Domů     Zajímavosti
Poslední řada seriálu Endeavour nabídne brilantní podívanou
Martin Macourek 4.4.2023

Inspektor Endeavour Morse je již dlouhá desetiletí přítomen na televizních obrazovkách. Po úspěšném původním seriálu jednoduše nazvaném “Inspektor Morse” natáčeném mezi lety 1987 a 2000 si u diváků našla oblibu i série “Endeavour”, jejímž hrdinou je ještě mladý Morse, který rozplétá kriminální případy v šedesátých letech v Oxfordu.

Od roku 2012 jste mohli vidět již 8 napínavých sérií, v nichž hlavní roli ztvárnil Shaun Evans. Poslední devátou řadu můžete shlédnout v dubnu na Epic Drama. A věřte, že jde opravdu o konec této série. Tři díly plné napětí tak uzavřou další kapitolu úspěšné kriminální řady.

„Nejde pokračovat do nekonečna. Myslím, že každý ví, že je čas skončit,” uvedl Shaun Evans po natočení deváté série a dodává: „Bylo by hloupé dále pokračovat. Končit se má ve správný čas a důstojně.”

Děj první části se odehrává v roce 1972. Vyšetřování dvou zvláštních úmrtí tentokrát zavede Endeavoura (Shaun Evans) a jeho parťáka Thursdaye (Roger Allam) do prostředí známého oxfordského orchestru, který skrývá jakési tajemství.

Mezitím však dojde k další vraždě a vyšetřovatelům začne být jasné, že nejsou na stopě obyčejnému zločinci. Stopy totiž vedou do těch nejvyšších kruhů. I další části budou tajemné, jak se na mlhavou Anglii sluší.

Shaunu Evansovi, představiteli Endeavoura, a Rogeru Allamovi, představiteli Thursdaye, jsme při příležitosti poslední série položili několik otázek. 

Shaune, jak hodnotíte závěr série?

„Někdy je těžké dotáhnout vše do konce tak, aby byli uspokojeni všichni. Nám se to snad povedlo, což ukazuje, že jsme sice malý, ale kreativní tým, který dělá svoji práci dobře. Moc lidí nám do práce nemluvilo, a tak si myslím, že jsme se všichni shodli na tom, jak by celá série měla skončit. Jsme zkrátka na stejné vlně a doufáme, že i diváci budou náš názor sdílet.”.

Chtěl byste něco sdělit divákům a kolegům?

„Jsem jim vděčný za to, jak nás celých 11 let podporovali. Na počátku, když se v roce 2012 natočil pilot, se mnohým úvod nezdál. Nakonec jsme ale dospěli k melancholickému závěru a já si uvědomil, že už nebudu s kolegy, kteří se stali mými přáteli, pracovat.”.

A co Roger Allam, se kterým jste jako parťáci stáli celou dobu při sobě. Jaká s ním byla spolupráce?

„Od Rogera jsem se mnohé naučil, na obrazovce i mimo ni. Bylo mi ctí stát po jeho boku. Ta jeho úsporná gesta a vystupování…” 

Co Vy na to Rogere?

„Na začátku jsme byli oba nervózní, ne jeden z druhého, ale jako tým jsme vykročili pravou nohou a našli způsob, abychom z každé scény vytěžili maximum. Se Shaunem jsme si sedli, jinak bychom nenatočili devět sérií.

Shaune, chtěl byste ještě něco k posledním třem dílům dodat?

„Důležité je, aby člověk nikdy nebyl úplně spokojený se svoji prací. Máte pak motivaci se zlepšovat a dostanete ze sebe to nejlepší. To je můj pohled na závěr. Co se týče příběhu, nastal čas za ním udělat tečku.

Morse nikdy nezmiňuje Thursdaye jako staršího člověka, ale je jasné, jak se věci mají. A hlavní hrdina? Víme, že je vysoce kvalifikovaný policista, ale na úkor osobního štěstí. Kdyby měl ženu a dvě děti, byl by ve své práci stejně efektivní?

Myslím, že tato série definitivně předurčila jeho osamělost, přestože mohl tolikrát natáhnout ruku a chopit se příležitosti. Ale tak to má v jeho světě být, protože o 15 let později, tedy v roce 1987, začíná osamocený “Inspektor Morse” s Johnem Thawem v hlavní roli.”.

Devátá řada seriálu Endeavour startuje 3. dubna ve 21:00 na Epic Drama. Buďte u toho.

Trailer: https://youtu.be/XVHEb7L0gQU

 

Související články
Už dlouho se snaží program pivních speciálů Volba sládků Plzeňského Prazdroje podporovat rozmanitost českého pivního trhu. Zítra to můžete ochutnat. V březnu a dubnu se Prazdroj spojil se všemi fungujícími klášterními pivovary a společně uvařili velikonoční speciály Poutní: Poutní Březnové a nové Poutní Dubnové. Právě tato a další piva budou moci pivaři ochutnat už zítra (27. […]
Válka, drahé hypotéky i úzkost z dopadů klimatických změn. To vše jsou podle odborníků důvody prudkého poklesu nově narozených dětí, ke kterému došlo v loňském roce. Obavy z budoucnosti trápí stále více mladých párů. Loni se v Česku podle Českého statistického úřadu narodilo přibližně 91 000 dětí – nejméně za posledních 22 let. „Průměrný věk […]
Přesnější a rychlejší mapování znečištění vodních ploch i lepší ovládání pasivních hladinových plavidel tažených lodí byly hlavní cíle projektů kooperace robotických dronů vyvíjených Skupinou multirobotických systémů FEL ČVUT (MRS) a autonomně řízených lodí. Výsledky představili výzkumníci před pár dny u břehů vodní nádrže Orlík. Nad hladinu a okolní louky se vzneslo během soustřední v minulých dnech […]
Nejrozlehlejší světový kontinent ukrývá mnoho měst, paláců a dalších míst, které i po několik staletí halí závoj tajemna. Podíleli se na jejich vzniku bohové, andělé nebo snad démoni? Od chvíle, kdy byla na dálném východě založena říše, která se svou mocí vyrovnala těm největším civilizacím historie uplynulo již mnoho let. Khmérská civilizace po více než […]
Virtuální realita už není jen hračkou geeků, odnoží herního zábavního průmyslu nebo vědců. Její potenciál je větší, s přesahem do každodenního života. Městská knihovna v Praze prostřednictvím VR nejen zpřístupnila zajímavou, bezmála stoletou historii budovy knihovny na Mariánském náměstí, ale umožňuje i pohlédnout na knihovnu a její služby novýma očima. Městská knihovna v Praze zahájila projekt před […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz