Domů     Medicína
Krev: Co o „karmínu“ (ne)víme?
Zdroj: Freepik

Není možné ji nahradit, natož napodobit. Představuje jedinečnou substanci, která na vás – možná jako jediná na světě – dokáže prozradit úplně všechno. Jak jíte, pijete nebo co děláte.

Co člověk, to krevní koktejl sestavený prakticky „na míru“, nejčastěji v množství odpovídajícímu zhruba 6 litrům. To znamená, že tvoří zhruba 8 % celkové hmotnosti člověka. Prakticky od počátků medicíny se odborníci snaží odhalit všechna její tajemství… Co tedy vlastně (ne)víme?

Krevní trojice

K objevení úžasného světa „vlastního já“ vám postačí pouze jeden mikrolitr krve – například při píchnutí do prstu. Již v tomto malém množství totiž koluje na 4,5 milionu červených krvinek, 150 000–400 000 krevních destiček a 5 000–10 000 bílých krvinek, přičemž platí, že všechny buňky mají odlišný tvar.

Zatímco červená krvinka připomíná promáčknutý piškot, krevní destička jakousi zmutovanou chobotnici. A bílá krvinka? Tu bychom mohli připodobnit k nutellové kuličce obalené v kokosu. A co, že na nás vlastně tato trojice dokáže prozradit?

Třeba to, jestli pijeme alkohol a neodoláme sladkému. Například červená krvinka se v tuto chvíli zježí, a na jejím povrchu „vyskáčou“ bílé tečky a ostny. Co je však důležité… V tomto stavu špatně prochází drobnými kapilárkami.

Zdroj: Freepik

Co dokáže pumpa?

Jedna jediná červená krvinka, jejíž život trvá asi 120 dnů, procestuje tepnami a žílami tisíce kilometrů. A to z celkových 100 000 kilometrů cévního řečiště. Srdce, nejdokonalejší pumpa, udeří za 70 let života 3miliardkrát, přičemž vytváří poměrně silný tlak, díky kterému dokáže krev vytrysknout až na vzdálenost 10 metrů.

Pokud je jedinec v klidovém režimu pumpuje srdce asi 5 litrů za minutu, což znamená, že za život jde o cca 180 tisíc tun. Bez větších problémů může člověk ztratit 15 % krve, jakmile jde o větší množství, dochází ke zrychlení pulzu, nevolnosti nebo zimnici. Teoretický limit ztráty krve činí podle odborníků 1,9–2, 8 litru krve.

V jaké skupině…

Nejdůležitějším poznatkem v této oblasti bylo sestavení krevních skupin, o které se postaral rakouský vědec Karl Landsteiner (1868–1943) a český sérolog Jan Jánský (1873–1921).

V současnosti rozlišujeme kolem 30 různých krevních systémů, nejznámější je ale AB0, pod nímž se skrývají „základní“ typy A, B, AB a 0. Za celosvětově nejrozšířenější je označovaná skupina A se 42 %, v těsném závěsu se nachází skupina 0 s 32 %, a teprve poté B s 18 %.

Skupina AB bývá s pouhými 8 % označována za vzácnou. O tom, jakou krevní skupinu bude člověk mít, rozhodují zejména geny. Od každého z rodičů totiž plod přijímá polovinu genetické výbavy, přičemž vždy záleží na tom, který z rodičovských genů je dominantnější, a tím pádem i silnější.

Zdroj: Pixabay

Dvě písmenka

Poslední dílek krevní skládačky, i tak by se dal nazvat Rh faktor, který má v medicínském světě nepředstavitelnou moc, obzvláště u žen ve fertilním věku. Jeho včasné zjištění totiž napomáhá zabránit vážnému poškození nenarozeného dítěte, známému jako fetální erytroblastóza.

K jeho rozvoji dochází v případě, že těhotná žena, která je Rh negativní očekává se svým Rh pozitivním partnerem Rh pozitivní miminko. V tomto případě si totiž tělo matky vytváří proti červeným krvinkám plodu protilátky, které následně pronikají placentou.

Výsledkem je nenávratné poškození krvinek nenarozeného dítěte. Při včasném zjištění tohoto „problému“ dochází k podávání anti–D protilátek, které Rh pozitivní krevní buňky zničí.

Hem a globin

V průběhu života se u člověka vyskytnou hned tři různé typy krevního barviva – hemoglobinu, které se od sebe liší pouze přítomnou bílkovinou – globinovou částí. Stejně jako u jiných bílkovin, dochází ke vzniku globinu v ribozomech, tedy ribonukleoproteinech tvořících bílkoviny.

Naproti tomu hem se tvoří v mitochondriích, v místech, kde vzniká i řada dalších důležitých metabolických reakcí či pochodů, a dále v tekutém buněčném prostředí, cytoplazmě.

Z poznatků vědců vyplývá, že je hemoglobin významným přenašečem kyslíku z plic do tkání za účelem tzv. tkáňového dýchání. Dále nabírá také oxid uhličitý v plicích určený k vydechování. Existují ale jisté rozpory v otázce dalších funkcí, které by životně důležitý transportér mohl mít.

Podle některých by měl disponovat schopností vázat také další prvky důležité pro podporu mozkové činnosti nebo rozšiřování cév…

Související články
Válka, drahé hypotéky i úzkost z dopadů klimatických změn. To vše jsou podle odborníků důvody prudkého poklesu nově narozených dětí, ke kterému došlo v loňském roce. Obavy z budoucnosti trápí stále více mladých párů. Loni se v Česku podle Českého statistického úřadu narodilo přibližně 91 000 dětí – nejméně za posledních 22 let. „Průměrný věk […]
Bolest hlavy trápí až 85 % dospělých, častěji se objevuje u žen a více než polovina pacientů bývá do věku 45 let. Nejčastěji se bolest hlavy, která není spojena s jiným onemocněním, například virózou, projeví jako migréna či tenzní bolest hlavy. Odborníci upozorňují, že mohou mít spojitost s přetížením a změnami na trapézovém svalu. Trapézový […]
Od loňska známe celkem přesnou odpověď: U štíhlého dospělého muže vědci napočítali celkem 36 bilionů buněk, u ženy 28 bilionů a u desetiletého dítěte 17 bilionů. Zjistili i počty jednotlivých typů buněk. Do mravenčí práce s počítáním buněk se pustil tým Iana A. Hattona z Institutu Maxe Plancka pro matematiku ve vědách, který sídlí v Lipsku. Dali […]
Kdo by nechtěl být zamilovaný, cítit motýly v břiše, neustále myslet na protějšek bez nutnosti spát či jíst. I když zamilovanost netrvá věčně, protože pro tělo je velmi vyčerpávající, přináší řadu zdravotních benefitů. Po fázi zamilovanosti následuje buď přetavení vztahu v dlouhodobý, nebo rozchod. A ten pořádně bolí, protože hormony, podílející se na pocitu zamilovanosti, […]
Dnes žijeme mnohem déle než lidé před pouhými 120 lety. Velký podíl na tom mělo zejména zlepšení lékařské péče a životních podmínek. Delší život ovšem nutně neznamená více let prožitých ve zdraví. V naší společnosti se však nachází mnoho 90 a více letých, u kterých to platí. Mají zdravější životní styl, nebo se liší jejich […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz