Domů     Příroda
Která hora na Zemi nejvíce „vyčnívá“ do vesmíru? Everest to není!
Zdroj: Pixabay

Zpracování vědeckých dat nemusí být pouze nudnou rutinou, ale může přinést i nebývalý pohled na planetu Zemi…

Pracovníci z Observatoře námořnictva Spojených států zpracovávají a aktualizují data, která slouží k námořní navigaci, ale například i ke kalibraci systému GPS. Pro přesné měření polohy na zeměkouli se používá speciální trojrozměrný model, které je průběžně aktualizován na základě nových měření, a to jak pozemských, tak i vesmírných.

Na něj je potom aplikována Mezinárodní služba pro rotaci Země a referenční systém (International Earth Rotation and Reference Systems Service čili IERS).

Aktualizace modelu Země na základě posledních měření zakřivení a hloubky dna oceánů poskytnutá družicemi vesmírných agentur NASA a ESA probíhala po velkou část roku 2022. Ve svém volném čase potom astronom Andrew Cenko a výzkumník Onic Shuvo využili nová data k ověření některých pravdivosti některých informací o Zemi, které se tradují.

Zploštělá Země

Země totiž není díky své rotaci dokonalou koulí, ale odstředivou silou je na pólech zploštělá a v oblasti rovníku naopak vypouklá. Střední poloměr Země v oblasti rovníku se udává jako 6 378 kilometrů. Avšak poloměr měřený z jižního pólu do středu je přibližně 6 357 kilometrů, což je zhruba o 21 kilometrů méně než na rovníku.

Navíc severní polokoule obsahuje více hmoty, a Země tak sebou při otáčení kolem své osy mírně „hází“, podobně jako nevyvážené kolo.

Vědci použili zpřesněný trojrozměrný model Země, aby určili vzdálenost některých populárních lokalit od středu při zohlednění jejího zploštění. Pokud by se hledalo místo na povrchu Země, které je nejdále od jejího středu, tedy nejvíce „vyčnívá“ do vesmíru, nebyl by to Mount Everest se svými 8 848 metry nad mořem. Ten již leží ve větší vzdálenosti od rovníku na severní polokouli.

Zdroj: Wiki Commons by Eduardo Navas

Vítěz se nachází v Ekvádoru

Je proto třeba hledat mezi vysokými horami v rovníkové oblasti. Nejvzdálenějším bodem na povrchu Země od jejího středu je tak stratovulkán Chimborazo v Ekvádoru. Jeho vrchol Whymper má nadmořskou výšku 6 263 metrů, a protože se nachází prakticky na rovníku, „vyčnívá“ o 1,49 míle, tedy přibližně 2,4 kilometrů dále do vesmíru než vrchol Mount Everestu.

Everest překoná z tohoto pohledu i vrchol Kilimandžára v africké Tanzanii, byť jen těsně, protože jeho vrchol Uhuru má nadmořskou výšku 5 895 metrů a leží o něco dále od rovníku než Chimborazo. Cenko a Shuvo tak pomocí nových dat potvrdili a zpřesnili výpočty zeměměřiče Josepha Senny z Oceánografického institutu námořnictva Spojených států, který tato tvrzení zpopularizoval.

Nejvýznačnější hora planety

Dále se zaměřili na topografickou prominenci, čili význačnost. Ta určuje relativní výšku hory vůči jejímu okolí, typicky do nejbližšího sedla, ze kterého je možné začít stoupat na jiný vyšší vrchol. Protože je Mount Everest obklopen dalšími himalájskými osmitisícovkami ve svém nejbližším okolí, není jeho relativní výška nijak velká a sotva převyšuje 4 000 metrů, byť žádný z okolních vrcholů není technicky vyšší.

Při hledání význačných hor je proto třeba se zaměřit na osamoceně stojící vrcholy a nejvyšší hory jiných kontinentů. A případně nahlédnout i pod hladinu oceánu. Díky přesnému měření hloubky oceánu byli schopni Cenko se Shuvou určit jako nejvyšší horu od její základny havajskou sopku Mauna Kea.

Její nadmořská výška činí 4 205 metrů, ale od základny na mořském dně měří úctyhodných 10 205 metrů, dle dřívějších měření dokonce 10 211 metrů. To ji s velkou rezervou řadí i před Mount Everest.

V rámci Sluneční soustavy, ale existuje jiná mamutí hora, která hravě překonává všechny pozemské rekordmany. Nachází se na Marsu. Jedná se o vulkán Olympus Mons, což je latinský název pro Horu Olymp, který vystupuje 26 kilometrů nad povrch okolní marsovské planiny. Jeho základna má pak průměr 624 kilometrů a zabírá plochu velikosti Francie.

Štítky:
Související články
Za hadího rekordmana byl dosud považován Titanoboa cerrejonensis, jehož pozůstatky byly objeveny v roce 2002 v severovýchodní Kolumbii. Žil zhruba před 60 miliony let a dle odhadů mohl měřit kolem 13 metrů. Nyní vědci v Indii objevili obratle zřejmě ještě většího příslušníka podřádu hadi… V hnědouhelném dole Panandhro v indickém státě Gudžarát bylo objeveno celkem […]
Chilli papričky jsou dnes nedílnou součástí čínské kuchyně, především v podobě pálivé omáčky chili crisp, na kterou nedá řada lidí dopustit. Čína ale rozhodně není domovinou pálivých papriček, které tvoří základ této omáčky. Jak se tedy do Číny dostaly? Rostliny Capsicum, mezi které se řadí jak klasické papriky, tak i pálivé chilli papričky, pochází ze […]
Nejhorší noční můry vědců se pomalu naplňují. Téměř polovina čínských měst se propadá, a to zejména kvůli čerpání vody a zvyšující se hmotnosti rychle se rozrůstajících městských oblastí. Jen nejlidnatější metropole, Šanghaj, se za poslední století propadla o více než tři metry… K tomuto závěru došel tým čínských odborníků po detailním prozkoumání 82 měst, včetně […]
V roce 2023 stoupla globální hladina oxidu uhličitého na 419 částic na milion, což je přibližně o 50 % více než před průmyslovou revolucí. To znamená, že ve vzduchu je zhruba o 50 procent více molekul oxidu uhličitého než v roce 1750. A jak se oxid uhličitý hromadí v atmosféře, zachycuje stále více tepla, což […]
Ostrov Morgan Island, nacházející se u pobřeží Jižní Karolíny, nedostatkem turistického zájmu netrpí. Krouží kolem něj řada vyhlídkových lodí, žádný člen jejich posádky však na ostrov, posetý vzrostlými duby a hustými křovinami a disponující písečnými plážemi, vstoupit nesmí. Jeho obyvateli jsou totiž opice. Jasně viditelné cedule lidem vstup na ostrov zakazují. Obývají jej totiž makakové […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz