Domů     Příroda
Rypouš sloní jako jeden z rekordmanů krátkého spánku
Zdroj: Pixabay

Na základě výsledků nejnovější studie kalifornských vědců zřejmě sesadí obří zástupce tuleňovitých, rypouš sloní, z trůnu nejmenovaného krále nespavců, slona afrického.

Rypouš sloní je mohutný mořský savec, největší ploutvonožec a největší zástupce řádu šelem na světě. Žije na jižní polokouli v blízkosti Antarktidy. Jeho populace je odhadována na 325 000 dospělých jedinců.

Samci rypoušů váží 1,5 až 3 tuny, ale výjimečně mohou dosahovat až váhy 5 tun. Samice oproti tomu váží pouze 400 až 600 kilogramů, ojediněle 1 tunu. V krajním případě je tak samec až 10krát těžší než samice, což je jeden z největších velikostních nepoměrů mezi savci.

Pojmenován po slonovi

Jméno rypouš odkazuje ke kožnímu vaku na konci čenichu samců. Ten je někdy označován také jako chobot, odtud je tedy odvozeno druhové jméno „sloní“. Slouží jim k zesilování řevu, který je důležitý pro vymezování hierarchie.

Samci rypoušů se obklopují harémy samic, mohou jich čítat i více než tisíc. Spáří se však jen největší a nejsilnější samci. Samice připlouvají na souš porodit mláďata, která pak 23 dní kojí. Na konci laktačního období se spáří se samci a odchází na moře.

Následně odcházejí na moře i samci, na souš se vrací až za několik týdnů kvůli línání.

Zdroj: Wiki Commons

Na moři tráví rypoši 8 až 10 měsíců v roce. Odborníky tudíž zajímalo, jak tito obří savci spí. To se snažili zjistit vědci z Kalifornské univerzity v Santa Cruz. Daniel Costa, mořský ekolog a hlavní autor studie, k tomu říká:

„Mysleli jsme si, že musí spát během takzvaných unášivých ponorů, kdy přestanou plavat a pomalu se potápějí, ale jistě jsme to nevěděli.“ Jeho laboratoř v kalifornské rezervaci Aňo Nuevo se přitom již více než 25 let věnuje sledování migrací rypoušů za potravou.

Odhalené tajemství spánku rypoušů

V rámci nové studie vybavili vědci třináct mladých samic rypouše sloního neoprenovými čepicemi, které na jejich hlavách držely senzory, zaznamenávající jejich mozkové vlny. Díky záznamům z více než stovky ponorů byli nyní vědci schopni potvrdit, že během asi třicet minut trvajících ponorů přechází rypouši na deset minut do hlubokého spánku.

Naspí tak celkem jen asi dvě hodiny denně. Krátkostí svého spánku tak konkurují slonům africkým, kteří jsou považováni za rekordmany v nespaní.

Během spánku se rypouši postupně potopí do ještě větší hloubky. Ve spánkové fáze REM, v níž se zdají sny, se rypouši v pasivním pádu, připomínajícím snášení listu k zemi, potopí do hloubky 400 až 600 metrů.

Někdy však odpočívají i na mořském dně v hloubce přes 2 kilometry. Důvodem, proč se při spánku rypouši potápějí do hlubin, je ochrana před predátory. Blízko hladiny jsou nejsnáze napadnutelní žraloky nebo kosatkami, proto tam tráví jen několik minut, aby se mezi ponory nadechli.

Pod vodou stráví až 90 % času, délka jednoho ponoru může trvat i 2 hodiny. Nyní se vědci chystají studovat mozkovou kapacitu a spánkové vzorce také u tuleňů a lachtanů.

Štítky:
Související články
Západní svět ho objevil teprve nedávno a stal trendy. Zato ten východní ho zná staletí, jako rituál s hlubokou historií a překvapivými účinky. Dodává energii, zklidňuje mysl, široce prospívá. Co (ne)víte o matche? Matcha je 100% zelený čaj z Japonska v jemně mleté formě. Konzumuje celý, ne jen ve formě výluhu. Při jeho výrobě nedochází k fermentaci, […]
Čtyři miliony přenocování ročně. Češi patří k nejvýznamnějším návštěvníkům Rakouska a do hor se opakovaně vracejí. Nadcházející zima jim nabídne nejen kilometry sjezdovek, ale také termální lázně, zasněžené stezky a adventní trhy v kulisách alpské přírody. Zima v Alpách má mnoho podob. Někdo chce jako první vyrazit na čerstvě upravenou sjezdovku, jiný dává přednost běžkám, […]
Příroda 4.11.2026
Výzkumníci z odboru fytoenergetiky Výzkumného ústavu pro krajinu v Průhonicích (VÚK) ověřují, jak propojit obnovu poškozené krajiny, pěstování rychle rostoucích dřevin, agrivoltaiku a komunitní energetiku. Jejich pokusy v severočeském lomu Vršany naznačují, že vhodně ošetřené vrby a topoly mohou prospívat i v opravdu náročných podmínkách. Jejich studie publikovaná v odborném časopise Energy Reports zároveň ukazuje, […]
Pokud nepočítáme člověka, jsou za krále oblohy považováni ptáci. Letecké dovednosti většiny z nich lze označit za skutečně dechberoucí. Rovněž mnoho zástupců hmyzí říše dokáže rozkmitat křídla a šokovat svými schopnostmi. Ovšem i jiná zvířata si umějí ve vzduchu poradit, ať už praktikují aktivní let, nebo pouze plachtí. Přeborníky jsou bezpochyby netopýři a kaloni, pozornost […]
Příroda 1.11.2026
Hadi a plazení se, to je skoro synonymum. Jenže v jihovýchodní Asii žijí takoví hadi, kteří na tento způsob pohybu občas zapomenou a raději se kutálejí. A nejsou to přitom žádní loudalové. Při svém akrobatickém vystoupení dokážou vyvinout rychlost až 13 kilometrů za hodinu. Hadi rodu Pseudorabdion, kteří dorůstají délky několika desítek centimetrů, tráví většinu […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz
Provozovatel: RF HOBBY, s. r. o., Bohdalecká 6/1420, 101 00 Praha 10, IČO: 26155672, tel.: 420 281 090 611, e-mail: sekretariat@rf-hobby.cz