Domů     Medicína
Proč lidé a lidoopi nemají ocas?
Zdroj: Pixabay

Všichni savci mají ocas, od myší po opice. Jen člověku a našim nejbližším příbuzným, lidoopům, mezi které řadíme šimpanze, gorily či orangutany, chybí. Proč vlastně a kdy k tomu došlo?.

Opice jsou díky ocasu obratnější a snadněji udržují rovnováhu. I lidé mají ocas, bohužel jen v embryonálním stádiu. Poté se z něj stává zakrnělá ocasní kost neboli kostrč. Ta je důkazem, že kdysi dávno naši předchůdci ocas měli, ale během evoluce o něj přišli.

Vědci se domnívají, že k tomu došlo před 25 až 22 miliony lety. Tehdy žil ve východní Africe Proconsul, společný předek moderních lidoopů a lidí, který ocas neměl.

Bo Xia, postgraduální student zabývající se evolucí genomu na Grossman School of Medicine na New York University, se už jako dítě divil, proč lidé nemají ocasy. A vlastní zranění kostrče znovu podnítilo jeho zvědavost.

Věda už dříve identifikovala na tři desítky genů, které jsou zásadní pro vývoj ocasu u různých živočišných druhů. Vzhledem k tomu, že v posledních letech bylo sekvenováno velké množství genomů primátů, porovnal DNA devíti druhů opic, které mají ocas, s DNA šesti bezocasých lidoopů.

Zdroj: Pixabay

Pozůstatky pravěkých virů

V genu zvaném TBXT, který kóduje bílkovinu brachyury (z řeckého krátký ocas), jež má velký vliv na délku ocasu, objevil u velkých lidoopů Alu sekvenci. Ty se mohou vyskytovat v různých částech genomu, říká se jim proto skokové geny.

Je možné, že se jedná o pozůstatky pravěkých virů, nicméně v lidském genomu jsou poměrně běžné, tvoří asi 10 % naší DNA. Pascal Gagneuw, evoluční biolog z Kalifornské univerzity v San Diegu, k nim říká:

„Jsou obrovskou hnací silou evolučních variací. Jejich vložení je často nákladné, ale jednou za čas se trefíte do jackpotu.“ Pak nastává prospěšná změna, kterou evoluce zachová.

Zpočátku se zdálo, že Alu sekvence nezpůsobuje žádné změny ve fungování genu. Po bližším prozkoumání ale objevil Xia ještě druhý Alu segment poblíž. U lidoopů se tyto dvě Alu sekvence mohou spárovat a změnit expresi genu TBXT na kratší.

Vědci následně skutečně u lidských embryonálních buněk objevili dvě verze TBXT, jednu kratší a jednu delší. Myší buňky, na druhou stranu, produkují pouze delší verzi. Když u nich výzkumníci pomocí metody CRISPR upravili gen TBXT, rodily se myši s různě dlouhými ocasy, od zakrnělého po téměř normální, některým jedincům zcela chyběl.

Bez ocasu a po dvou

To vědcům naznačuje, že kratší verze TBXT skutečně narušuje vývoj ocasu, ostatní geny se však následně musely podílet na tom, aby se ocas u lidí a lidoopů nevyvinul vůbec. Je možné, že to byla právě ztráta ocasu, která přinutila naše předky slézt ze stromů a začít se pohybovat vzpřímeně a po dvou.

To následně vedlo k vyváženější poloze hlavy, což odlehčilo krčnímu svalstvu a umožnilo zvětšování mozkovny i samotného mozku. A využívání rukou k vyrábění nástrojů, zkrátka k vývoji moderního člověka.

Štítky:
Související články
Jen v Česku si míchu poraní až tři stovky lidí ročně. Následky narušení tohoto křehkého spletence nervových vláken jsou zpravidla nevratné. Anebo ne? Kristýna Kárová z Ústavu experimentální medicíny AV ČR se možnostmi regenerace axonů po míšním poranění intenzivně zabývá. Potřebuju podrbat na nose, vyhodnotí mozek a vyšle motorickou drahou míchy signál do svalů ruky, […]
Vědci nyní lépe rozumí tomu, jak lidské buňky skládají molekulární nůžky, které stříhají RNA. Jde o další krok k pochopení, jak naše buňky čtou a překládají informaci uloženou ve své DNA. Proces popsal tým expertů z Ústavu molekulární genetiky AV ČR a Mikrobiologického ústavu AV ČR za pomoci mezinárodního týmu. Výsledky jejich nového výzkumu publikoval […]
Menopauza, při které u ženy dochází k zástavě menstruace, znamená ztrátu plodnosti ženy. Ovšem se sníženou tvorbou ženských pohlavních hormonů estrogenu a progesteronu je spojen nárůst rizika některých chorob u žen, před kterými je tyto chránily. Oddálení menopauzy by ženy před jejich rozvojem uchránilo. Nadějí by mohl být již známý imunosupresivní lék rapamycin. Ženy po […]
Lékaři z Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) znovu přepsali dějiny medicíny. V rámci patnáctihodinové operace totiž pacientovi transplantovali hned pět orgánů najednou. Jmenuje se Pavel a hospitalizován byl s nádorem, který mu napadl většinu břišních orgánů a přední stranu břicha. První podobnou operaci proto podstoupil již před dvěma lety. Nové tenké střevo se však […]
Každý z nás je nositelem přibližně 4 milionů genetických variant. Ale jen málokomu se povede vyhrát v genetické loterii něco opravdu cenného, jako třeba barevnější vidění světa, nádherné řasy nebo silné svaly bez cvičení.   Miliony barev Většina z nás dokáže rozeznat asi jeden milion odstínů barev. To ale nejsou hranice lidských možností. Asi 12 % […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz