Domů     Medicína
Proč lidé a lidoopi nemají ocas?
Zdroj: Pixabay

Všichni savci mají ocas, od myší po opice. Jen člověku a našim nejbližším příbuzným, lidoopům, mezi které řadíme šimpanze, gorily či orangutany, chybí. Proč vlastně a kdy k tomu došlo?.

Opice jsou díky ocasu obratnější a snadněji udržují rovnováhu. I lidé mají ocas, bohužel jen v embryonálním stádiu. Poté se z něj stává zakrnělá ocasní kost neboli kostrč. Ta je důkazem, že kdysi dávno naši předchůdci ocas měli, ale během evoluce o něj přišli.

Vědci se domnívají, že k tomu došlo před 25 až 22 miliony lety. Tehdy žil ve východní Africe Proconsul, společný předek moderních lidoopů a lidí, který ocas neměl.

Bo Xia, postgraduální student zabývající se evolucí genomu na Grossman School of Medicine na New York University, se už jako dítě divil, proč lidé nemají ocasy. A vlastní zranění kostrče znovu podnítilo jeho zvědavost.

Věda už dříve identifikovala na tři desítky genů, které jsou zásadní pro vývoj ocasu u různých živočišných druhů. Vzhledem k tomu, že v posledních letech bylo sekvenováno velké množství genomů primátů, porovnal DNA devíti druhů opic, které mají ocas, s DNA šesti bezocasých lidoopů.

Zdroj: Pixabay

Pozůstatky pravěkých virů

V genu zvaném TBXT, který kóduje bílkovinu brachyury (z řeckého krátký ocas), jež má velký vliv na délku ocasu, objevil u velkých lidoopů Alu sekvenci. Ty se mohou vyskytovat v různých částech genomu, říká se jim proto skokové geny.

Je možné, že se jedná o pozůstatky pravěkých virů, nicméně v lidském genomu jsou poměrně běžné, tvoří asi 10 % naší DNA. Pascal Gagneuw, evoluční biolog z Kalifornské univerzity v San Diegu, k nim říká:

„Jsou obrovskou hnací silou evolučních variací. Jejich vložení je často nákladné, ale jednou za čas se trefíte do jackpotu.“ Pak nastává prospěšná změna, kterou evoluce zachová.

Zpočátku se zdálo, že Alu sekvence nezpůsobuje žádné změny ve fungování genu. Po bližším prozkoumání ale objevil Xia ještě druhý Alu segment poblíž. U lidoopů se tyto dvě Alu sekvence mohou spárovat a změnit expresi genu TBXT na kratší.

Vědci následně skutečně u lidských embryonálních buněk objevili dvě verze TBXT, jednu kratší a jednu delší. Myší buňky, na druhou stranu, produkují pouze delší verzi. Když u nich výzkumníci pomocí metody CRISPR upravili gen TBXT, rodily se myši s různě dlouhými ocasy, od zakrnělého po téměř normální, některým jedincům zcela chyběl.

Bez ocasu a po dvou

To vědcům naznačuje, že kratší verze TBXT skutečně narušuje vývoj ocasu, ostatní geny se však následně musely podílet na tom, aby se ocas u lidí a lidoopů nevyvinul vůbec. Je možné, že to byla právě ztráta ocasu, která přinutila naše předky slézt ze stromů a začít se pohybovat vzpřímeně a po dvou.

To následně vedlo k vyváženější poloze hlavy, což odlehčilo krčnímu svalstvu a umožnilo zvětšování mozkovny i samotného mozku. A využívání rukou k vyrábění nástrojů, zkrátka k vývoji moderního člověka.

Štítky:
Související články
Válka, drahé hypotéky i úzkost z dopadů klimatických změn. To vše jsou podle odborníků důvody prudkého poklesu nově narozených dětí, ke kterému došlo v loňském roce. Obavy z budoucnosti trápí stále více mladých párů. Loni se v Česku podle Českého statistického úřadu narodilo přibližně 91 000 dětí – nejméně za posledních 22 let. „Průměrný věk […]
Bolest hlavy trápí až 85 % dospělých, častěji se objevuje u žen a více než polovina pacientů bývá do věku 45 let. Nejčastěji se bolest hlavy, která není spojena s jiným onemocněním, například virózou, projeví jako migréna či tenzní bolest hlavy. Odborníci upozorňují, že mohou mít spojitost s přetížením a změnami na trapézovém svalu. Trapézový […]
Od loňska známe celkem přesnou odpověď: U štíhlého dospělého muže vědci napočítali celkem 36 bilionů buněk, u ženy 28 bilionů a u desetiletého dítěte 17 bilionů. Zjistili i počty jednotlivých typů buněk. Do mravenčí práce s počítáním buněk se pustil tým Iana A. Hattona z Institutu Maxe Plancka pro matematiku ve vědách, který sídlí v Lipsku. Dali […]
Kdo by nechtěl být zamilovaný, cítit motýly v břiše, neustále myslet na protějšek bez nutnosti spát či jíst. I když zamilovanost netrvá věčně, protože pro tělo je velmi vyčerpávající, přináší řadu zdravotních benefitů. Po fázi zamilovanosti následuje buď přetavení vztahu v dlouhodobý, nebo rozchod. A ten pořádně bolí, protože hormony, podílející se na pocitu zamilovanosti, […]
Dnes žijeme mnohem déle než lidé před pouhými 120 lety. Velký podíl na tom mělo zejména zlepšení lékařské péče a životních podmínek. Delší život ovšem nutně neznamená více let prožitých ve zdraví. V naší společnosti se však nachází mnoho 90 a více letých, u kterých to platí. Mají zdravější životní styl, nebo se liší jejich […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz