně i interní data srovnávače FérovéPůjčky.cz: za poslední rok poklesla průměrná požadovaná částka půjčky, vyřizované prostřednictvím online srovnání, o více než třetinu.

To znamená, že domácnosti se necítí natolik finančně „fit“, aby si mohly dovolit stejně vysoké půjčky (na auto, na vybavení domácnosti), jako ještě před rokem.

S důvěrou jsme na úrovni krizového roku 2013

Současná míra důvěry domácností v ekonomiku je podobně nízká, jakou jsme zažili v roce 2013, což byl jeden z krizových roků. A to i přes fakt, že prozatím se nijak nezvyšují obavy z nezaměstnanosti. Ty se oproti předešlým měsícům nemění.

V kontextu let 2019, a dokonce i covidových let 2020 a 2021, jsou však o dost vyšší.

I přes skutečnost, že volných pracovních míst je na trhu spousta, a Česká republika čelí spíše nedostatku pracovníků, než obavám z propouštění. Nakolik se tedy na obavách podílejí externí vlivy (když obavám vývoj zatím nenahrává), je otázkou k zamyšlení. S velkou pravděpodobností za nimi stojí i mzdy.

Vývoj mezd neodpovídá vývoji cen

V české ekonomice jsou nyní nejnižší mzdy za posledních nejméně 8 let. Řeč je samozřejmě o mzdách reálných – vztažených k cenové hladině. Jinými slovy: za svou výplatu si koupíme méně zboží, než jsme pořídili například v roce 2015. Produkty a služby v posledním roce natolik zdražily, že málokteré „výplatní pásky“ s nimi stačí držet tempo. Ve službách se očekává ještě další nárůst cen.

A jak je to se mzdami za první čtvrtletí roku 2023? Rostly pomaleji, než analytici očekávali. A pomaleji, než by ekonomika (v čele s domácnostmi) potřebovala. ČBA ve svém Hypomonitoru informovala, že za první tři měsíce roku 2023 narostly průměrné mzdy jen o 8,6 %.

To však znamená propad reálných mezd o 6,7 %. Vývoj nominální a reálné mzdy si můžete prohlédnout v obrázku 2.

Obrázek 2: Vývoj nominální a reálné mzdy od roku 2015 (Zdroj: ČBA Hypomonitor)

Právě pomalé tempo růstu mezd může být jedním z důvodů, proč Češi v současnosti zažívají mnohem vyšší strach z nezaměstnanosti, než by odpovídalo realitě na trhu práce. Na budování těchto obav se ovšem podílejí také média, která ráda spekulují o budoucích negativních scénářích.

Co by mohlo důvěru domácností v naši ekonomiku zase podpořit?

Tahle otázka je velmi důležitá, neboť právě důvěra lidí je v ekonomice tím nejdůležitějším. je dokonce podstatnější než důvěra firem. Čím to je? Nezapomínejme, že celý podnikatelský sektor se vlastně rekrutuje ze sektoru domácností.

Z dat za poslední měsíce vyplývá, že se zmenšil strach z inflace. To je jedna z pozitivních zpráv, která naznačuje, že lidé začínají vnímat jakési světlo na konci tunelu současné situace. Extrémní vliv na důvěru v ekonomiku má též důvěra ve vládu a v její řízení.

Netřeba dodávat, že právě stabilita a jasný záměr, kam stát směřovat, nám v současnosti citelně chybí. Pochybnosti o budoucnosti jsou s přijímáním zmatečných a pak několikráte měněných rozhodnutí vlády jen přiživovány.

Důležitým předpokladem pro změnu situace je tedy jasné zacílení a jasné programy, kterých se bude česká politická garnitura závazně držet.

Štítky:
Související články
Žáby po celém světě ohrožuje houba Batrachochytrium dendrobatidis. Způsobuje jim vysoce nakažlivé infekční onemocnění, kterému tyto snadno podléhají. Ochranu a čas na zotavení poskytují žábám tak zvané žabí sauny, sluncem vyhřáté cihly s otvory, ve kterých mohou žáby spočinout. Sauny pomáhají, ale vyhráno v souboji s houbou žáby stále nemají. Batrachochytrium dendrobatidis způsobuje žábám tak […]
Americká kosmická agentura NASA využije vodíkové vozidlo Toyota Lunar Cruiser pro svou nadcházejí pilotovanou misi na Měsíc. Šestikolové vozítko pro jízdu po povrchu umožní vědcům ještě detailnější průzkum zemské družice. Zapojení lunárního křižníku je jedním z hlavních bodů dohody o spolupráci, kterou NASA uzavřela s Japonskou agenturou pro výzkum vesmíru JAXA. Projekt stavby lunárního křižníku […]
Jen v Česku si míchu poraní až tři stovky lidí ročně. Následky narušení tohoto křehkého spletence nervových vláken jsou zpravidla nevratné. Anebo ne? Kristýna Kárová z Ústavu experimentální medicíny AV ČR se možnostmi regenerace axonů po míšním poranění intenzivně zabývá. Potřebuju podrbat na nose, vyhodnotí mozek a vyšle motorickou drahou míchy signál do svalů ruky, […]
„Alkoholové desinfekce na ruce zabíjí většinu bakterií, virů a plísní již do několika sekund.“ poutá většina reklam na desinfekce. Každý takovou viděl, zvlášť v posledních letech. Tyto náhodné reklamy nepřímo odpovídají na otázku, zda se viry řadí mezi živé organismy. Jen co je živé, dá se zabít. Nebo se to z tohoto reklamního tvrzení dá alespoň odvodit. […]
Vědci nyní lépe rozumí tomu, jak lidské buňky skládají molekulární nůžky, které stříhají RNA. Jde o další krok k pochopení, jak naše buňky čtou a překládají informaci uloženou ve své DNA. Proces popsal tým expertů z Ústavu molekulární genetiky AV ČR a Mikrobiologického ústavu AV ČR za pomoci mezinárodního týmu. Výsledky jejich nového výzkumu publikoval […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz