Domů     Historie
Nakažlivý syndrom K zachraňoval židy před nacisty
Zdroj: Wiki Commons

Ačkoliv Itálii nezasáhl holokaust tak silně jako jiné evropské země, i zdejší židé se na konci druhé světové války ocitli v ohrožení života. Aby je zachránili, přišli lékaři z římské nemocnice Fatebenefratelli s geniálním plánem, neexistující nemocí, které se nacisté báli a která jim pomohla ukrýt za zdmi nemocničního zařízení až stovky židů….

Situace židovských obyvatel v Itálii, kterých zde žilo před vypuknutím druhé světové války na 50 000, se lišila od té, s níž se potýkali židé ve zbytku Evropy. Až do konce roku 1938 mohli volně vstupovat do Národní fašistické strany a účastnit se politického života.

Poté byly po vzoru nacistického Německa přijaty antisemitské zákony i tady, ovšem stále v mírnější podobě než jinde. Vyčleňovaly židy ze specifických profesí a zapovídaly sňatky mezi nimi a Italy.

Stateční lékaři se nacistů nezalekli

Do roku 1943 pak bylo několik tisíc příslušníků židovské komunity odvedeno do internačních táborů, vládly v nich však příznivější podmínky než v polských či německých koncentračních táborech. Rodiny zde například nebyly oddělovány.

Ke zlomu došlo v září toho roku, když se na jihu Itálie vylodili Spojenci. Němci se snažili v důsledku invaze italské internační tábory vyčistit a jejich obyvatele poslat do koncentračních táborů v Německu a Polsku. Některé římské židy od toho uchránila strašlivá a nakažlivá nemoc, syndrom K.

Když nacisté vtrhli do židovského ghetta v Římě, část jeho obyvatel prchla do nedaleké nemocnice Fatebenefratelli nacházející se na Tiberském ostrově na řece Tibeře v centru města. Jde o 270 metrů dlouhý a 67 metrů široký ostrov, který podle legendy vznikl tak, že byl do řeky svržen poslední římský král Tarquinius Superbus a na jeho těle se začaly usazovat říční sedimenty.

Aby tamní lékaři židy ochránili, do lékařských karet jim zapsali, že trpí syndromem K, nemocí podobnou tuberkulóze. Chorobou, která nikdy neexistovala, neboť si ji tito doktoři vymysleli.

Smrtící syndrom K

Němci bylo pověstní tím, že měli strach z tyfu a tuberkulózy, takže v koncentračních táborech se pacientů s touto diagnózou stranili a péči o ně přenechávali lékařům z řad vězňů. A v Římě pak narazili na smrtící syndrom K. S nápadem na něj přišel lékař židovského původu Vittorio Sacerdoti.

Podle jeho slov před ním nacisté utíkali jako zajíci. Jeho tehdy desetiletá sestřenice Luciana, která se v nemocnici rovněž ukrývala, na to následně vzpomínala takto: „Když se nacisté objevili v nemocnici, někdo přišel do našeho pokoje a řekl:

Musíte kašlat, musíte hodně kašlat, protože se bojí kašle. Nechtějí chytit strašlivou nemoc a nevstoupí k vám.“.

Když se vojáci od lékařů dozvěděli, že jde o nakažlivou nemoc způsobující znetvoření a smrt, a zaslechli nakažené za dveřmi karanténní místnosti kašlat, raději z nemocnice rychle utekli. Podle dalšího z lékařů, Adriana Ossiciniho, se navíc jednalo o přehledný způsob, jak odlišit zdravé jedince od skutečně nemocných.

Není přesně jasné, kolik životů se takto podařilo zachránit, měly jich být desítky, možná stovky. V celkovém počtu židovských obětí nacismu jde o zanedbatelné číslo. Odvaha italských lékařů tváří tvář nacistickým vojákům by ale neměla být zapomenuta.

Štítky:
Související články
Tajemství krve v průběhu historie fascinovalo nejchytřejší hlavy své doby. Životodární tekutině se připisovaly mnohé vlastnosti a stala se součástí četných mýtů i rituálů. Byť krev byla odnepaměti pokládána za důležitou tekutinu, stovky let se využíval všelék v podobě pouštění žilou.  V 17. století se ale na scéně objevili lékaři, kteří se pokusili o pravý opak […]
Jazykovědci se málokdy mohou ozvat s přelomovým objevem. Jednou z mála možností je rozluštění písma dávných civilizací. V případě starého Egypta pomohly dvě náhody. Jednou byla starověká deska s nápisy ve třech písmech a druhou chytrá hlava Francouze, který už jako dítě vynikal jazykovým talentem. Bylo to za napoleonského tažení do Egypta, když v červenci 1799 narazili dělníci při […]
Nedávný mezinárodní výzkum, který vedla paleoantropoložka April Nowellová z University of Victoria, ukázal, že i v době ledové, tedy před 25 000 lety procházeli dospívající dívky a chlapci stejnými fázemi puberty jako dnešní teenageři. To rozšiřuje naše znalosti o tom, jak vypadal život předchůdců moderního člověka. Na studii, jejíž závěry byly v září letošního roku […]
Nový objev vnáší světlo do 179 let starého tajemství, které vedlo k úmrtí více než 100 průzkumníků během Franklinovy expedice v kanadské Arktidě. V roce 1845 se Sir John Franklin a jeho posádka čítající 128 mužů vydali z Anglie, aby našli Severozápadní průplav. Jejich cesta však skončila v nehostinné kanadské Arktidě, kde všichni zahynuli. Přesné […]
Náhorní plošina Nazca je proslulá nálezy obrazců, kterým se říká geoglyfy. Díky zapojení umělé inteligence a dronů do hledání těchto glyfů se nyní daří jich v krátké době nalézat velké množství. Poslední velký objev čítá 303 nových, tak zvaně rodinných glyfů. Co ztvárňují? Nazca se nachází v jihoamerickém Peru, asi 400 km jihovýchodně od hlavního […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz
Provozovatel: RF HOBBY, s. r. o., Bohdalecká 6/1420, 101 00 Praha 10, IČO: 26155672, tel.: 420 281 090 611, e-mail: sekretariat@rf-hobby.cz