Domů     Technika
Největší technologické přešlapy roku 2023 aneb co se opravdu nepovedlo
Martin Janda 20.5.2023

Oblast technologií je světem, kde se nad dosaženým vývojem leckdy tají dech. Ale jindy je také světem jen těžko uvěřitelných selhání a průšvihů. Inu, jak to tak bývá, není každý den posvícení….

Elon a jeho síť

Některými je považován za vizionáře, jinými za sociopatického egomaniaka. Ano, řeč je o podnikateli Elonu Muskovi. Když se jednou Twitter rozhodl ověřit informace, které Musk sdílel, miliardář se naštval a oznámil, že sociální síť odkoupí.

Pak si svůj nápad na chvíli rozmyslel, ale nakonec se v říjnu Musk stal většinovým vlastníkem této mikrobloggerské služby.

Od té doby jde Twitter z jednoho průšvihu do druhého. Například zavedení ověřených profilů pro předplatitele, které vyšlo na osm dolarů, vedlo k záplavě trolů a falešných účtů, které napodobovaly exkluzivní značky nebo známé osobnosti.

To inzerenty na Twitteru naštvalo natolik, že řada z nich se stáhla a síť přišla o miliony dolarů.

Pak Musk nechal zablokovat účty některým novinářům, o kterých Musk tvrdil, že ho doxují. Poté, co byl konfrontován s realitou a jeho obvinění se nepotvrdila, účty byly rychle obnoveny. Když majitel Twitteru sdílel anketu s otázkou, zda by měl odstoupit z funkce generálního ředitele, byl výsledek byl jednoznačné „ano“. Krátce na to Musk uvedl, že odstoupí, jakmile najde náhradu.

Když si Musk síť pořizoval, asi o ní mnoho nevěděl. Suverénně tvrdil, že Twitter je největší sociální sítí světa, což má ovšem k realitě stejně daleko jako bulharští hokejisté k titulu mistra světa. Nejrozšířenější sociální sítí zůstává Facebook se třemi miliardami účtů, přičemž Twitter v tomto žebříčku není ani v první desítce.

Nepřitažlivý virtuální svět

Ve snaze ovládnout to, co společnost Meta, provozující mimo jiné sociální sítě Facebook a Instagram, považuje za budoucnost online interakce, uvedla koncem roku 2021 na trh službu Horizon Worlds.

Ta umožňuje uživatelům komunikovat ve 3D virtuálním prostoru a hrát různé hry.

Meta se ve svém novém projektu snažila dosáhnout půl milionu uživatelů měsíčně, ale skutečný počet je sotva poloviční. Podle odborníků za to může především nepřitažlivý design a málo zajímavých funkcí.

Konec hry

Není sporu o tom, že Google je jednou z nejsilnějších mocností moderního počítačového věku. Ale to neznamená, že je neomylný, i on ví, co to je neúspěch. Tím nejznámějším z poslední doby (přinejmenším od dob Google Glass) bylo uzavření herního streamingu Google Stadia na konci roku 2022. Stadia měla být mocným nástrojem na trhu cloudových her, kde se složité výpočty odehrávají na vzdálených serverech a vizuální efekty jsou streamovány do televizorů, počítačů a telefonů.

Technicky na této platformě nebylo nic špatného, ale problémem byl výběr her. Ty byly mnohdy druhořadé, neoblíbené a lidé si nechtěli kupovat tituly jen kvůli Stadii. A když byl provoz Stadie ukončen, mnozí vývojáři se dozvěděli, že jejich hry nebudou vydány, až četbou z tisku.

Krok vedle od Spotify

Přechod do oblasti hardwaru bývá pro technologickou společnost riskantní krok, protože vyžaduje značné kapitálové výdaje na výrobu, které se ne vždy promítnou do prodeje. O tom se v roce 2022 přesvědčil gigant v oblasti streamování hudby Spotify, když představil zařízení Car Thing. Toto příslušenství pro palubní desku bylo v květnu uvedeno na trh za 90 dolarů a slibovalo řidičům možnost ovládat přehrávání Spotify pomocí hlasových příkazů.

Car Thing však ke streamování hudby stále vyžadoval telefon, takže se v podstatě jednalo jen o další krok mezi stereo systémem a službou Spotify. V červenci jej nakonec Spotify přestal vyrábět.

Miliony v rukou hackerů

Jednou z nejočekávanějších her s podporou NFT (speciální třída kryptoaktiv) byl na začátku roku Axie Infinity. Jednalo se o bojovku s příšerkami ve stylu Pokémonů, kde hráči mohou získávat herní kryptoměny.

Rychle se v ní rozjela celá ekonomika, v níž bohatí hráči pronajímali své Axie za podíl ze zisku. Ale stejně jako u všech kryptoplatforem se stala středobodem zájmu hackerů. Například jedné severokorejské skupině počítačových lapků se podařilo ze systému odčerpat 615 milionů dolarů, takže vývojář Sky Mavis musel shánět peníze na rizikový kapitál, aby mohl dál fungovat.

Těžká práce s robotickými vozy

Snaha o vývoj zcela autonomních robotických automobilů zaměstnává několik odvětví technologického průmyslu již více než deset let. Automobilky Ford a Volkswagen vrhly své investice do společnosti Argo AI, kterou v roce 2016 založili veteráni samořídicích programů společností Google a Uber.

Vývoj je však pomalý a ukazuje se, že navigace ve složitých dopravních systémech je podstatně obtížnější, než si technologové původně malovali. Ani s více než 3,5 miliardami dolarů od automobilek se společnosti Argo nepodařilo splnit slibovanou „úroveň 4“, kdy se šofér vůbec nemusí věnovat řízení.

Poté, co se společnost ve třetím čtvrtletí loňského roku vykázala ohromující čistou ztrátu ve výši 827 milionů dolarů, byla celá firma rozpuštěna. Tím toto technologické odvětví dostalo tvrdou ráno. Lze očekávat, že se inženýři budou i nadále pokoušet o pokrok v této oblasti, ten však bude mnohem zdlouhavější, než se ještě před pár lety předpokládalo.

S Ponziho schématem si neradno zahrávat

V roce 2022 nebylo většího technologického příběhu než splasknutí kryptografické bubliny v celém odvětví. Obrovské množství „bohatství“ bylo zničeno dost hloupými způsoby, ale jedním z nejvíc do očí bijících byl kolaps společnosti Terra.

Byl to složitý příběh, který by možná vyšel na román. Základní problém spočíval v tom, že TerraUSD byla navázána na americký dolar jako stablecoin, ale zároveň nabízela dvacetiprocentní návratnost investice prostřednictvím platformy zvané Anchor.

Lidé tedy kupovali minci jen proto, aby ji vložili do této platformy, která však mohla tyto výnosy vyplácet jen při dalších investicích. Zkrátka, jednalo se o klasické Ponziho schéma, které se dřív nebo později zákonitě zhroutí.

A to se také stalo, v květnu TerraUSD přestal být vázaný na dolar, což způsobilo paniku na trhu a masivní výprodeje. Mince během týdne ztratila 90 % své hodnoty, čímž došlo ke ztrátě tržní kapitalizace ve výši 45 miliard dolarů.

Byl to ukázkový příklad toho, jak jsou tyto systémy křehké, nicméně, každým okamžikem se objevují nové, založené na stejném principu a vždy se najdou lidé, kteří v nich utopí své úspory.

Související články
Někteří lidé používají chatboty s umělou inteligencí k vytváření avatarů svých zesnulých blízkých. Pro někoho je to zdroj útěchy, ale jiné z toho tak trochu jímá hrůza… Doktorka Stephenie Lucas Oneyová nedávno oslavila pětasedmdesáté narozeniny. Její otec, bývalý policista a soudce, je už na věčnosti, ale ona s ním stále hovoří. Nikoli však jen v […]
Vinaři používají dvě metody k detekci toho, zda bylo jejich bílé víno kontaminováno nežádoucími mikroby, a to čichovou zkoušku a testování vzorků vína v Petriho misce. Nyní by se k nim mohla přidat ještě třetí, hi-tech metoda, a to testování vína pomocí elektronického jazyka. Elektronický jazyk se tomu lidskému vůbec nepodobá co do vzhledu, ale […]
Přesnější a rychlejší mapování znečištění vodních ploch i lepší ovládání pasivních hladinových plavidel tažených lodí byly hlavní cíle projektů kooperace robotických dronů vyvíjených Skupinou multirobotických systémů FEL ČVUT (MRS) a autonomně řízených lodí. Výsledky představili výzkumníci před pár dny u břehů vodní nádrže Orlík. Nad hladinu a okolní louky se vzneslo během soustřední v minulých dnech […]
Umělá inteligence je tu, ať se to někomu líbí nebo ne. Nabízí přehršel možností, ale také ukrývá nemálo čertových kopýtek. A tak je tomu i v oblasti vzdělávání. Sal Khan, výkonný ředitel Khan Academy, na které skrze online přednášky studují miliony lidé po celém světě, měl loni na konferenci TED Talk, jejímž mottem je heslo […]
Virtuální realita už není jen hračkou geeků, odnoží herního zábavního průmyslu nebo vědců. Její potenciál je větší, s přesahem do každodenního života. Městská knihovna v Praze prostřednictvím VR nejen zpřístupnila zajímavou, bezmála stoletou historii budovy knihovny na Mariánském náměstí, ale umožňuje i pohlédnout na knihovnu a její služby novýma očima. Městská knihovna v Praze zahájila projekt před […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz