Domů     Medicína
Chcete předejít infarktu? Postavte si na čaj!
Zdroj: Pixabay

Šálek čaje denně může přispět k vašemu lepšímu zdraví ve vyšším věku. Pokud nejste milovníkem čaje, nezoufejte, jsou i další potraviny, které můžete přidat do vašeho jídelníčku a poslouží vám stejně….

Klíčem k lepším zdraví jsou flavonoidy. Jde o organické látky vznikající v těle rostlin, známé pro své antioxidační působení. Mají pozitivní vliv na lidský organismus, především na cévy. Jsou přirozeně obsažené v běžných potravinách a nápojích, jako jsou černý a zelený čaj, jablka, oříšky, citrusy, lesní plody a další.

Jejich účinky na lidské zdraví jsou známé již dlouho, ovšem nedávný výzkum ukázal, že mohou být ještě prospěšnější, než se dosud zdálo.

Flavonoidy chrání před infarktem, mrtvicí i demencí

Studie vědců z australské Edith Cowan University, provedená na 881 starších ženách s mediánem věku 80 let, ukázala, že ty, které konzumovaly během života vysoké dávky flavonoidů, neměly tak rozsáhlou kalcifikaci břišní aorty jako ty, které jich jedly méně.

Břišní aorta je přitom největší tepnou v těle, která zásobuje okysličenou krví ze srdce břišní orgány a dolní končetiny, a její stav může napovědět, zda se v těle rozvine infarkt myokardu, mozková mrtvice nebo stařecká demence.

Vedoucí výzkumu, Ben Parmenter, pracovník Výzkumného ústavu pro inovace v oblasti výživy a zdraví při Edith Cowan University, k tomu řekl: „U většiny lidí přispívá k celkovému příjmu flavonoidů malá skupina potravin a nápojů, které jich obsahují vysoké množství.

Hlavními zdroji jsou obvykle černý nebo zelený čaj, borůvky, jahody, pomeranče, červené víno, jablka, hrozinky i hrozny a tmavá čokoláda.“ Flavonoidy zahrnují více jak 4 000 zástupců, kteří se dělí do devíti základních skupiny. Mezi ně patří například flavony, flavonoly, flavonony, flava-3-oly a další.

Zdroj: Pixabay

Černý čaj, červené víno a hořká čokoláda

Účastnice studie, které měly vysoký příjem flavonoidů, včetně flavan-3-olů a flavonolů, byly o 36 až 39 % méně náchylné k tomu mít rozsáhlou kalcifikaci (zvápenatění) břišní aorty. Nejlepším zdrojem flavonoidů se podle této studie ukázal být černý čaj.

Ženy, které si dopřávaly dva až šest šálků čaje za den měly o 16 až 42 % menší riziko rozvoje extenzivní kalcifikace břišní aorty oproti těm, které čaj nepily. Bohužel, jiné zdroje flavonoidů, jako ovocné džusy, červené víno či hořká čokoláda neprokázaly takovou účinnost v boji proti kalcifikaci břišní aorty.

Černý čaj byl hlavním zdrojem flavonoidů pro sledovanou skupinu, pravděpodobné kvůli věku účastnic, nicméně Ben Palmenter si myslí, že užitek mohou přinášet i jiné zdroje flavonoidů, když říká: „U žen, které nepijí černý čaj, se zdá, že vyšší celkový příjem nečajových flavonoidů také chrání před rozsáhlou kalcifikací tepen.

To znamená, že flavonoidy z jiných zdrojů, než je černý čaj, mohou rovněž chránit přes kalcifikací, když čaj není konzumován.“ Podle Parmentera je důležité, aby lidé konzumovali dostatek flavonoidů z pro ně přijatelných zdrojů, aby si uchovali dobré zdraví do vysokého věku.

Štítky:
Související články
Nový výzkum, provedený odborníky z The Peter Doherty Institute for Infection and Immunity v australském Melbourne, ukazuje, že lymfatické uzliny, které jsou často během operací rakoviny z těla rovněž odstraňovány, aby se zabránilo šíření nádorového bujení, mohou být ve skutečnosti klíčové pro úspěšnou léčbu nemoci. Zachování lymfatických uzlin během operace rakoviny by mohlo dramaticky zlepšit […]
Historie Medicína 4.11.2025
Už 43 let uplynulo od chvíle, kdy se v tehdejším Československu narodilo první „dítě ze zkumavky“. Stalo se tak 4. listopadu 1982 zásluhou týmu vedeného profesorem Ladislavem Pilkou, tehdejším přednostou Centra asistované reprodukce ve Fakultní porodnici Brno. Jeho práce znamenala průlom nejen pro českou medicínu, ale i pro celý tehdejší východní blok. Dnes se díky […]
Medicína Objevy 30.10.2025
Vědci z Melbournské univerzity v nové studii mění pohled na neceliakální citlivost na lepek. Podle nejnovějších dat za potíže, které lidé připisují lepku, často může úplně jiná složka potravy, nebo dokonce samotná souhra mozku a střeva. Lepek (gluten) je bílkovina přirozeně obsažená v pšenici, žitu a ječmeni. Pro většinu lidí nepředstavuje problém, ale u části […]
Medicína Zajímavosti 29.10.2025
Je to chyba v Matrixu. Těmito slovy protagonisté kultovní filmové série, založené na tom, že lidstvo žije ve virtuálním modifikovaném světě, takzvaném Matrixu, vysvětlují jev zvaný déjà vu. De facto se jedná o pocit, že tutéž situaci, kterou právě zažíváme, jsme už někdy prožili Koneckonců výraz déjà vu, pocházející z francouzštiny, znamená v překladu již […]
Medicína Zajímavosti 28.10.2025
Zvláště po léčbě rakoviny tlustého střeva a konečníku zůstávají střeva poškozená radioterapií nebo chemoterapií. Odborníkům z MIT se nyní podařilo zjistit, že jedna z pro tělo esenciálních aminokyselin, které musíme přijímat v potravě, protože si je náš organismus neumí sám vyrobit, cystein, urychlovala opravu tkání v tenkém střevě. Dřívější studie ukázaly, že specifické typy diet, […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz
Provozovatel: RF HOBBY, s. r. o., Bohdalecká 6/1420, 101 00 Praha 10, IČO: 26155672, tel.: 420 281 090 611, e-mail: sekretariat@rf-hobby.cz