Domů     Ostatní
Co přinese rok 2023 ve vědě?
Martin Janda 1.1.2023

Nový rok je zde a jako vždy s sebou přináší spoustu nadějí. Aby onu fázi očekávání nevystřídala cimrmanovská fáze zklamání, o to se budou snažit i vědci. Co tedy lze očekávat v roce 2023 na poli vědy?.

* V dubnu by měla k Jupiteru odstartovat sonda JUICE. Kromě krále Sluneční soustavy bude zkoumat i místní měsíce, které jsou v mnoha ohledech zajímavé. Sonda ponese i výraznou českou stopu, několik přístrojů pro ni navrhli tuzemští badatelé.

* V té samé době Voyager 2 předstihne Pioneer 10 a stane se druhou nejvzdálenější sondou od Země.

* 24. září by se měla vrátit sonda Osirix-REX se vzorky, které odebrala na planetce Bennu.

* Po úspěšném nasazení mRNA vakcín během pandemie covidu-19 je podobných vakcín založených na stejné bázi ve vývoji celá řada. Již v první čtvrtině tohoto roku mají být zahájeny zkoušky mRNA vakcín proti malárii, tuberkulóze a genitálnímu herpesu.

Následovat by měl pásový opar a také kompinovaná vakcína proti covidu a chřipce.

* Ve švédském Lundu bude zprovozněn Evropský spalační zdroj (ESS – European Spallation Source). Ten bude využívat vysoce výkonný pulzní zdroj neutronů, který poskytne svazky neutronů asi třicetkrát jasnější než dosud existující zdroje.

* První snímky z vesmírného dalekohledu Jamese Webba (JWST) vyvolaly ve světě úžas. Ale Webb v tom nebude sám. V roce 2023 by měl do kosmu odstartovat evropský kosmický dalekohled Euclid, který bude pořizovat snímky pro vytvoření 3D mapy vesmíru.

* I pozemní observatoře se dočkají novinek. Observatoř Vera C. Rubin v Chile má začít pořizovat snímky v červenci 2023. Dalekohled, který má speciální konstrukci se třemi zrcadly bude schopen prohlédnout celou jižní oblohu během pouhých tří nocí.

Zprovozněn má být i největší řiditelný teleskop na světě QTT v čínském Sin-ťiangu.

* Světová zdravotnická organizace by měla zveřejnit revidovaný seznam prioritních patogenů. Přibližně 300 vědců nyní zkoumá necelé tři desítky rodin virů a bakterií s cílem určit patogeny, které by mohly v budoucnu způsobit epidemie.

* V příštím roce by mohla být poprvé schválena terapie upravující geny pomocí CRISPR, a to po slibných výsledcích klinických studií, při nichž byl systém CRISPR-Cas9 použit k léčbě β-talasémie a srpkovité anémie, dvou genetických poruch krve.

* První výsledky experimentu Muon g-2 představili fyzikové v dubnu a očekává se, že podrobnosti zveřejní v roce 2023. Experiment zkoumá, jak se částice známé jako miony chovají v magnetickém poli. Ve hře je i objev páté přírodní síly.

* Podzemní neutrinová observatoř v Jiangmenu v jižní Číně také začne hledat fyziku mimo standardní model, a to pomocí detektoru umístěného 700 metrů pod zemí, který bude měřit oscilace neutrin.

* Začátkem ledna oznámí americké regulační orgány, zda lék, který v rozsáhlé klinické studii1 zpomalil rychlost úbytku kognitivních funkcí, může být dostupný lidem s Alzheimerovou chorobou. Lecanemab je monoklonální protilátka, která odstraňuje bílkovinu amyloid-β, která se hromadí v mozku.

Klinická studie zahrnovala 1 795 osob s Alzheimerovou chorobou v raném stadiu a ukázala, že lecanemab zpomalil mentální úpadek o 27 % ve srovnání s placebem.

Související články
Žáby po celém světě ohrožuje houba Batrachochytrium dendrobatidis. Způsobuje jim vysoce nakažlivé infekční onemocnění, kterému tyto snadno podléhají. Ochranu a čas na zotavení poskytují žábám tak zvané žabí sauny, sluncem vyhřáté cihly s otvory, ve kterých mohou žáby spočinout. Sauny pomáhají, ale vyhráno v souboji s houbou žáby stále nemají. Batrachochytrium dendrobatidis způsobuje žábám tak […]
Americká kosmická agentura NASA využije vodíkové vozidlo Toyota Lunar Cruiser pro svou nadcházejí pilotovanou misi na Měsíc. Šestikolové vozítko pro jízdu po povrchu umožní vědcům ještě detailnější průzkum zemské družice. Zapojení lunárního křižníku je jedním z hlavních bodů dohody o spolupráci, kterou NASA uzavřela s Japonskou agenturou pro výzkum vesmíru JAXA. Projekt stavby lunárního křižníku […]
Jen v Česku si míchu poraní až tři stovky lidí ročně. Následky narušení tohoto křehkého spletence nervových vláken jsou zpravidla nevratné. Anebo ne? Kristýna Kárová z Ústavu experimentální medicíny AV ČR se možnostmi regenerace axonů po míšním poranění intenzivně zabývá. Potřebuju podrbat na nose, vyhodnotí mozek a vyšle motorickou drahou míchy signál do svalů ruky, […]
„Alkoholové desinfekce na ruce zabíjí většinu bakterií, virů a plísní již do několika sekund.“ poutá většina reklam na desinfekce. Každý takovou viděl, zvlášť v posledních letech. Tyto náhodné reklamy nepřímo odpovídají na otázku, zda se viry řadí mezi živé organismy. Jen co je živé, dá se zabít. Nebo se to z tohoto reklamního tvrzení dá alespoň odvodit. […]
Vědci nyní lépe rozumí tomu, jak lidské buňky skládají molekulární nůžky, které stříhají RNA. Jde o další krok k pochopení, jak naše buňky čtou a překládají informaci uloženou ve své DNA. Proces popsal tým expertů z Ústavu molekulární genetiky AV ČR a Mikrobiologického ústavu AV ČR za pomoci mezinárodního týmu. Výsledky jejich nového výzkumu publikoval […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz