Domů     Medicína
Účinná aplikace proti tinnitu hlásí 65% úspěšnost
Zdroj: Pixabay

Svým průběhem připomíná flétnový koncert – až na to, že tento nikdy neskončí. Nepříjemné pískání, šumění nebo hučení v uších postihuje zhruba 749 milionů lidí na celém světě. Ačkoli účinná léčba prozatím neexistuje, nejnovější terapie v sobě ukrývá slušný potenciál….

Alespoň jednou se s nepříjemnými zvuky v uších setkalo 50 % z nás. Povětšinou však šlo o následek poslechu hlasité hudby nebo návštěvy extrémně hlučného prostředí, který do pár minut či hodin zmizel. V případě chronického tinnitu se však potíže pravidelně opakují a znepříjemňují život.

Kromě bolestí hlavy může stát i za poruchami soustředění, únavou nebo poruchami spánku.

Nepříjemný fantom

„Pacienti tyto negativně vnímané zvuky označují jako pískání, zvonění, šumění, hučení, bručení, bzučení, syčení, tikání, cvaknutí, mlasknutí či jízdu lokomotivy. Tyto ‚zvuky‘ ale ve skutečnosti většinou neexistují,“ uvádí odborníci z Thomayeovy nemocnice.

Až dosud proto ušní šelesty patřily k civilizačním onemocněním se subjektivními příznaky, se kterým byli pacienti nuceni se naučit žít, jelikož současná medicína umí celkový průběh pouze mírnit nikoli jej definitivně vyřešit.

(R)evoluce v léčbě

V loňském roce se však vědcům z Aucklandské univerzity na Novém Zélandu podařilo úspěšně otestovat terapii spočívající v zapojení mobilních telefonů. V rámci studie bylo 61 dobrovolníků rozděleno do dvou skupin.

Zatímco 31 z nich využívalo aktuální novinku – digitální polyterapeutický přístup, na zbylou část připadla poměrně populární aplikace pro „bílý šum“.

Slyším, že nic neslyším

K vyhodnocení došlo po 12 týdnech, kdy polyterapeutická skupina vykazovala z klinického hlediska významné zlepšení, u kontrolní skupiny zůstával stav a intenzita obtíží po celou dobu neměnný. „Zlepšení zaznamenalo 65 % účastníků, některým to opravdu změnilo život,“ prohlásil Phil Sanders, jež se na vývoji nové terapie podílel.

„To je významnější úspěch než některé naše dřívější práce a pravděpodobně to bude mít přímý dopad na budoucí léčbu tinnitu,“ upřesnil.

Více se dočtete v novém vydání 21. STOLETÍ, které vychází již v pondělí 16. ledna 2023. 

Související články
Bolest hlavy trápí až 85 % dospělých, častěji se objevuje u žen a více než polovina pacientů bývá do věku 45 let. Nejčastěji se bolest hlavy, která není spojena s jiným onemocněním, například virózou, projeví jako migréna či tenzní bolest hlavy. Odborníci upozorňují, že mohou mít spojitost s přetížením a změnami na trapézovém svalu. Trapézový […]
Od loňska známe celkem přesnou odpověď: U štíhlého dospělého muže vědci napočítali celkem 36 bilionů buněk, u ženy 28 bilionů a u desetiletého dítěte 17 bilionů. Zjistili i počty jednotlivých typů buněk. Do mravenčí práce s počítáním buněk se pustil tým Iana A. Hattona z Institutu Maxe Plancka pro matematiku ve vědách, který sídlí v Lipsku. Dali […]
Kdo by nechtěl být zamilovaný, cítit motýly v břiše, neustále myslet na protějšek bez nutnosti spát či jíst. I když zamilovanost netrvá věčně, protože pro tělo je velmi vyčerpávající, přináší řadu zdravotních benefitů. Po fázi zamilovanosti následuje buď přetavení vztahu v dlouhodobý, nebo rozchod. A ten pořádně bolí, protože hormony, podílející se na pocitu zamilovanosti, […]
Dnes žijeme mnohem déle než lidé před pouhými 120 lety. Velký podíl na tom mělo zejména zlepšení lékařské péče a životních podmínek. Delší život ovšem nutně neznamená více let prožitých ve zdraví. V naší společnosti se však nachází mnoho 90 a více letých, u kterých to platí. Mají zdravější životní styl, nebo se liší jejich […]
Ve svém nejmenším provedení měří 11–13 milimetrů. Je tedy tak akorát drobný, aby se vešel do trávicího ústrojí. Řeč však není o žádné bakterii, ale o unikátním vynálezu vědců z Univerzity v Novém Jižním Walesu, který dokáže tisknout efektivní náhrady tkáně přímo v lidském těle. Nový chirurgický nástroj pojmenovali u protinožců jako F3DB, což je […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz