Domů     NOVINKY
VědaFest nastane o letním slunovratu
Jan Zelenka 15.6.2023

Kvapem se blíží největší venkovní vědecký festival v České republice – VědaFest! Tento očekávaný a inspirativní akční den představí 103 expozic na jednom místě, a to opět v pražských Dejvicích na Vítězném náměstí.

Letošní 11. ročník se zaměří na téma „Kořeny vědy“. Proběhne při letním slunovratu 21. června od 8.30 do 19.30 hodin.

Věda je všudypřítomná a nezbytná pro náš každodenní život. Bez vědy bychom nebyli schopni dosáhnout pokroku a poznání, jež přináší věci, které nás obklopují. Věda je užitečná a zajímavá, a to nám na VědaFestu předvedou expozice z různých oblastí vědy a výzkumu.

Na festivalu se setkáte s vystavovateli z vysokých škol, volnočasových institucí a firem zabývajících se vědeckým výzkumem a popularizací vědy. Budete mít možnost se seznámit s nejnovějšími trendy a objevy v různých oborech.

Firma PPG ukáže, že s jejich nátěrovými barvami se dá malovat nejenom doma, ale i ve vědeckých experimentech. Představí se moderní technologie, které usnadňují velké stavby, i virtuální bagr. Filozofická fakulta Univerzity Karlovy vás zavede do života lidí za třicetileté války a lékařské fakulty přiblíží moderní trendy a techniku ve výuce i to, jak máme sami o své zdraví pečovat.

Planetárium vás za bílého dne zavede do hlubin vesmíru, ČZU vás seznámí s tajným životem lesa a představí vám potravu budoucnosti – červy. Mikroskopické řasy jako potravu budoucnosti a to, že mikroby jsou všude kolem nás, ukáže Mikrobiologický ústav AV ČR. Vodohospodáři objasní koloběh vody v přírodě a naučí vás, jak s vodou hospodařit.

Pedagogická fakulta Univerzity Karlovy zase naučí návštěvníky, jak neplýtvat potravinami. Ceitec společně s VUT odhalí, jak dlouho se různé materiály rozkládají v přírodě, a o přítomnosti a využití plynů kolem nás poučí společnost Air Products.

O autech na vodíkový pohon se dozvíte od Valea, ZOO Praha vás seznámí s ohroženými druhy zvířat v přírodě a zachování jejich druhu, nejmodernější technologie představí Armáda ČR a hasiči z Letiště Praha.

Česká geologická služba vás naučí rýžovat zlato, zeměměřiči seznámí návštěvníky se zaměřováním do map, knihovny s robotizací knižního fondu a Smíchovská průmyslovka ukáže, jak vypadá škola budoucnosti.

VědaFest však není jen o pasivním přihlížení a pozorování. Návštěvníci se mohou aktivně zapojit do kvízové zábavy prostřednictvím instagramových odpovědí a soutěžit o zajímavé ceny.

Na festivalovém pódiu si celý den můžete užít program, při kterém se nebudete ani chvilku nudit. Třeba s FameLabem, psími hrdiny, strhující chemií, ale i spoustu techniky a barev. Konec programu na téma Věda a vědění bude patřit známému vědci Václavu Cílkovi, debatu povede novinář Martin Tyburec a poskytnou tak společně návštěvníkům inspirativní závěr festivalu.

VědaFest je akcí určenou všem bez rozdílu věku.

VědaFest je určen studentům a žákům středních a základních škol a zvídavé veřejnosti bez omezení věku.

Více informací o programu, vystavovatelích a organizátorech na www.vedafest.cz

Vstup je ZDARMA.

Související články
Při pozorování orangutana sumaterského dospěli vědci k překvapivému odhalení. Šikovný primát si totiž sám dokázal vyléčit velké zranění na tváři s pomocí rostlinné pasty. Je to nejspíš vůbec poprvé, kdy se podařilo zaznamenat volně žijícího živočicha, jak pečuje o své zranění s pomocí rostliny. „Jsou to naši nejbližší příbuzní a to opět ukazuje podobnosti, které […]
Ve své době patřily k technologické špičce, máloco ale stárne rychleji než technologie. Sonda Voyager 1, která dala nahlédnout za oponu Jupiteru a Saturnu, dojala svět „Bleděmodrou tečkou“ a stala se nevzdálenějším člověkem-vyrobeným objektem ve vesmíru, vysílala poslední půlrok jen nesrozumitelné „blábolení“. Poslední sbohem se ale nekonalo, inženýrům NASA se opět povedlo krizi zažehnat. Dvojice sond […]
Nejhorší noční můry vědců se pomalu naplňují. Téměř polovina čínských měst se propadá, a to zejména kvůli čerpání vody a zvyšující se hmotnosti rychle se rozrůstajících městských oblastí. Jen nejlidnatější metropole, Šanghaj, se za poslední století propadla o více než tři metry… K tomuto závěru došel tým čínských odborníků po detailním prozkoumání 82 měst, včetně […]
Světoznámá značka minerální vody Perrier představila novou exkluzivní limitovanou edici své ikonické zelené lahve. Jejím autorem je legenda francouzského designu Philippe Starck, který u příležitosti 160. výročí založení značky vdechl lahvi novou podobu ve svém nezaměnitelném minimalistickém, ale elegantním stylu. Ikonický kapkový tvar zelené lahve Perrier zůstává od vzniku společnosti stejný a stal se symbolem značky. Kromě toho […]
Zajímají vás paralely mezi chováním rakovinných buněk a lidí? Podívejte se pod povrch biologie nádorů, a ponořte se do úvah založených na společensko-vědních teoriích fungování společnosti. Nahlédněte pod povrch rakoviny. Vydejte se do fascinujícího světa „buněčné filosofie“ s knihou inspirativní vědkyně, bioložky Jany Šmardové (1961−2023) z Přírodovědecké fakulty MUNI. Jana Šmardová se ve vědecké práci zaměřovala […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz