Domů     Ostatní
Co přinese rok 2023 ve vědě?
Martin Janda 1.1.2023

Nový rok je zde a jako vždy s sebou přináší spoustu nadějí. Aby onu fázi očekávání nevystřídala cimrmanovská fáze zklamání, o to se budou snažit i vědci. Co tedy lze očekávat v roce 2023 na poli vědy?.

* V dubnu by měla k Jupiteru odstartovat sonda JUICE. Kromě krále Sluneční soustavy bude zkoumat i místní měsíce, které jsou v mnoha ohledech zajímavé. Sonda ponese i výraznou českou stopu, několik přístrojů pro ni navrhli tuzemští badatelé.

* V té samé době Voyager 2 předstihne Pioneer 10 a stane se druhou nejvzdálenější sondou od Země.

* 24. září by se měla vrátit sonda Osirix-REX se vzorky, které odebrala na planetce Bennu.

* Po úspěšném nasazení mRNA vakcín během pandemie covidu-19 je podobných vakcín založených na stejné bázi ve vývoji celá řada. Již v první čtvrtině tohoto roku mají být zahájeny zkoušky mRNA vakcín proti malárii, tuberkulóze a genitálnímu herpesu.

Následovat by měl pásový opar a také kompinovaná vakcína proti covidu a chřipce.

* Ve švédském Lundu bude zprovozněn Evropský spalační zdroj (ESS – European Spallation Source). Ten bude využívat vysoce výkonný pulzní zdroj neutronů, který poskytne svazky neutronů asi třicetkrát jasnější než dosud existující zdroje.

* První snímky z vesmírného dalekohledu Jamese Webba (JWST) vyvolaly ve světě úžas. Ale Webb v tom nebude sám. V roce 2023 by měl do kosmu odstartovat evropský kosmický dalekohled Euclid, který bude pořizovat snímky pro vytvoření 3D mapy vesmíru.

* I pozemní observatoře se dočkají novinek. Observatoř Vera C. Rubin v Chile má začít pořizovat snímky v červenci 2023. Dalekohled, který má speciální konstrukci se třemi zrcadly bude schopen prohlédnout celou jižní oblohu během pouhých tří nocí.

Zprovozněn má být i největší řiditelný teleskop na světě QTT v čínském Sin-ťiangu.

* Světová zdravotnická organizace by měla zveřejnit revidovaný seznam prioritních patogenů. Přibližně 300 vědců nyní zkoumá necelé tři desítky rodin virů a bakterií s cílem určit patogeny, které by mohly v budoucnu způsobit epidemie.

* V příštím roce by mohla být poprvé schválena terapie upravující geny pomocí CRISPR, a to po slibných výsledcích klinických studií, při nichž byl systém CRISPR-Cas9 použit k léčbě β-talasémie a srpkovité anémie, dvou genetických poruch krve.

* První výsledky experimentu Muon g-2 představili fyzikové v dubnu a očekává se, že podrobnosti zveřejní v roce 2023. Experiment zkoumá, jak se částice známé jako miony chovají v magnetickém poli. Ve hře je i objev páté přírodní síly.

* Podzemní neutrinová observatoř v Jiangmenu v jižní Číně také začne hledat fyziku mimo standardní model, a to pomocí detektoru umístěného 700 metrů pod zemí, který bude měřit oscilace neutrin.

* Začátkem ledna oznámí americké regulační orgány, zda lék, který v rozsáhlé klinické studii1 zpomalil rychlost úbytku kognitivních funkcí, může být dostupný lidem s Alzheimerovou chorobou. Lecanemab je monoklonální protilátka, která odstraňuje bílkovinu amyloid-β, která se hromadí v mozku.

Klinická studie zahrnovala 1 795 osob s Alzheimerovou chorobou v raném stadiu a ukázala, že lecanemab zpomalil mentální úpadek o 27 % ve srovnání s placebem.

Související články
Pokud čtete 21. Století, tak pravděpodobně nad věcmi rádi přemýšlíte. Ale přemýšleli jste někdy nad tím, co a jak se dotýká charakterové vlastnosti, kterou v psychologii označujeme jako potřebu poznávání? Jejími autory jsou američtí psychologové John T. Cacioppo a Richard E. Petty. Potřebu poznávání popisují jako tendenci lidí častěji vykonávat náročné myšlenkové aktivity a především si […]
Stal se předmětem muzejní expozice s rekordní návštěvností, posloužil k výrobě bionafty a zároveň jeho pouhá přítomnost obrací žaludek naruby. Řeč je o fenoménu posledního desetiletí, který se stal nákladnou daní za pohodlný život v městském blahobytu. V únoru 2018 vystavilo Londýnské muzeum kousek hroudy vydolované ze stokové sítě jedné z jeho městských částí. Exponát, který přilákal rekordní počet […]
Pro dospělé není život černo-bílý, žijeme v mnoha barvách. Pro dítě se však dělí na dvě poloviny – ženskou a mužskou. Od chvíle, kdy dítě začne vnímat, je pro něj otec zástupcem/modelem jedné poloviny lidstva. A pokud muž chce být skutečným mužem/otcem, musí být i „dobrým tátou“… Role otce před 100 lety byla někde úplně […]
Ve věku 94 let zemřel 8. dubna 2024 ve svém domě v Edinburghu skotský fyzik Peter Higgs. Svou pověstnou skromnost a plachost překonával jen při rozhovorech o fyzice, kterou dokázal vysvětlit s pozoruhodnou srozumitelností. Do historie se ale zapsal především jako jeden z objevitelů částice, která váže vesmír dohromady. K objevu bosonu, který nese jeho […]
Včera, 8. dubna 2024, bylo možné pozorovat úplné zatmění Slunce v Mexiku, Spojených státech a Kanadě. Podle všeho byli už dávní Mayové schopni předvídat tento jev, který pro ně představoval umírání slunečního boha, a přijmout opatření, aby nenastal konec světa. Zatmění Slunce je astronomický jev, který nastane, když Měsíc vstoupí mezi Zemi a Slunce, takže […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz