Domů     Medicína
Život za silnými hradbami z kostek cukru
Zdroj: Pixabay

Z psychologického hlediska je cukr stejně návykový jako kokain. Jen ve Spojených státech si život nadměrně oslazuje 75 % populace, což vede nejen k obezitě, ale i „epidemii“ cukrovky.

Ačkoli dosud nebyla posedlost cukrem zařazena mezi klasické závislosti, podle odborníků není pochyb, že mezi ně patří. Čím dál častěji totiž bývá označován za „zabijáka 21. století“.

Sladká mánie

Při časté konzumaci sladkých výrobků dochází k nadměrné činnosti slinivky břišní a provokaci k tvorbě inzulinu. „Tento hormon následně zareaguje tak, že odstraní velké množství cukru z krve, což se projeví okamžitým propadem, na jehož základě mozek vyvolá paniku a začne vyžadovat více glukózy,“ vysvětlila odbornice na výživu Leisa Cockaynová.

Jedinec v tu chvíli získá dojem, že by měl tělu dodat další cukr a znovu sáhne po něčem sladkém, čímž se začíná točit v kruhu…

Od čtverečku k tabulce

V první fázi závislosti má člověk potřebu osladit si život jen jednou za čas. Pokud však nedrží své chutě na uzdě dostává se do druhého stadia, kdy si namísto jednoho čtverečku čokolády dopřeje rovnou celou tabulku.

Byť je schopen svou touhu po sladkém v jisté míře ovládat, netrvá dlouho než začíná „hřešit“ čím dál víc, což vede k tomu, že si dobroty s obsahem cukru dopřává každý den. A to navzdory skutečnosti, že mu sladkosti vlastně ani tak moc nechutnají.

„Na jednu stranu lidé touží po sladkém, na druhou si většina z nich plně uvědomuje, že se nejedná o nic zdravého, a přepadají je pak pocity viny, studu a lítosti, že se tomu všemu nedokázali ubránit,“ dodala Cockaynová. Výčitky z vlastního selhání ovšem mohou snadno přerůst v ataku úzkosti.

Lží k úspěchu?

Samotné zbavení se posedlosti cukrem je přitom věcí poměrně jednoduchou. Postačí si totiž lhát. A to například tak, že si tabulku čokolády, balíček sušenek nebo bonbonů dáte až za chvíli. Když se takto budete balamutit opakovaně zjistíte, že touha postupně mizí.

Klíčové je také změnit své stravovací návyky, mnoho závislých si totiž sladké dopřává společně s kávou nebo k snídani. „Pokud jste zvyklí svou kávu sladit dvěma cukry, pak vám první dny káva bez cukru nebude chutnat, ale jakmile ve svém odhodlání setrváte, za několik dní vám ani nepřijde, že neoslazená chutná jinak, a přestanete mít potřebu ji sladit,” poradila Leisa Cockaynová.

Dle jejích zkušeností se člověk k racionálním rozhodnutím bez touhy po cukru „doabstinuje“ zhruba po 21 dnech.

Klíčem k úspěchu je si „lhát“. Zdroj: Pixabay

Obezita jako postrach

Přílišná konzumace sladkého se však netýká pouze Američanů. V loňském roce si britská vláda nechala vypracovat stravovací strategii, ve snaze zlepšit kondici svých obyvatel. Právě Britové jsou označováni za jedny z nejobéznějších na světě, a to z důvodu, že spotřebují zhruba třikrát více cukru, než kolik je odborníky doporučováno.

Největším problém představují děti, ve věkové kategorii 10–11 let je totiž obézní hned pětina. „Musíme rozbít začarovaný kruh spojený s nezdravým jídlem. Výrobci je nacpou solí a cukrem, lidem to chutná, kupují ho a konzumují.

Výrobci se následně pakují a investují do výroby dalšího nezdravého jídla. Tady musí nastat změna, proto navrhujeme daň z cukru a soli. Ne proto, aby se jídlo zdražilo, ale abychom donutili jeho výrobce změnit receptury,“ uvedl autor návrhu, restauratér a spisovatel Henry Dimbleby.

Při jeho vypracovávání se inspiroval daní z cukru u nealkoholických nápojů z roku 2018. Výrobcům limonád, které obsahují více než 8 g cukru/100 ml, totiž vznikla povinnost platit daň ve výši v přepočtu 7 korun za litr.

Související články
Člověk je tvor nepoučitelný, zejména co se skladby jídelníčku týká. Jakmile má možnost dopřát si potraviny s vysokým obsahem cukru, soli nebo tuku, nedokáže odolat. Přitom by měl. S každou další porcí si totiž pomalu „ukrajuje“ ze svého duševního zdraví. Metaanalýza zveřejněná v loňském roce v časopise Nutrients je v tomto případě nekompromisní. Strava, které […]
O tom, že kouření škodí zdraví, dnes už nikdo nepochybuje. Zbavit se závislosti však není snadné. Když se to ale někomu přeci jen podaří, jeho tělo se mu za to odvděčí zlepšením jeho zdraví. Některé zdravotní benefity se projeví téměř okamžitě, jiné až po letech, ale rozhodně stojí za to! Podle posledních průzkumů kouří asi […]
Vědci z University of Leeds zanalyzovali zdravotní a stravovací záznamy více než 26 000 žen, aby zjistili, že ty, které se stravovaly vegetariánsky a ze stravy vyřazovaly maso, měly v pozdějším věku o třetinu vyšší pravděpodobnost zlomeniny krčku kosti stehenní než ty, které maso a produkty z něj v průběhu života pravidelně konzumovaly. Důvody, proč […]
Vědeckému týmu pod vedením Katsuhika Hayashiho z Univerzity v Ósace se podařilo stvořit sedm myší, které mají dva otce… avšak žádnou biologickou matku. Jedná se o významný průlom na poli reprodukční medicíny, který by mohl zároveň napomoci při léčbě ženské neplodnosti. „Je to poprvé, co se podařilo vytvořit odolné samičí oocyty ze samčích buněk,“ prohlásil […]
Poznat člověka s poruchou osobnosti, tak zvaného psychopata, může být při prvním setkání obtížné. Je totiž zpravidla dobrým manipulátorem a může působit až altruisticky. Ve skutečnosti však druhé využívá ve vlastní prospěch, protože mu chybí empatie a pocit viny. Může se empatii naučit? Empatií se rozumí schopnost porozumět a vcítit se do toho, co prožívá […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz