Domů     Technika
Extrémní počasí bude hlídat česká družice SOVA
Martin Macourek 23.3.2023

Bouře, hurikány, extrémní sucha i přívalové deště. Klimatické změny si s lidskou civilizací pohrávají jak mořský příboj s papírovou loďkou. Tyto změny se zatím nedaří lidstvu zastavit, ale i za pomoci české družice bude možné je monitorovat..

Jedním z hlavních úkolů české družicové mise SOVA bude zpřesnit klimatické modely a předpovědi extrémního počasí. Satelit bude zkoumat procesy ve středních a vyšších vrstvách atmosféry, které dosud nebyly dostatečně popsány. .

SOVA bude největší český satelit

Misi vede brněnská společnost OHB Czechspace a podílet se na ní budou české firmy a vědci. Společnost v loňském roce podepsala smlouvu s Evropskou kosmickou agenturou (ESA) na první fázi mise v rámci výzvy Ambiciózní projekt České republiky.

„SOVA bude největší český satelit s hmotností do 100 kilogramů. Svými rozměry bude připomínat menší pračku,“ uvedl projektový manažer mise Jakub Ševeček.

SOVA bude pozorovat procesy ve středních a vyšších vrstvách atmosféry

Název SOVA je zkratkou pro družicové pozorování vln v atmosféře (Satellite Observation of waVes in the Atmosphere).

Ponese kamery se speciální optikou

Družice vynese do vesmíru dvě kamery se speciálními filtry a optikou, které vyvíjí OHB Czechspace ve spolupráci s českou společností Meopta a německými partnery z OHB System. Vědeckou část mise povede tým z Ústavu fyziky atmosféry Akademie věd ČR s podporou německého výzkumného centra pro letectví a kosmonautiku DLR. SOVA bude pod jejich vedením zkoumat specifický jev v atmosféře, tzv. gravitační vlny.

Atmosférické gravitační vlny nad Indickým oceánem

„Tyto vzdušné vlny přechází ze spodních vrstev atmosféry do horních, kde se šíří na velké vzdálenosti a následně se rozpadají, podobně jako vlny v oceánu, jen v mnohem větším měřítku. Přitom přenášejí obrovské množství energie, která může vést ke změně globálního proudění vzduchu, a tím ovlivnit klima a počasí po celém světě,“ vysvětlil hlavní architekt mise Adam Čuda.

Lepší porozumění těmto procesům tak povede k přesnějším klimatickým modelům a zlepšení předpovědi extrémních jevů počasí, jako jsou silné deště, bouře nebo silný vítr.

Na orbitě zůstane nejméně dva roky

SOVA poletí ve výšce asi 600 kilometrů nad Zemí, rychlostí přibližně 7 km/s. Celou planetu tak oběhne zhruba patnáctkrát za den. Společnost OHB Czechspace aktuálně připravuje studii proveditelnosti, která určí technické vlastnosti satelitu a další kroky mise.

„Naším dalším cílem je stát se hlavním dodavatelem a integrátorem družicového systému pro nadcházející etapu,“ doplnila za vedení společnosti Lucie Cervera Siglerová.

Část týmu OHB Czechspace s modelem satelitu

Mise SOVA vznikla jako odpověď na výzvu Ambiciózní projekt České republiky. V současné době se v rámci programu připravuje souběžně několik misí, které v letošním roce česká delegace ESA vyhodnotí a vybere několik z nich k realizaci.

Logo české mise SOVA

-beh-

FOTOGRAFIE:  OHB Czechspace, NASA/GSFC

Související články
Umělá inteligence je tu, ať se to někomu líbí nebo ne. Nabízí přehršel možností, ale také ukrývá nemálo čertových kopýtek. A tak je tomu i v oblasti vzdělávání. Sal Khan, výkonný ředitel Khan Academy, na které skrze online přednášky studují miliony lidé po celém světě, měl loni na konferenci TED Talk, jejímž mottem je heslo […]
Virtuální realita už není jen hračkou geeků, odnoží herního zábavního průmyslu nebo vědců. Její potenciál je větší, s přesahem do každodenního života. Městská knihovna v Praze prostřednictvím VR nejen zpřístupnila zajímavou, bezmála stoletou historii budovy knihovny na Mariánském náměstí, ale umožňuje i pohlédnout na knihovnu a její služby novýma očima. Městská knihovna v Praze zahájila projekt před […]
Pro své rozměry, vybavení a technologie se stala chloubou amerického námořnictva. Jedná se totiž o největší a nejnovější letadlovou loď, která po více než 10 letech od spuštění na vodu konečně začala sloužit Spojeným státům i alianci NATO. Stavba nejmodernějšího plavidla, se kterým si USA pojistily pozici největší námořní velmoci planety, započala roku 2009. Slanost […]
Peugeot 208, ikonický drobek a nejprodávanější vůz v Evropě v roce 2022, dostává nový kabátek. Modernizací se stává ještě neodolatelnějším, zejména pak jeho elektrická verze E-208, která překonává dojezd 400 km. Celá modelová řada 208 pak profituje z nového designu, špičkových technologií a emocí z nových motorů. Peugeot 208, nástupce dlouhé řady devíti generací městských […]
Americká agentura NASA hodlá v letošním roce odstartovat pátrání po stopách života v rámci Sluneční soustavy. K měsíci Europa proto bude vyslána sonda, která kromě vědeckých přístrojů ponese také speciální poselství o člověku a planetě Zemi. Budoucím poslíčkem byla „jmenována“ Europa Clipper, jež bude vybavena spoustou špičkových přístrojů sloužících k měření ledu zakrývajícího oceán či […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz