Domů     Zajímavosti
Diamantové malování – jak začít a užít si to

komerční sdělení

Diamantové malování je nová umělecká aktivita, která v poslední době obsadila první příčky v oblibě domácí umělecké tvorby. Není divu – nepotřebujete k němu žádné větší zkušenosti. Je to vlastně kombinace malování podle čísel a kamínkové mozaiky.

Kdo si chce vyrobit nádherně třpytivý obraz z drobných lesklých korálků, může. Do začátku jsme si pro vás přichystali pár rad a triků..

Co je diamantové malování

Technika diamantové malby opravdu není nijak složitá nebo náročná. Tvoříte barevnou mozaiku z drobných kamínků, diamantů. Na plátně s předtištěným vzorem obrazu vidíte vyznačená místa pro umístění kamínku s požadovanou barvou. Diamanty se přilepují na samolepící vrstvu na plátně.

Aby se na lepkavou vrstvu plátna nepřichytávala různá nečistota, kryje ji průhledná folie. Ta se při práci odlepí, ale doporučuje se odlepit jen tu část, na které budete zrovna pracovat.

Obraz vyžaduje, aby se mozaika skládala z různě barevných diamantů. Všechny najdete v sadě pro diamantové malování, kterou si normálně objednáte na e-shopu. Různobarevné diamanty tedy pokládáte na předem určené a vyznačené místo na plátně. Vždy je na daném místě kód barvy, který odpovídá jedné barvě diamantu v sadě.

Vyberte si tedy kousek na plátně, který chcete vyskládat, odlepte folii a odsypte si na misku trochu diamantů od jedné barvy, kterou budete potřebovat. Na aplikační pero nejprve naberte trochu vosku, pomocí kterého přichytíte diamant a přenesete jej na plátno.

Postupně sázejte diamanty jeden vedle druhého a vydržte až do konce. Odměnou vám bude krásný, vlastnoručně vyrobený blyštivý obraz.

Občas se můžete setkat s trochu jiným názvem této výtvarné techniky.

Místo diamantové malování se třeba říká diamantová malba, malování diamanty, diamantové vyšívání nebo prostě diamantování.

A i v českém prostředí se často používá anglický název diamond painting.

Co všechno budete potřebovat k diamantovému malování

Na diamantovém malování je skvělé to, že nepotřebujete absolutně nic jiného než kompletní sadu z nějakého obchodu. Nebo spíše z e-shopu. Ovšem vyplácí se vybrat si spolehlivého dodavatele.

Jedničkou na trhu je největší evropský výrobce diamantových pláten, společnost Diamondi.

Jejich nabídku najdete na www.diamantove-malovani.cz.

Poté, co si vyberete z nabídky více než 3000 pláten to své, očekávejte zásilku, která bude obsahovat:

Plátno s předtištěným vzorem a samolepicí vrstvou

Krycí folii, aby lepidlo nevyschlo

Barevné diamanty v potřebných barvách a dostatečném množství

Podnos na diamanty, se kterými zrovna malujete

Pinzetu pro drobné korekce diamantů na plátně

Stručný návod, jak pracovat

Vytištěný obrázek, jak by měl vypadat po dokončení

Není vůbec potřeba něco dalšího dokupovat. Máte pěkně „všechno v jednom“.

Samotné malování je vážně snadné – stačí nabrat kamínek správné barvy aplikačním perem, a následně jej položit na správné místo na plátně. To děláte postupně tak dlouho, dokud nezaplníte poslední místečko na plátně.

Jak ale budete tvořit další a další obrázek, postupně zjistíte, že si práci i tak můžete zjednodušit a ulehčit. Máme pro vás 7 rad od milovníků diamantové malby, které vám usnadní práci a ušetří čas, a dalších 13 tipů, jak si užít diamantové malování naplno.

7 tipů a rad pro snazší malování diamanty

1.      Zorganizujte si diamanty

U diamantového malování ztrácí pojem „velký pracovní stůl“ svůj význam. I vy jistě brzy zjistíte, že místa na stole je pořád tak nějak málo. Přibývají sáčky s diamanty, některé se i rozsypou po stole, a pomalu ztrácíte přehled.

Chce to nějaký organizér. Diamantů je právě tolik, aby se pohodlně vešly do plata nebo krabičky od vajec.

Raději sáhněte po plastové krabičce než po té kartonové – více a déle vydrží. Organizér nemusíte používat pro skladování diamantů. Jen při práci odkládejte nepoužívané kamínky do krabičky, aby se pořád někde neválely na stole, či hůř, pod ním.

2.      Udělejte si vzorník diamantů

Na každém plátně najdete tabulku barev všech diamantů, které jsou v sadě dodávány. Ukazuje se jako praktické obětovat jeden diamant od každé barvy, a nalepit ho přímo vedle symbolu v tabulce barev. Snadněji pak ten správný odstín najdete.

3.      Označte si sáčky s diamanty

Možná, že nebudete chtít používat žádný organizér, a prostě budete mít sáčky s diamanty všechny v nějaké krabici na jedné hromádce. V pořádku. Doporučujeme ale popsat každý sáček číslem barvy a symbolem z tabulky barev. Opět to pomůže k rychlejší orientaci.

4.      Používejte podložku

Kuchyňské prkénko nebo nějakou dřevěnou desku při diamantování rozhodně využijete.

Plátno, které leží na pevné a rovné podložce, se chová k tvůrcům přátelsky. A je dobré si plátno k prkénku rovnou přilepit nějakou lepicí páskou, aby se neposouvalo.

5.      Nestyďte se za lupu

Zvětšovací sklo je skvělý pomocník. Občas jsou vedle sebe na plátně dost podobné barevné odstíny. Proto hrozí, že si nevšimnete změny kódu barvy a prostě pokračujete se stejnou barvou. Není to bohužel hned patrné – to až před dokončením, když už jsou patrné detaily i celek.

Špatně usazené kamínky sice lze pinzetou vytáhnout a nahradit je správným odstínem, ale je to piplačka. Nejste-li si jistí, použijte lupu a ověřte si, že používáte správnou barvu.

6.      Pozor na statickou elektřinu

Pohyb umělohmotných „diamantů“ na umělohmotné podložce může vytvářet statickou elektřinu. Stačí ale položit do misky s kamínky pečicí papír a problém je vyřešen. Kamínky se přestanou přichytávat na různé předměty a přilnou jen k plátnu.

7.      Vyspěte se na to

Nebo spíše vyspěte se na tom. Plátno by mělo být při práci zcela rovné a bez různých zvlnění. Dejte ho mezi dva kusy kartonu, vložte pod matraci a spěte na plátně přes noc. Funguje to skvěle! Plátno bude jak z mandlu.

Po dokončení obrazu to můžete zopakovat, aby všechny kamínky byly plně zatlačené a nevypadávaly.

13 tipů, jak si užít diamantové malování naplno

Tip 1: Vyberte si správný obraz

Při nákupu diamantového obrazu se ujistěte, že jste si vybrali obrázek, který se vám nejen líbí, ale který se snadno maluje. Matoucí a totožné ikony nebo extra velké rozměry plátna mohou začátečníky zastrašit, takže buďte pragmatičtí.

Tip 2: Nakupujte u prověřeného prodejce

Někteří prodejci nabízejí velmi levné sady diamond painting, ale tyto sady se nevyrovnají prémiové kvalitě od firem, které se na diamantové malování specializují.

Leaderem na trhu je značka Diamondi. Veškerá výroba, vývoj, balení a distribuce probíhá v Česku. Mezi hlavní výhody jejich obrazů patří: kvalitní předtištěné plátno, které se nemačká, perfektně zpracované diamanty, které se jednoduše lepí a přehledně připravené návody.

Na e-shopu diamantove-malovani.cz najdete přes 3000 motivů a stále přibývají další.

Tip 3: Opravte vadnou lepicí vrstvu

Pokud odlepíte vrchní krycí folii a zjistíte, že na plátně chybí vrstva lepidla, nepropadejte panice. To obvykle znamená, že se lepidlo přilepilo na horní vrstvu, místo aby zůstalo na plátně. Řešení je jednoduché.

Stačí folii znovu zakrýt, přitisknout ji na plátno pomocí role kuchyňských utěrek, polštářkem nebo štětcem a nalepit ji zpět na plátno. Pokud pak znovu odloupnete horní folii, lepicí vrstva bude zpět na plátně. Voila!

Tip 4: Vyhlaďte nepoddajná plátna

Je vaše plátno zprohýbané či pokroucené? Jednoduchým trikem je na každé straně trochu sloupnout vrchní vrstvu, dokud se plátno nevyrovná, a poté plátno znovu zakrýt. Funguje to jako kouzlo.

Tip 5: Manipulace s plátnem při malování

Když začnete malovat, položte obraz na velkou rovnou plochu a začněte odshora. To zajišťuje, že plátno při pohybu neklouže dolů, bez ohledu na to, na jakém povrchu leží nebo zda se dotýká vašich rukou.

Tip 6: Prosviťte si plátno

Chcete-li snadněji rozlišit tmavé barvy nebo jednoduše mít na práci více světla, použijte přenosnou lampu nebo jiný vhodný zdroj světla. Například si přistavte stojací lampu. Jsou i malíři, kteří si oblíbili čelovku.

Tip 7: Zakryjte rohy plátna

Aby se nic nelepilo na rohy plátna, přelepte rohy buď malířskou páskou, nebo papírem. Takto vypadají čistě a upraveně.

Tip 8: Pozor na statickou elektřinu

Tento bod se zdá být zaručeným úspěchem. Pohyb umělohmotných „diamantů“ na umělohmotné podložce může vytvářet statickou elektřinu. Položte do misky s kamínky třeba pečicí papír, abyste zabránili nahromadění statické elektřiny. Pak diamanty lépe přilnou k plátnu.

Tip 9: Odstraňte vzduchové bubliny na plátně

Tento další tip je skutečným hitem. Chcete-li odstranit vzduchové bubliny v plátně, což je prokletí každého, kdo maluje diamanty, jednoduše vezměte malou čepel a udělejte malé zářezy do povrchu plátna. Moc na řezný nástroj netlačte, abyste neprořízli plátno.

Tip 10: Zarovnejte diamanty správně

Diamanty mají různé tvary – kruhové, čtvercové, mnohoúhelníky apod. Mají-li rovné hrany, je dost těžké dodržet jejich správné zarovnání. Jestliže se Vám to nedaří, nesnažte se je zarovnávat. Naopak! Pokládejte je do cik cak vzoru. Rozbijete tak určité linie, které byste stejně nedokázali udržet.

Tip 11: Uspořádejte a označte diamanty

Vždy se ujistěte, že máte své korálky uspořádané a označené. Pokud se malujete pravidelně, je dobré investovat do organizéru nebo být kreativní a k uložení diamantů použít vše od prázdných lékovek po plata na vajíčka.

Tip 12: Jemně zatlačte na diamanty

Při nanášení diamantů na plátno buďte opatrní. Pokud použijete příliš velký tlak, vosk z pera se přilepí na diamant, což může ovlivnit jeho lesk.

Tip 13: Odstraňte vosk z diamantů

Pokud jsou vaše diamanty již polepené voskem, nezoufejte. Stačí počkat, až se diamanty usadí na plátně, a poté vzít vlhký hadřík z mikrovlákna, kterým vosk jemně setřete.

Související články
Už dlouho se snaží program pivních speciálů Volba sládků Plzeňského Prazdroje podporovat rozmanitost českého pivního trhu. Zítra to můžete ochutnat. V březnu a dubnu se Prazdroj spojil se všemi fungujícími klášterními pivovary a společně uvařili velikonoční speciály Poutní: Poutní Březnové a nové Poutní Dubnové. Právě tato a další piva budou moci pivaři ochutnat už zítra (27. […]
Válka, drahé hypotéky i úzkost z dopadů klimatických změn. To vše jsou podle odborníků důvody prudkého poklesu nově narozených dětí, ke kterému došlo v loňském roce. Obavy z budoucnosti trápí stále více mladých párů. Loni se v Česku podle Českého statistického úřadu narodilo přibližně 91 000 dětí – nejméně za posledních 22 let. „Průměrný věk […]
Přesnější a rychlejší mapování znečištění vodních ploch i lepší ovládání pasivních hladinových plavidel tažených lodí byly hlavní cíle projektů kooperace robotických dronů vyvíjených Skupinou multirobotických systémů FEL ČVUT (MRS) a autonomně řízených lodí. Výsledky představili výzkumníci před pár dny u břehů vodní nádrže Orlík. Nad hladinu a okolní louky se vzneslo během soustřední v minulých dnech […]
Nejrozlehlejší světový kontinent ukrývá mnoho měst, paláců a dalších míst, které i po několik staletí halí závoj tajemna. Podíleli se na jejich vzniku bohové, andělé nebo snad démoni? Od chvíle, kdy byla na dálném východě založena říše, která se svou mocí vyrovnala těm největším civilizacím historie uplynulo již mnoho let. Khmérská civilizace po více než […]
Virtuální realita už není jen hračkou geeků, odnoží herního zábavního průmyslu nebo vědců. Její potenciál je větší, s přesahem do každodenního života. Městská knihovna v Praze prostřednictvím VR nejen zpřístupnila zajímavou, bezmála stoletou historii budovy knihovny na Mariánském náměstí, ale umožňuje i pohlédnout na knihovnu a její služby novýma očima. Městská knihovna v Praze zahájila projekt před […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz