Domů     Technika
Nahlédněte s námi do historie automobilky Citroën

komerční sdělení

Francouzský výrobce automobilů Citroën patří k nejstarším evropským automobilkám. Proslavil se především krásnými a hlavně pohodlnými vozy, ale také závodními speciály. Pojďme si připomenout milníky více než staleté historie Citroën..

Jak to všechno začalo?

André-Gustave Citroën byl talentovaný inženýr a šikovný obchodník a vizionář.

Jako mladý vyrůstall na románech Julese Vernea a měl to štěstí, že mohl na vlastní oči sledovat stavbu Eiffelovy věže.

Když těsně po ukončení studií uviděl v akci dřevěná šípovitá ozubená kola u zařízení na čerpání vody, ihned viděl jeho výhody a neváhal koupit patent na jejich výrobu. Továrna na převodová kola byla od roku 1912 jeho prvním vlastním byznysem..

První světová válka ve znamení výroby zbraní

André využil příležitosti, kterou tehdejší trh přinesl a začal se živit výrobou zbraní a střeliva a na konci války koordinoval zásobování Paříže). Zároveň ale plánoval, co dělat ve chvíli, až nastane mír.

Tehdy se rozhodl právě pro výrobu automobilů. Už pár měsíců po posledním výstřelu vyjel z bran jeho továrny Citroën 10 HP Type A. Ten se veřejnosti poprvé ukázal 4. června 1919 v showroomu na Champs Elysées 42. Ten je výkladní skříní značky dodnes.

Inspirace u Henryho Forda

André Citroën se často inspiroval u Henryho Forda. Ve svých továrnách zavedl pásovou výrobu a Citroën C nabízel pouze v jedné (žluté) barvě. Tento model nechal demonstrativně objet celou Austrálii, aby světu ukázal výbornou spolehlivost vozu.

To se později ukázalo jako geniální reklamní tah, stejně jako výroba malých modelů aut, které milovaly děti i rodiče.

Vždy o krok napřed

Ve chvíli, kdy ostatní výrobci automobilů používali hlavně dřevo, přišel Citroën s bezpečnější celokovovou karoserií. Jako první přinesly vozy Citroën také brzdová světla či osvětlenou přístrojovou desku. V roce 1933 přichází na scénu Citroën Rosalie, tedy první vůz s dieselovým motorem.

V roce 1934 představil Citroën převratný model Traction Avant, který konkurenci totálně převálcoval. Měl totiž samonosnou karoserii, pohon na přední kola, nezávislé přední zavěšení s torzní tyčí a hydraulické brzdy.

Požitek z jízdy byl mnohem lepší než u jakékoliv konkurence. Proto tohoto modelu až do roku 1957 vyrobilo neuvěřitelných 760 tisíc kusů! Elegantní design vymyslel Flaminio Bertoni, mladý italský konstruktér, malíř, sochař a architekt, který se podílel i na dalších slavných modelech Citroën.

Byl to právě Bertoni, který má na svědomí legendární vozy Citroën 2CV6 Charleston, přezdívaný „kachna“ (1948 až 1990) či Citroën DS (1955 až 1975). Právě model DS je považován za designovou revoluci.

DS mělo motor vpředu a pohon předních kol, moderní kotoučové brzdy vpředu, posilovač řízení a brzd a od roku 1967 také natáčecí světlomety, které byly propojené s řízením a svítily do zatáček.

Nejlepší technickou novinkou však byl 100% hydropneumatický podvozek, který se přinesl dosud nevídaný jízdní komfort a změnu světlé výšky v rozmezí 90–260 mm se samonivelační funkcí.

Tento systém se používal až do roku 2017. Najdete ho tak v legendárních modelech SM, CX, GS, BX, HM či novodobé C5.

Velké úspěchy v rallye

Je vlastně celkem paradoxní, že značka zaměřená na pohodlí a klidnou jízdu dokázala dominovat v motorsportu. Závodní tým Citroën Racing vyhrál několikrát Rally Dakar i seriál Rally Raid.

Pozdější léta jsou pak spojena s úspěchy Sebastiana Loeba, který pro Citroën vybojoval celkem 9 titulů ve WRC v letech 2004 až 2012.

Sami jste se přesvědčili, že více než stoletá historie Citroënu je nesmírně bohatá na fascinující vozy. André Citroën může být na své následovníky náležitě hrdý. Přejeme Citroënu nejméně dalších 100 úspěšných let.

Související články
Věda se spojuje, aby byla silnější. Němci to pochopili už před první světovou válkou, když vznikla Společnost Maxe Plancka. V Česku vědecké klastry a interdisciplinární instituce začaly vznikat teprve nedávno, ale výsledky se už dostavují. Svoje interdisciplinární instituce má už každé významnější město, například Praha, Brno, Ostrava. Před devíti lety myšlenka spojit tři vědecká centra […]
Informační a komunikační technologie se staly základním stavebním kamenem, který formuje naše každodenní životy i způsob, jakým pracujeme a podnikáme. Od prvních počítačů až po současné cloudové služby a umělou inteligenci prošla oblast ICT zásadní proměnou. Pojďme si posvítit na to, kde všude se ICT technologie využívají.  Co je ICT?  ICT je zkratka pro informační […]
První ložiska, tedy součásti, které snižují tření, lidstvo využívalo už v antice. A vývoj stále pokračuje. Na moderních hydrostatických ložiscích pracují odborníci na tribologii z Fakulty strojního inženýrství VUT v Brně. Přišli na to, jak udělat ložiska energeticky až o pětinu úspornější.   Využití by vylepšená technologie mohla najít ve velkých obráběcích strojích, divadelních točnách […]
Celoevropský společný podnik EuroHPC (EuroHPC JU) vyhlásil výběrové řízení na dodavatele nového kvantového počítače konsorcia LUMI-Q, který bude umístěn v České republice a propojen se superpočítačem KAROLINA. Národní superpočítačové centrum IT4Innovations, které je součástí VŠB – Technické univerzity Ostrava, se tak stane domovem prvního českého kvantového počítače. Kvantový počítač konsorcia LUMI-Q bude založený na supravodivých […]
Společnost OpenAI na sklonku ledna značně pozměnila „pravidla hry“. Ze svých zásad totiž odstranila zákaz týkající se poskytování umělé inteligence armádám. Proč? Kvůli prevenci! Spolupráci s Pentagonem navázalo „dítko“ Elona Muska a Sama Altmana v polovině ledna, a to konkrétně v oblasti kybernetické bezpečnosti. Projekt, do kterého společnost prozatím zapojila je však ryze preventivní – […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz