Domů     Medicína
Život za silnými hradbami z kostek cukru
Zdroj: Pixabay

Z psychologického hlediska je cukr stejně návykový jako kokain. Jen ve Spojených státech si život nadměrně oslazuje 75 % populace, což vede nejen k obezitě, ale i „epidemii“ cukrovky.

Ačkoli dosud nebyla posedlost cukrem zařazena mezi klasické závislosti, podle odborníků není pochyb, že mezi ně patří. Čím dál častěji totiž bývá označován za „zabijáka 21. století“.

Sladká mánie

Při časté konzumaci sladkých výrobků dochází k nadměrné činnosti slinivky břišní a provokaci k tvorbě inzulinu. „Tento hormon následně zareaguje tak, že odstraní velké množství cukru z krve, což se projeví okamžitým propadem, na jehož základě mozek vyvolá paniku a začne vyžadovat více glukózy,“ vysvětlila odbornice na výživu Leisa Cockaynová.

Jedinec v tu chvíli získá dojem, že by měl tělu dodat další cukr a znovu sáhne po něčem sladkém, čímž se začíná točit v kruhu…

Od čtverečku k tabulce

V první fázi závislosti má člověk potřebu osladit si život jen jednou za čas. Pokud však nedrží své chutě na uzdě dostává se do druhého stadia, kdy si namísto jednoho čtverečku čokolády dopřeje rovnou celou tabulku.

Byť je schopen svou touhu po sladkém v jisté míře ovládat, netrvá dlouho než začíná „hřešit“ čím dál víc, což vede k tomu, že si dobroty s obsahem cukru dopřává každý den. A to navzdory skutečnosti, že mu sladkosti vlastně ani tak moc nechutnají.

„Na jednu stranu lidé touží po sladkém, na druhou si většina z nich plně uvědomuje, že se nejedná o nic zdravého, a přepadají je pak pocity viny, studu a lítosti, že se tomu všemu nedokázali ubránit,“ dodala Cockaynová. Výčitky z vlastního selhání ovšem mohou snadno přerůst v ataku úzkosti.

Lží k úspěchu?

Samotné zbavení se posedlosti cukrem je přitom věcí poměrně jednoduchou. Postačí si totiž lhát. A to například tak, že si tabulku čokolády, balíček sušenek nebo bonbonů dáte až za chvíli. Když se takto budete balamutit opakovaně zjistíte, že touha postupně mizí.

Klíčové je také změnit své stravovací návyky, mnoho závislých si totiž sladké dopřává společně s kávou nebo k snídani. „Pokud jste zvyklí svou kávu sladit dvěma cukry, pak vám první dny káva bez cukru nebude chutnat, ale jakmile ve svém odhodlání setrváte, za několik dní vám ani nepřijde, že neoslazená chutná jinak, a přestanete mít potřebu ji sladit,” poradila Leisa Cockaynová.

Dle jejích zkušeností se člověk k racionálním rozhodnutím bez touhy po cukru „doabstinuje“ zhruba po 21 dnech.

Klíčem k úspěchu je si „lhát“. Zdroj: Pixabay

Obezita jako postrach

Přílišná konzumace sladkého se však netýká pouze Američanů. V loňském roce si britská vláda nechala vypracovat stravovací strategii, ve snaze zlepšit kondici svých obyvatel. Právě Britové jsou označováni za jedny z nejobéznějších na světě, a to z důvodu, že spotřebují zhruba třikrát více cukru, než kolik je odborníky doporučováno.

Největším problém představují děti, ve věkové kategorii 10–11 let je totiž obézní hned pětina. „Musíme rozbít začarovaný kruh spojený s nezdravým jídlem. Výrobci je nacpou solí a cukrem, lidem to chutná, kupují ho a konzumují.

Výrobci se následně pakují a investují do výroby dalšího nezdravého jídla. Tady musí nastat změna, proto navrhujeme daň z cukru a soli. Ne proto, aby se jídlo zdražilo, ale abychom donutili jeho výrobce změnit receptury,“ uvedl autor návrhu, restauratér a spisovatel Henry Dimbleby.

Při jeho vypracovávání se inspiroval daní z cukru u nealkoholických nápojů z roku 2018. Výrobcům limonád, které obsahují více než 8 g cukru/100 ml, totiž vznikla povinnost platit daň ve výši v přepočtu 7 korun za litr.

Související články
Medicína 16.2.2025
Kolikrát jste slyšeli od starostlivé maminky či babičky: „Nechoď ven s mokrými vlasy, jinak nastydneš!“ nebo „Bez kabátu se venku nachladíš!“… Jenže za rýmou nestojí jen a pouze to, že člověk zmrzne jak pověstný preclík. Realita je totiž složitější. Chladné počasí samo o sobě nikoho nepromění v chodící rýmu. Zároveň však platí, že v chladu […]
Mycí houba na okraji vany a animovaná postavička Sponge Bob: Asi to si nejspíš představíte při otázce, jak se dají využít mořské houby. Jenže to byste je velice podcenili. Jsou totiž obrovskou a zatím jen z nepatrné části prozkoumanou inspirací pro vývoj nových léků. Nejde o žádnou novinku, už někdy v polovině minulého století se začalo […]
O tom, že lidé byli v jednom psychologickém pokusu ochotni udělovat druhému člověku překvapivě vysoké šoky jste již pravděpodobně slyšeli. Dnes si ale o Milgramově experimentu povíme trochu jinak – dozvíte se i to, co se běžně neříká. Předně se běžně neříká, že se nejednalo o experiment, ale o experimenty a míra poslušnosti se v nich dosti […]
Neurovědcům a neurologům z univerzit v australském Sydney se podařilo potlačit u myší instinkt utéct a schovat se před nebezpečím. Zjistili, že při tom spolupracují dvě oblasti mozku. Doufají, že by tato zjištění mohla do budoucna pomoci potlačovat úzkosti a posttraumatickou stresovou poruchu u lidí. Když nad sebou myši spatří rýsující se stín dravce, instinkt […]
Mezinárodní tým vědců provedl důkladnou analýzu DNA téměř 3 milionů lidí, aby zmapoval, které genové varianty zvyšují pravděpodobnost propuknutí bipolární poruchy. Nová studie výrazně zvýšila jejich předpokládaný počet! Bipolární porucha je psychiatrický stav, pro který jsou charakteristické extrémní změny nálady a energie, kdy jsou euforické až manické stavy střídány stavy beznaděje, označovanými jako depresivní epizody. […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz
Provozovatel: RF HOBBY, s. r. o., Bohdalecká 6/1420, 101 00 Praha 10, IČO: 26155672, tel.: 420 281 090 611, e-mail: sekretariat@rf-hobby.cz