Domů     Technika
PFAS: Balíme jídlo do jedu?
Pavel Polcar 22.9.2022
Foto: Pixabay

Jejich výroba započala někdy v polovině 20. století – PFAS neboli nesmrtelné chemikálie. Lidé je používají pro odpuzení vody a mastnoty z obalů potravin, rekreačního oblečení či koberců. Pro zdraví člověka jsou vysoce toxické, co ale s tím, když je přijímáme spolu s vodou a potravinami?

Okem je spatřit nelze, tudíž nejsou pro člověka viditelné, přesto se nacházejí prakticky všude kolem nás – jsou součástí předmětů, s nimiž dennodenně přicházíme do styku, jsou jak uvnitř těla, tak i venku, v přírodě.

Víte, s čím přicházíte do kontaktu?

V nedávné době se devět evropských nevládních organizací rozhodlo analyzovat dohromady 40 obalových materiálů potravin, které jsou v Evropské unii běžně prodejné. Z tohoto množství bylo zhruba 30 ošetřeno látkami PFAS. „V papírových nebo kartonových obalech se tyto látky užívají na ochranu před prosakováním tuku, aby se například na sáčku s hranolky nevytvářely mastné skvrny, nebo abyste si neumazali prsty,“ vysvětlil François Veillerette, mluvčí nevládní organizace Génération Futures, a dodal, že mají tedy velmi omezený přínos v porovnání s možným rizikem proniknutí do těla spotřebitele.

Foto: Pixabay

Neberte rizika na lehkou váhu

Sice se to nemusí na první pohled zdát, ale rizika jsou skutečně závažná, na tento fakt upozorňuje mimo jiné také Evropský úřad pro bezpečnost potravin. Během uplynulé dekády se akceptovatelný limit snížil až 17000krát.

„V perinatálním období může být těmto látkám vystavena matka s možnými důsledky pro dítě,“ podotkla ředitelka výzkumu INRAE a potravinová toxikoložka Muriel Mercier-Boninová, a doplnila, že se setkávají s případy rakoviny, účinků na štítnou žlázu a snížení účinnosti imunitního systému.

Toxikolog z Toulouské univerzity, Hervé Robert, zas varuje, že během nedávných očkovacích kampaní se jejich dopad mohl oslabit, pokud byli lidé vystaveni tomuto druhu sloučenin.

Foto: Pixabay

Spousta firem je rozhodnutá postupně přítomnost PFAS ve svých produktech eliminovat, například se k tomu chystá také gigant na poli obalových materiálů Tera Pak. „Tetra Pak má tisíce položek, pokud jde o obalový materiál.

V obalech Tetra Pak nejsou žádné látky PFAS, s výjimkou několika málo položek. Jde o tak minimální množství, že je zcela mimo zájem evropských úřadů,“ uzavřela Sarah Nerbonneová, ředitelka marketingu Tetra Paku France&Benelux.

Odborníci doufají, že do budoucna to bude ostatním společnostem už dáno zákonem.

Foto: Pixabay

Související články
Přesnější a rychlejší mapování znečištění vodních ploch i lepší ovládání pasivních hladinových plavidel tažených lodí byly hlavní cíle projektů kooperace robotických dronů vyvíjených Skupinou multirobotických systémů FEL ČVUT (MRS) a autonomně řízených lodí. Výsledky představili výzkumníci před pár dny u břehů vodní nádrže Orlík. Nad hladinu a okolní louky se vzneslo během soustřední v minulých dnech […]
Umělá inteligence je tu, ať se to někomu líbí nebo ne. Nabízí přehršel možností, ale také ukrývá nemálo čertových kopýtek. A tak je tomu i v oblasti vzdělávání. Sal Khan, výkonný ředitel Khan Academy, na které skrze online přednášky studují miliony lidé po celém světě, měl loni na konferenci TED Talk, jejímž mottem je heslo […]
Virtuální realita už není jen hračkou geeků, odnoží herního zábavního průmyslu nebo vědců. Její potenciál je větší, s přesahem do každodenního života. Městská knihovna v Praze prostřednictvím VR nejen zpřístupnila zajímavou, bezmála stoletou historii budovy knihovny na Mariánském náměstí, ale umožňuje i pohlédnout na knihovnu a její služby novýma očima. Městská knihovna v Praze zahájila projekt před […]
Pro své rozměry, vybavení a technologie se stala chloubou amerického námořnictva. Jedná se totiž o největší a nejnovější letadlovou loď, která po více než 10 letech od spuštění na vodu konečně začala sloužit Spojeným státům i alianci NATO. Stavba nejmodernějšího plavidla, se kterým si USA pojistily pozici největší námořní velmoci planety, započala roku 2009. Slanost […]
Peugeot 208, ikonický drobek a nejprodávanější vůz v Evropě v roce 2022, dostává nový kabátek. Modernizací se stává ještě neodolatelnějším, zejména pak jeho elektrická verze E-208, která překonává dojezd 400 km. Celá modelová řada 208 pak profituje z nového designu, špičkových technologií a emocí z nových motorů. Peugeot 208, nástupce dlouhé řady devíti generací městských […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz