Domů     Medicína
Saunování: Spouštěč „chemičky“ v těle
Jan Zelenka 13.1.2023
foto: Infinit

Saunování je opravdovým umění relaxace. Teplem se dá zbavit svalových potíží i těžkých myšlenek. Pravidelné saunování zbavuje stresu, podporuje imunitu, pomáhá proti bolestem zad i migrénám.

Foto: Faltejsek/Infinit Maximus

Léčba teplem je dlouhodobě známá fyzioterapeutická metoda, která se používá při svalových obtížích, rehabilitacích i jako prevence. Suchý teplý obklad bývá první pomocí při akutních bolestech ztuhlých svalových skupin.

Sauny vyhřáté na teploty od 65 do 100 a více stupňů Celsia poskytují relaxaci celému organismu. „Pravidelné saunování má pozitivní vliv na snížení svalového napětí, čímž působí kladně na bolesti pohybového aparátu a migrenózní stavy.

Mezi další pozitiva patří zvýšená produkce endorfinů, a tedy zlepšení psychické pohody nebo také posílení imunitního systému, který podporuje tvorbu bílých krvinek,“ potvrdila hlavní fyzioterapeutka FYZIOkliniky Iva Bílková.

Spouštěč „chemičky“ v těle

Z pohledu fyzioterapie má saunování blahodárný vliv na regeneraci svalového aparátu, a to jak u sportovců, tak u lidí, kteří zatěžují páteř dlouhým sezením. Vysoké teploty spouští v těle termoregulační čidla, která se nacházejí v oblasti hypotalamu.

Mozek začne tělo vědomě ochlazovat – rozšíří se póry na pokožce a tělo se začne potit. Dochází tak k rychlému odvedení škodlivých zplodin. Rozšíří se cévy a krevní objem je zvětšen náhlým přísunem plazmy.

Díky prohřátí tělesného jádra se rozvolňují tkáňové struktury jako vazy a svaly, kyselé metabolity vzniklé v oblasti přetížení se snáze odplavují a zvyšuje se efekt regenerace. „Sauna pomáhá také pacientům s chronickými záněty dýchacích cest, při revmatoidních chronických stavech nebo při léčbě neurovegetativních dysfunkčních svalů,“ popsala Iva Bílková.

Foto: Faltejsek/Infinit Maximus

Umění relaxace

Pro většinu lidí představuje sauna relax, očistu, klid. Pro Finy je to kultura a život. Na 5,4 milionu obyvatel Finska připadá přes 3,5 milionu saun všech typů a velikostí. Staví sauny z nejtvrdších borovic, mají vlastní předpisy i zákony.

V saunách dělají pohřby i porody… „jde totiž o jedno z nejčistších prostředí na světě, i operační sály mají více patogenů. Vysoká teplota kolem 85 °C za pár minut spolehlivě zničí veškeré viry, bakterie, plísně, kvasinky,“ přiblížila Monika Foretová, ředitelka dvou rezortů sítě Infinit, jež patří mezi nejhezčí v Česku.

Monika Foretová, ředitelka dvou rezortů sítě Infinit. Foto: Archiv

Fyzika saunování…

A právě teplota je fyzikou i chemií saunování. U nejrozšířenějšího typu, tzv. finské sauny, je pravidlem teplota mezi 85–90 °C ve výšce hlavy stojícího průměrného Evropana (cca 175 cm), přičemž u stropu bývá samozřejmě vyšší a u země nižší.

„Pro děti a starší osoby má činit 75–80 °C,“ dodává v knize Saunováním ke zdraví největší naše kapacita v oboru doktor Antonín Mikolášek.

Během doporučujícího cyklu saunování (3 kůry) člověk vypotí v průměru kolem půl litru vody. „Zároveň z těla vyplaví tolik škodlivin, kolik ledviny zpracují za celý den. Ve finské sauně teplota kůže stoupne až na 40 °C, tělesná pak na 38–38,5 °C, což je teplota, při které tělo spouští obranyschopnost organismu.

Je to simulace napadení cizím patogenem. Tím začne větší produkce leukocytů (bílých krvinek),“ uvádí Monika Foretová, zodpovědná mimo jiné za customer servis a rozvíjení služeb v Infinit.

Průměrný počet v 1 mm3 (1 mikrolitr) lidské krve u zdravého dospělého člověka se uvádí kolem 7 400 krvinek. Pohlaví na leukocyty přitom má minimální vliv, zato právě horko jejich produkci podporuje. Rozšiřují se cévy a po ochlazení nastává naopak vazokonstrikce a vazodilatace cév, kdy získávají lepší pružnost.

„Zlepšuje se prokrvení dýchacích cest, dochází uvolnění svalstva. Zátěž totiž generuje kyselinu mléčnou, odpadní produkt svalů, která nažírá svou aciditou samotný sval, proto svaly bolí. Sauna a horko rozšíří všechny cesty a tím se kyselina mléčná snáz odplaví,“ vyjmenovává Foretová.

Foto: Faltejsek/Infinit Maximus

Po relaxu relax

Pro absolutní uvolnění a odbourání stresu by mělo saunování probíhat v relaxačním prostředí, bez jakýchkoli rušivých podnětů. Častou chybou je spojit vstup do sauny ještě se vstupem do bazénu nebo fitness.

Bazén může fungovat jako rychlé ochlazení po saunování, ale jít si zaplavat 20 délek bezprostředně po saunování nedoporučuji, tělo by mělo po očistné proceduře odpočívat. Stejně tak není dobré jít do sauny hned po sportovním výkonu, kdy je tělo vysílené.

„I profesionálové nechávají tělo alespoň hodinu po ukončení sportovních aktivit v absolutním klidu a saunu navštíví obvykle až následující regenerační den po zátěži. Naopak kombinace plaveckého bazénu a sauny ve větších centrech je fajn zpestření pro návštěvníky a je v pořádku, když se během pobytu v bazénu třeba rodiny s dětmi prohřejí také v sauně,“ podotkla Iva Bílková.

Související články
Člověk je tvor nepoučitelný, zejména co se skladby jídelníčku týká. Jakmile má možnost dopřát si potraviny s vysokým obsahem cukru, soli nebo tuku, nedokáže odolat. Přitom by měl. S každou další porcí si totiž pomalu „ukrajuje“ ze svého duševního zdraví. Metaanalýza zveřejněná v loňském roce v časopise Nutrients je v tomto případě nekompromisní. Strava, které […]
O tom, že kouření škodí zdraví, dnes už nikdo nepochybuje. Zbavit se závislosti však není snadné. Když se to ale někomu přeci jen podaří, jeho tělo se mu za to odvděčí zlepšením jeho zdraví. Některé zdravotní benefity se projeví téměř okamžitě, jiné až po letech, ale rozhodně stojí za to! Podle posledních průzkumů kouří asi […]
Vědci z University of Leeds zanalyzovali zdravotní a stravovací záznamy více než 26 000 žen, aby zjistili, že ty, které se stravovaly vegetariánsky a ze stravy vyřazovaly maso, měly v pozdějším věku o třetinu vyšší pravděpodobnost zlomeniny krčku kosti stehenní než ty, které maso a produkty z něj v průběhu života pravidelně konzumovaly. Důvody, proč […]
Vědeckému týmu pod vedením Katsuhika Hayashiho z Univerzity v Ósace se podařilo stvořit sedm myší, které mají dva otce… avšak žádnou biologickou matku. Jedná se o významný průlom na poli reprodukční medicíny, který by mohl zároveň napomoci při léčbě ženské neplodnosti. „Je to poprvé, co se podařilo vytvořit odolné samičí oocyty ze samčích buněk,“ prohlásil […]
Poznat člověka s poruchou osobnosti, tak zvaného psychopata, může být při prvním setkání obtížné. Je totiž zpravidla dobrým manipulátorem a může působit až altruisticky. Ve skutečnosti však druhé využívá ve vlastní prospěch, protože mu chybí empatie a pocit viny. Může se empatii naučit? Empatií se rozumí schopnost porozumět a vcítit se do toho, co prožívá […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz