Domů     Medicína
Střevní bakterie mají vliv i na náš sexuální život
Zdroj: Pixabay

Střevní mikroflóra dokáže ovlivňovat zdraví člověka na různých úrovních. Je klíčová pro naši imunitu a pozitivně ovlivňuje i trávení. Podle mnoha studií z poslední doby má velký vliv také na sexuální život člověka. Jak k tomu dochází?.

Součástí střevní mikroflóry jsou mikroorganismy, které žijí v trávící soustavě člověka. V lidských střevech se nachází 1013 až 1014 bakterií, přičemž buněk lidského těla je asi 1013. To znamená, že je v našem těle stejně nebo desetkrát více bakterií než lidských buněk samotných.

V lidském střevě pak žije na 500 druhů bakterií, ty ve výsledku tvoří i 60 % hmotnosti stolice. Existuje 30 až 40 nejběžnějších bakterií, které jsou ve střevě zastoupeny nejhojněji, tvoří 99 % jeho obyvatel. Dále se tam nacházejí různé houby, prvoci a viry.

Vliv na trávení a imunitu

Mikroflóra souvisí se stravou i cvičením, velký vliv na ni mají léky, které užíváme, mění se i v reakci na imunoterapii či chemoterapii. Ačkoliv můžeme žít bez střevní mikroflóry, tyto mikroorganismy vykonávají řadu pro nás užitečných funkcí.

Fermentují nestrávené organické látky z potravy, například celulózu, na cukry, které pak mohou být tělem využity jako zdroj energie. Umožňují rovněž syntetizovat vitamíny B a K a enzymy potřebné k tvorbě vitaminu B12. Ne nadarmo se také říká, že až 70 % imunity těla se nachází ve střevech.

Mikroorganismy zde obsažené stimulují imunitní systém a řídí jeho fungování tím, že ovlivňují produkci bílých krvinek v kostní dřeni či ve slezině, působí rovněž protizánětlivě.

Střevní mikroflóra rovněž zamezuje růstu patogenních mikroorganismů, už jen svojí přítomností, případně produkcí antimikrobiálních látek. Dále pak syntetizují celou řadu biologicky aktivních látek, díky čemuž se významně podílejí na regulaci hormonů, neurotransmiterů a dalších významných látek v lidském těle.

Tím vším mohou pravděpodobně zasahovat i do lidské psychiky. Nyní vědci přicházejí se zjištěními, že existuje i souvislost mezi střevní mikroflórou a sexuální touhou či poruchami sexuálního života.

Zdroj: Wiki Commons

Za sníženou sexuální touhou hledej bakterii

Studie čínských odborníku z roku 2021, zveřejněná v časopise Journal of Medical Internet Research, dává do souvislosti střevní mikroflóru a nedostatek sexuální touhy u žen. Podle vědců mají ženy, které trpí poruchou snížení sexuální touhy (HSDD z anglického Hypoactive Sexual Desire Disorder) ve střevech výrazně nižší počet bakterií ze skupiny Ruminococcaceae a naopak zvýšené množství bakterií rodů Bifidobacterium a Lactobacillus ve srovnání se ženami, které touto poruchou netrpí.

Podle další čínské studie ze stejného roku, jež byla publikována v časopise Translational Andrology and Urology, se problémům nevyhnou ani muži. Střevní mikroflóra má podle ní vliv na poruchy erekce u mužů.

Konkrétně je na vině snížená rozmanitost mikroorganismů, které obývají střeva takto postižených mužů, přičemž současně v nich žije zvýšené množství bakterií rodu Streptococcus a Subdoligranulum.

Přímý či nepřímý vliv?

Odborníci ovšem upozorňují na fakt, že vliv stavu střevní mikroflóry na sexuální život nemusí být přímý. Již bylo prokázáno, že mikroorganismy, obývající střeva ovlivňují lidskou psychiku a s velkou pravděpodobností mohou stát i za rozvojem depresí.

Ty obvykle snižují sexuální touhu a libido. Střevní mikroflóra tak může ovlivňovat sexuální život i nepřímo. V každém případě stojí za to udržovat střevní mikroflóru zdravou.

Štítky:
Související články
Bolest hlavy trápí až 85 % dospělých, častěji se objevuje u žen a více než polovina pacientů bývá do věku 45 let. Nejčastěji se bolest hlavy, která není spojena s jiným onemocněním, například virózou, projeví jako migréna či tenzní bolest hlavy. Odborníci upozorňují, že mohou mít spojitost s přetížením a změnami na trapézovém svalu. Trapézový […]
Od loňska známe celkem přesnou odpověď: U štíhlého dospělého muže vědci napočítali celkem 36 bilionů buněk, u ženy 28 bilionů a u desetiletého dítěte 17 bilionů. Zjistili i počty jednotlivých typů buněk. Do mravenčí práce s počítáním buněk se pustil tým Iana A. Hattona z Institutu Maxe Plancka pro matematiku ve vědách, který sídlí v Lipsku. Dali […]
Kdo by nechtěl být zamilovaný, cítit motýly v břiše, neustále myslet na protějšek bez nutnosti spát či jíst. I když zamilovanost netrvá věčně, protože pro tělo je velmi vyčerpávající, přináší řadu zdravotních benefitů. Po fázi zamilovanosti následuje buď přetavení vztahu v dlouhodobý, nebo rozchod. A ten pořádně bolí, protože hormony, podílející se na pocitu zamilovanosti, […]
Dnes žijeme mnohem déle než lidé před pouhými 120 lety. Velký podíl na tom mělo zejména zlepšení lékařské péče a životních podmínek. Delší život ovšem nutně neznamená více let prožitých ve zdraví. V naší společnosti se však nachází mnoho 90 a více letých, u kterých to platí. Mají zdravější životní styl, nebo se liší jejich […]
Ve svém nejmenším provedení měří 11–13 milimetrů. Je tedy tak akorát drobný, aby se vešel do trávicího ústrojí. Řeč však není o žádné bakterii, ale o unikátním vynálezu vědců z Univerzity v Novém Jižním Walesu, který dokáže tisknout efektivní náhrady tkáně přímo v lidském těle. Nový chirurgický nástroj pojmenovali u protinožců jako F3DB, což je […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz