Domů     Technika
Extrémní počasí bude hlídat česká družice SOVA
Martin Macourek 23.3.2023

Bouře, hurikány, extrémní sucha i přívalové deště. Klimatické změny si s lidskou civilizací pohrávají jak mořský příboj s papírovou loďkou. Tyto změny se zatím nedaří lidstvu zastavit, ale i za pomoci české družice bude možné je monitorovat..

Jedním z hlavních úkolů české družicové mise SOVA bude zpřesnit klimatické modely a předpovědi extrémního počasí. Satelit bude zkoumat procesy ve středních a vyšších vrstvách atmosféry, které dosud nebyly dostatečně popsány. .

SOVA bude největší český satelit

Misi vede brněnská společnost OHB Czechspace a podílet se na ní budou české firmy a vědci. Společnost v loňském roce podepsala smlouvu s Evropskou kosmickou agenturou (ESA) na první fázi mise v rámci výzvy Ambiciózní projekt České republiky.

„SOVA bude největší český satelit s hmotností do 100 kilogramů. Svými rozměry bude připomínat menší pračku,“ uvedl projektový manažer mise Jakub Ševeček.

SOVA bude pozorovat procesy ve středních a vyšších vrstvách atmosféry

Název SOVA je zkratkou pro družicové pozorování vln v atmosféře (Satellite Observation of waVes in the Atmosphere).

Ponese kamery se speciální optikou

Družice vynese do vesmíru dvě kamery se speciálními filtry a optikou, které vyvíjí OHB Czechspace ve spolupráci s českou společností Meopta a německými partnery z OHB System. Vědeckou část mise povede tým z Ústavu fyziky atmosféry Akademie věd ČR s podporou německého výzkumného centra pro letectví a kosmonautiku DLR. SOVA bude pod jejich vedením zkoumat specifický jev v atmosféře, tzv. gravitační vlny.

Atmosférické gravitační vlny nad Indickým oceánem

„Tyto vzdušné vlny přechází ze spodních vrstev atmosféry do horních, kde se šíří na velké vzdálenosti a následně se rozpadají, podobně jako vlny v oceánu, jen v mnohem větším měřítku. Přitom přenášejí obrovské množství energie, která může vést ke změně globálního proudění vzduchu, a tím ovlivnit klima a počasí po celém světě,“ vysvětlil hlavní architekt mise Adam Čuda.

Lepší porozumění těmto procesům tak povede k přesnějším klimatickým modelům a zlepšení předpovědi extrémních jevů počasí, jako jsou silné deště, bouře nebo silný vítr.

Na orbitě zůstane nejméně dva roky

SOVA poletí ve výšce asi 600 kilometrů nad Zemí, rychlostí přibližně 7 km/s. Celou planetu tak oběhne zhruba patnáctkrát za den. Společnost OHB Czechspace aktuálně připravuje studii proveditelnosti, která určí technické vlastnosti satelitu a další kroky mise.

„Naším dalším cílem je stát se hlavním dodavatelem a integrátorem družicového systému pro nadcházející etapu,“ doplnila za vedení společnosti Lucie Cervera Siglerová.

Část týmu OHB Czechspace s modelem satelitu

Mise SOVA vznikla jako odpověď na výzvu Ambiciózní projekt České republiky. V současné době se v rámci programu připravuje souběžně několik misí, které v letošním roce česká delegace ESA vyhodnotí a vybere několik z nich k realizaci.

Logo české mise SOVA

-beh-

FOTOGRAFIE:  OHB Czechspace, NASA/GSFC

Související články
Americká kosmická agentura NASA využije vodíkové vozidlo Toyota Lunar Cruiser pro svou nadcházejí pilotovanou misi na Měsíc. Šestikolové vozítko pro jízdu po povrchu umožní vědcům ještě detailnější průzkum zemské družice. Zapojení lunárního křižníku je jedním z hlavních bodů dohody o spolupráci, kterou NASA uzavřela s Japonskou agenturou pro výzkum vesmíru JAXA. Projekt stavby lunárního křižníku […]
Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) ukončil vývoj vozítka VIPER. Jeho úkolem mělo být pátrání po vodě či dalších zdrojích na Měsíci. Jako důvod uvedla rostoucí náklady, odkládání startu, ale také možné ohrožení dalších projektů Původně měl VIPER započít svou misi k Měsíci už na sklonku minulého roku. Nakonec však NASA požádala o odložení […]
Na dně moře u japonského pobřeží bylo objeveno gigantické naleziště klíčových prvků pro výrobu baterií do elektromobilů, ložisko niklu a kobaltu. První vrty u ostrova Minami-Torišima budou zahájeny příští rok. Využívání ložiska v průmyslovém měřítku má být zahájeno v roce 2026. Podle nadace The Nippon Foundation, která v posledních měsících zkoumala mořské dno u ostrova […]
Filmový průmysl se neustále vyvíjí a nové technologie mu umožňují vytvářet stále realističtější a poutavější zážitky pro diváky. Jaké nejmodernější technologie se v současné době používají ve filmech k tomu, aby zmátly smysly diváků? Technologií, která posouvá současný filmový průmysl neuvěřitelným způsobem vpřed, jsou tak zvané počítačově generované obrazy neboli computer generated imagery (CGI). Jedná […]
Svět se mění… Elektrifikuje se Severní Amerika, Evropa i Čína. Musejí. Statisíce vědců ze všech koutů planety přicházejí se znepokojivými čísly. Jenže v blízké budoucnosti nebude nutné bojovat jen s růstem CO2 v ovzduší, zároveň se budeme potýkat s nedostatkem lithia, potřebným pro výrobu baterií do elektromobilů. Do roku 2040 podle analýzy Benchmark Minerals Intelligence […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz