Domů     Příroda
Africké deštné pralesy se stávají cílem drancování
Matěj Soukup 26.10.2022
Zdroj: MONUSCO Photos, CC BY-SA 2.0, via Wikimedia Commons

Říká se sice, že amazonské pralesy jsou příslovečnými plícemi planety, ale to neznamená, že pralesy na jiných kontinentech jsou méně důležité. Deštné pralesy v Konžské pánvi v srdci Afriky se však pomalu z povrchu Země ztrácí a nezdá se, že by se s tím někdo pokoušel něco udělat..

Problémem je především snadná přístupnost pralesů, do kterých otevřeli cestu těžaři dřeva především z Číny. Ti mají po každé těžbě povinnost zahrazovat všechny přístupové cesty, ale nedělají to. Ve střední Africe se navíc netěží pouze dřevo, objeveny tu byly i vzácné kovy včetně zlata, a proto se tyto oblasti stávají cílem mnoha skupin těžařů, kteří touží vydrancovat všechny dostupné přírodní i nerostné suroviny.

Další ránu do vazu schytávají africké pralesy i od pěstitelů plodin, které se ve velké míře vyváží do Evropy. Například jedna z nejvýznamnějších afrických tržních plodin, kakao, je zodpovědná za kácení lesů na celém kontinentu.

Pochoutka pro Evropany

Jedním z mnoha dalších obrovských problémů, kterými africké pralesy trpí, je kromě nekontrolovatelné těžby a kácení také zájem o maso divokých zvířat. Mnohdy přitom neskončí jen na jídelníčku místních, ale i na talířích Evropanů.

Poptávka po exotickém mase v Evropě roste a na starý kontinent ho ročně míří tuny.

Pytláci často využívají k lovu drátěná oka, do kterých se chytí zvířata bez ohledu na velikost. Třebaže se takové zvíře někdy dokáže samo vyprostit, později většinou na následky zranění způsobených ostrými dráty uhyne.

Dopady jsou proto jedním slovem strašlivé. Zatímco odlesňování se v posledních letech celosvětově snížilo, míra úbytku lesní plochy v Africe se od roku 1990 neustále zvyšuje. Například za pouhé čtyři roky mezi lety 2000 a 2004 zmizely v povodí řeky Kongo deštné pralesy o rozloze 165 tisíc kilometrů čtverečních. To je přibližně stejně jako celé území České republiky a Rakouska dohromady.

Snahy o nápravu

V roce 2007 byla zahájena iniciativa Velká zelená zeď, plán na vysazení milionů stromů v 8 000 kilometrů dlouhém pásu v oblasti Sahelu. Velká zelená zeď je však jen jedním ze způsobů, jak se vypořádat s některými důsledky nekontrolovaného ničení pralesů.

K možným řešením patří především regulace těžebního průmyslu a rozvoj systémů ochrany lesů.

Obrovský krok vpřed byl v tomto směru učiněn na konferenci COP26 v roce 2021, kdy prezident Demokratické republiky Kongo Félix Tshisekedi a britský Boris Johnson schválili desetiletou dohodu o ochraně deštných pralesů v povodí Konga.

Více o systematické likvidaci afrických deštných lesů se dočtete v čísle 12/2022, které vychází 14. listopadu.

Související články
Šimpanzi bonobo mají pověst mírumilovného druhu, který se snaží konfliktům co nejvíce vyhýbat, a když už k nim dojde, řeší je sexem. Závěry nové studie však ukazují, že bonobové moc dobře vědí, co to je agresivita, a že se v tomto ohledu mnohdy chovají hůře než jejich bratranci šimpanzi učenliví. Na počátku 20. století si […]
Šest protonů v jádře, schopnost vytvářet čtyři vazby, za pozemských teplot a tlaků pevné skupenství, tak takový je uhlík. Právě on je základním stavebním kamenem veškerého života, jak jej na naší planetě známe. Nové výzkumy však ukazují, že nejen on je teoreticky schopen vytvářet živé organismy. Podle čerstvé studie by na jiných světech mohly fungovat […]
Nejlepší přítel člověka? Pes, chtělo by se říct. Ale existují živočichové, které mají náš druh ještě raději než čtyřnozí chlupáči. Takovým je třeba veš… Na naší evoluční cestě od prvních primátů podobným opicím přes australopitheky až po moderní lidi s s vysoce vyspělým mozkem nám dělal společnost mimořádně věrný společník: Pediculus humanus, jinak známý jako […]
Většina lidí je zvyklá žít v nízkých nadmořských výškách, kde je dostatek kyslíku, naopak při pobytu ve vysokých horách pak může mít potíže s dýcháním. Čelí tak zvané výškové nemoci, která se projevuje nevolností, zmateností a otoky plic a mozku. Existují ovšem dvě populace, které jsou zvyklé a plně adaptované na život ve výškách nad […]
Vědci nalezli v třetihorním baltském jantaru důkazy, že nejen vzhled hmyzu, ale také jeho chování je konzervováno desítky milionů let. Přibližně před 40 miliony let se termití pár druhu Electrotermes affinis zrovna věnoval námluvám, když uvízl v lepkavé pryskyřici stromu a navždy zůstal uvězněn ve zkamenělém jantaru. Tato dosud jediná známá fosilie páru termitů poskytla vědcům […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz