Domů     Příroda
B chromozom kukuřice rozlousknut!
Zdroj: Pixabay

Když byl v roce 2009 přečten neskutečně dlouhý genetický kód kukuřice, obsahující 32 tisíc genů – tedy přes dvě miliardy písmen, vědecká obec jásala. A podobné ovace se odehrály také před dvěma lety, když byl rozlousknut další oříšek v podobě jejího B chromozomu..

Rok 2021 se stal významným nejen pro české výzkumníky z olomoucké laboratoře Ústavu experimentální botaniky (ÚEB) Akademie věd ČR, ale také pro obyčejnou kukuřici. Ve spolupráci s americkým a čínským týmem se totiž podařilo přečíst její B chromozom.

Ve svých závěrech, které byly zveřejněny v periodiku Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America, navíc vědci uvádí, že se její vlastnosti zcela vymykají Mendelovým zákonům dědičnosti.

Postradatelné, ale ceněné

B chromozomy se vyskytují u mnoha organismů rostlin, ale také živočichů. Jejich počet v buňkách není podle vědců stálý, což znamená, že se bez nich organismy obejdou. To ale není podle výzkumného mezinárodního „tria“ to zajímavé.

Skutečnou vědeckou bombou je totiž fakt, že se neřídí Mendelovými zákony dědičnosti. To znamená, že se nerozdělí rovnoměrně do pohlavních buněk – spermatické buňky proto následně obsahují jejich různé počty.

„Jsem nesmírně rád, že se nám jako prvním na světě podařilo přečíst dědičnou informaci B chromozomu u kukuřice. Tento výsledek je o to cennější, že je to vůbec první referenční sekvence tohoto druhu v celé rostlinné říši,“ prohlásil v roce 2021 vedoucí výzkumné skupiny olomouckého pracoviště ÚEB, Jan Bartoš.

Mravenčí práce

Jelikož B chromozomy nepodléhají zákonům dědičnosti, a nejsou přítomny u všech zástupců daného druhu, vypomohli si odborníci při výzkumu speciální linií kukuřice. I přestože si olomoucká laboratoř v oblasti třídění chromozomů stojí v celosvětovém měřítku poměrně vysoko, byla jakákoli práce kvůli miniaturní velikosti B chromozomu poměrně obtížná.

Nejprve bylo nutné přečíst celý genom kukuřice, teprve následně mohlo dojít k výběru sekvence B chromozomu. „Díky tomu se nám podařilo najít oblasti genů, které mohou ovlivňovat jeho chování,“ vysvětlil výzkumník Nicolas Blavet.

Podle něj práce v této oblasti probíhají i nadále, jelikož je stále mnoho oblastí k prozkoumání. „Budeme se snažit přijít na to, co ovlivňuje specifické vlastnosti B chromozomu a které geny s nimi souvisí.

Už teď víme, že jeden z nich bude způsobovat právě takzvanou nondisjunkci, tedy nerovnoměrné rozdělení B chromozomů do pohlavních buněk,“ dodal k další práci Bartoš.

Od rostlin k člověku

Čeští odborníci jsou totiž přesvědčeni, že závěry jejich studie by mohly sehrát klíčovou roli v objasnění evoluce dědičné informace u rostlin. Výše zmíněná nondisjunkce, neboli proces chybného rozestupu chromozomů při mitóze nebo meióze, totiž nese zodpovědnost také za spoustu genetických poruch.

A to také u člověka. Za všechny můžeme zmínit například Downův syndrom. Pokud by se tedy podařilo principy tohoto mechanismu vysvětlit u rostlin, mohlo by se v blízké budoucnosti jednat o klíč vedoucí k vyřešení dalších medicínsko-genetických záhad.

Více se o geneticky modifikovaných potravinách dočtete v čísle 6/2023, které vychází již ve středu 17.5.

Související články
Ostrov Morgan Island, nacházející se u pobřeží Jižní Karolíny, nedostatkem turistického zájmu netrpí. Krouží kolem něj řada vyhlídkových lodí, žádný člen jejich posádky však na ostrov, posetý vzrostlými duby a hustými křovinami a disponující písečnými plážemi, vstoupit nesmí. Jeho obyvateli jsou totiž opice. Jasně viditelné cedule lidem vstup na ostrov zakazují. Obývají jej totiž makakové […]
Šimpanzi bonobo mají pověst mírumilovného druhu, který se snaží konfliktům co nejvíce vyhýbat, a když už k nim dojde, řeší je sexem. Závěry nové studie však ukazují, že bonobové moc dobře vědí, co to je agresivita, a že se v tomto ohledu mnohdy chovají hůře než jejich bratranci šimpanzi učenliví. Na počátku 20. století si […]
Šest protonů v jádře, schopnost vytvářet čtyři vazby, za pozemských teplot a tlaků pevné skupenství, tak takový je uhlík. Právě on je základním stavebním kamenem veškerého života, jak jej na naší planetě známe. Nové výzkumy však ukazují, že nejen on je teoreticky schopen vytvářet živé organismy. Podle čerstvé studie by na jiných světech mohly fungovat […]
Nejlepší přítel člověka? Pes, chtělo by se říct. Ale existují živočichové, které mají náš druh ještě raději než čtyřnozí chlupáči. Takovým je třeba veš… Na naší evoluční cestě od prvních primátů podobným opicím přes australopitheky až po moderní lidi s s vysoce vyspělým mozkem nám dělal společnost mimořádně věrný společník: Pediculus humanus, jinak známý jako […]
Většina lidí je zvyklá žít v nízkých nadmořských výškách, kde je dostatek kyslíku, naopak při pobytu ve vysokých horách pak může mít potíže s dýcháním. Čelí tak zvané výškové nemoci, která se projevuje nevolností, zmateností a otoky plic a mozku. Existují ovšem dvě populace, které jsou zvyklé a plně adaptované na život ve výškách nad […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz