Domů     NOVINKY
V liberecké zoo se po 30 letech vylíhnul ohrožený sup hnědý
Jan Zelenka 11.5.2023

V Zoo Liberec zažili radost, kterou 30 let nepamatují. V zázemí úseku dravých ptáků se vylíhlo mládě supa hnědého – v přírodě ohroženého a vymírajícího dravce. Pokud se podaří supím rodičům mládě úspěšně odchovat, bude s velkou pravděpodobností doporučeno mezinárodním koordinátorem chovu pro vypuštění do volné přírody.

Sup hnědý se vyklubal jako většina mláďat dravých ptáků v líhni umístěné v zázemí zoo. „V tomto speciálním inkubátoru většinou necháváme čerstvě vylíhlé dravce prvních sedm dní, během kterých se je pokoušíme pomalu ručně rozkrmit, a tím zvýšit šanci na úspěšný odchov,“ říká zoolog Jan Hanel. Do hnízda pod rodiče ptáče umístí nejpozději osmý den, aby nedošlo k tzv.

imprintingu – vtištění a vytvoření emočního pouta s člověkem. „Přirozený odchov rodiči je totiž zásadní podmínkou pro jeho další reprodukci i pro možné vypuštění do volné přírody,“ říká zoolog Jan Hanel.

Nejdřív pěstouni, teď rodiče

Matkou mláděte je dvacetiletá samice ze Zoo Zlín a otcem čtyřiadvacetiletý samec z pražské zahrady, kteří byli do liberecké zoo přivezeni za účelem založení nového chovného páru a s nadějí na rozmnožení před třemi roky.

Za necelé dva roky pak snesli své první oplozené vejce, které se ale v průběhu inkubace přestalo vyvíjet. Přestože se v loňském roce vlastní odchov nezdařil, rodičovskou premiéru má ale chovný pár již za sebou.

„Oba jedinci byli po dohodě s koordinátorem chovu použiti, úspěšně zafungovali jako pěstouni a odkrmili podložené mládě ze Zoo Praha, které bylo následně vypuštěno do volné přírody v Bulharsku. Díky tomu získali zásadní rodičovské zkušenosti, a tak pevně doufáme, že se jako starostliví rodičové budou chovat i tentokrát,“ dodává Hanel.

Pokud se odchov podaří, bude mládě pro záchranu a posílení populace supů hnědých obrovským přínosem. Tak jako u řady jiných dravců došlo také u supa hnědého k výraznému poklesu populace, a i v zoologických zahradách se množí poměrně zřídka.

„Přestože je v současné době v evropských zoologických zahradách chováno téměř 80 párů tohoto největšího evropského dravce, úspěšně se rozmnožuje pouze v 10 z nich, včetně toho z naší zoo,“ doplňuje Hanel.

Liberecký pár supů se aktivně zapojuje do záchrany tohoto vzácného druhu novou líhní. Foto: Marta Doležalová

Kandidát na vypuštění

Ve volné přírodě se supi hnědí vyskytují v oblasti Blízkého východu, střední Asie a Pyrenejského poloostrova. Občas zalétá i do střední Evropy. Na řadě míst v Evropě byl v minulosti úplně vyhuben a již několik let probíhají úspěšné repatriační projekty s cílem tyto majestátní dravce do evropské přírody navrátit.

Jestli i liberecké mládě bude vybráno jako vhodný kandidát pro vypuštění, rozhodne mezinárodní koordinátor chovu. „Šance je ale veliká,“ dodává zoolog.

Návštěvníci mohou zatím jen oba supí rodiče a od konce tohoto týdne i jejich mládě pozorovat ve voliéře ve spodní části areálu zoo.

Související články
Sdílíme s nimi každou část našich životů, o jejich složení toho ale víme málo. Evropský Projekt PlastChem se rozhodl všechny chemikálie obsažené v plastech spočítat, a číslo překvapilo i největší pesimisty. To je ta špatná zpráva. Dobrá naopak je, že celosvětová dohoda o ukončení plastového zamoření je na dohled.   Plastový svět už neokupují jenom barbíny, sami […]
V české části Krkonoš byl spatřen unikát. Po desítkách let se totiž do tamějších končin navrátil los evropský. Podle mluvčího Správy Krkonošského národního parku (KRNAP) je však předčasné spekulovat o tom, zda se losi v horách usadí natrvalo, nebo zda pouze migrují. „Jelen evropský byl po desítky let největším savcem žijícím v Krkonoších. O tento […]
Změna klimatu dle expertů povede k masové migraci jedovatých hadů do nových regionů, které však na nové „obyvatele“ nejsou připravené. Podle nejnovější studie se nejvíce plazů zřejmě ze sousedních zemí postupně přesune do Nepálu, Nigeru, Namibie, Číny a Barmy. V odborné práci, která byla publikována v žurnálu Lancet Planetary Health, vědci modelovali geografické rozšíření 209 […]
Vezmete altermagnet, dáte ho pod rentgen, měníte polarizační filtr a pozorujete, jak materiál pohlcuje světlo. Zní to skoro jako pokus z běžné hodiny fyziky, jde však o průlomový experiment, jehož výsledkem je pozoruhodný objev fyziků z Masarykovy univerzity, Akademie věd ČR (AV ČR), Metropolitní univerzity v Ósace a University of Nottingham. Před půl rokem mezinárodní […]
Při pozorování orangutana sumaterského dospěli vědci k překvapivému odhalení. Šikovný primát si totiž sám dokázal vyléčit velké zranění na tváři s pomocí rostlinné pasty. Je to nejspíš vůbec poprvé, kdy se podařilo zaznamenat volně žijícího živočicha, jak pečuje o své zranění s pomocí rostliny. „Jsou to naši nejbližší příbuzní a to opět ukazuje podobnosti, které […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz