Domů     Medicína
Blíží se lék na plešatost?
Dagmar Garciová 22.9.2022
Foto: Pixabay

Pro mnoho lidí je Alopecia areata přechodným problémem, při němž se malá místa vypadávání vlasů spontánně zotaví během několika měsíců. Pro ostatní je ale realita poněkud jiná.

Z jedné italské studie vyplynulo, že jedna třetina pacientů se ztrátou vlasů na hlavě o 25 až 50 % měla při dlouhodobém sledování stále aktivní skvrnité onemocnění, přičemž další třetina měla progresi do Alopecia totalis nebo Alopecia universalis, což jsou pojmy, které živě vystihují extrémní rozsah. Zotavení bývá v tomto případě vzácné.

Existuje lék?

V letošním roce se v této oblasti podařil jistý pokrok, a to schválení léku na alopecii, jenž by měl u pacientů obnovovat růst vlasů. Přípravek označovaný jako baricitinib prošel schvalovacím procesem amerického Úřadu pro kontrolu léčiv (FDA), díky čemuž mohou pojišťovny tento poměrně nákladný lék pacientům proplácet, měsíční léčba totiž vychází na zhruba 2500 dolarů (cca 60 tisíc korun).

Zajímavostí je fakt, že primárně nebyl lék vytvořen proti úbytku vlasů, nýbrž byl zamýšlen jako účinná zbraň při revmatoidní artritidě a dalších autoimunitních onemocnění, přičemž v této oblasti se používá už delší dobu.

Za jeho vývojem stojí farmaceutická firma Eli Lilly, první vlaštovka, po níž budou následovat další společnosti se svými farmaky (například firmy Pfizer a Concert Pharmaceuticals).

Foto: Pixabay

Když lidé ztrácejí bujnou kštici

Alopecie není v dnešní době ničím ojedinělým, často je jejím projevem vypadávání vlasů, ovšem není výjimkou ani ztráta ochlupení po celém těle (dokonce i v nose a uších). Existuje několik forem alopecie, od těch méně závažných až po ty problematické.

Frekventovanou variantou je tzv. Alopecia areata, což je autoimunitní kožní onemocnění, vedoucí k ložiskovému vypadávání vlasů na hlavě. Doposud nebyl na trhu k dispozici žádný lék, který by pomohl, nyní se však blýská na lepší časy – baricitinib funguje tak, že obnovuje růst vlasů tím, že blokuje imunitní systém, aby neútočil na vlastní vlasové folikuly.

Jak dopadly testy?

V odborném časopise New England Journal of Medicine byly zveřejněny výsledky dvou studií, které baricitinib testovaly. Do experimentu se zapojilo 1200 osob se závažnou alopecií. Po 36 týdnech se u necelých 40 % dobrovolníků dostavil úplný nebo téměř úplný růst vlasů.

Až polovina dobrovolníků měla vlasy po roce zpět. 50% úspěšnost nepřináší úplné maximum, ale je to začátek.

Foto: Pixabay

Má pár ALE…

Co by mohlo odrazovat, je skutečnost, že když byl baricitinib zkoumán před lety evropskými lékovými úřady, tak se vyskytlo několik závažných vedlejších účinků, které nelze opomenout. „Předběžné výsledky studie s jiným léčivým přípravkem obsahujícím JAK inhibitor baricitinib (Olumiant) taktéž naznačují vyšší riziko výskytu závažných kardiovaskulárních příhod a žilní tromboembolické nemoci u pacientů s revmatoidní artritidou léčených tímto přípravkem,“ informoval Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL).

V novější studii, kterou financovala firma Eli Lilly, bylo negativních důsledků podstatně méně a na škále závažnosti je lze označit za mírné – jednalo se o nepatrné zvýšení rizika akné, infekci močových cest a další infekcí.

Jisté je, že bude zapotřebí ještě pár testů, než bude moci být lék s čistým svědomím vypuštěn do světa.

Foto: Pixabay

Předchozí článek
Související články
Bolest hlavy trápí až 85 % dospělých, častěji se objevuje u žen a více než polovina pacientů bývá do věku 45 let. Nejčastěji se bolest hlavy, která není spojena s jiným onemocněním, například virózou, projeví jako migréna či tenzní bolest hlavy. Odborníci upozorňují, že mohou mít spojitost s přetížením a změnami na trapézovém svalu. Trapézový […]
Od loňska známe celkem přesnou odpověď: U štíhlého dospělého muže vědci napočítali celkem 36 bilionů buněk, u ženy 28 bilionů a u desetiletého dítěte 17 bilionů. Zjistili i počty jednotlivých typů buněk. Do mravenčí práce s počítáním buněk se pustil tým Iana A. Hattona z Institutu Maxe Plancka pro matematiku ve vědách, který sídlí v Lipsku. Dali […]
Kdo by nechtěl být zamilovaný, cítit motýly v břiše, neustále myslet na protějšek bez nutnosti spát či jíst. I když zamilovanost netrvá věčně, protože pro tělo je velmi vyčerpávající, přináší řadu zdravotních benefitů. Po fázi zamilovanosti následuje buď přetavení vztahu v dlouhodobý, nebo rozchod. A ten pořádně bolí, protože hormony, podílející se na pocitu zamilovanosti, […]
Dnes žijeme mnohem déle než lidé před pouhými 120 lety. Velký podíl na tom mělo zejména zlepšení lékařské péče a životních podmínek. Delší život ovšem nutně neznamená více let prožitých ve zdraví. V naší společnosti se však nachází mnoho 90 a více letých, u kterých to platí. Mají zdravější životní styl, nebo se liší jejich […]
Ve svém nejmenším provedení měří 11–13 milimetrů. Je tedy tak akorát drobný, aby se vešel do trávicího ústrojí. Řeč však není o žádné bakterii, ale o unikátním vynálezu vědců z Univerzity v Novém Jižním Walesu, který dokáže tisknout efektivní náhrady tkáně přímo v lidském těle. Nový chirurgický nástroj pojmenovali u protinožců jako F3DB, což je […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz