Domů     Medicína
Blíží se lék na plešatost?
Dagmar Garciová 22.9.2022
Foto: Pixabay

Pro mnoho lidí je Alopecia areata přechodným problémem, při němž se malá místa vypadávání vlasů spontánně zotaví během několika měsíců. Pro ostatní je ale realita poněkud jiná.

Z jedné italské studie vyplynulo, že jedna třetina pacientů se ztrátou vlasů na hlavě o 25 až 50 % měla při dlouhodobém sledování stále aktivní skvrnité onemocnění, přičemž další třetina měla progresi do Alopecia totalis nebo Alopecia universalis, což jsou pojmy, které živě vystihují extrémní rozsah. Zotavení bývá v tomto případě vzácné.

Existuje lék?

V letošním roce se v této oblasti podařil jistý pokrok, a to schválení léku na alopecii, jenž by měl u pacientů obnovovat růst vlasů. Přípravek označovaný jako baricitinib prošel schvalovacím procesem amerického Úřadu pro kontrolu léčiv (FDA), díky čemuž mohou pojišťovny tento poměrně nákladný lék pacientům proplácet, měsíční léčba totiž vychází na zhruba 2500 dolarů (cca 60 tisíc korun).

Zajímavostí je fakt, že primárně nebyl lék vytvořen proti úbytku vlasů, nýbrž byl zamýšlen jako účinná zbraň při revmatoidní artritidě a dalších autoimunitních onemocnění, přičemž v této oblasti se používá už delší dobu.

Za jeho vývojem stojí farmaceutická firma Eli Lilly, první vlaštovka, po níž budou následovat další společnosti se svými farmaky (například firmy Pfizer a Concert Pharmaceuticals).

Foto: Pixabay

Když lidé ztrácejí bujnou kštici

Alopecie není v dnešní době ničím ojedinělým, často je jejím projevem vypadávání vlasů, ovšem není výjimkou ani ztráta ochlupení po celém těle (dokonce i v nose a uších). Existuje několik forem alopecie, od těch méně závažných až po ty problematické.

Frekventovanou variantou je tzv. Alopecia areata, což je autoimunitní kožní onemocnění, vedoucí k ložiskovému vypadávání vlasů na hlavě. Doposud nebyl na trhu k dispozici žádný lék, který by pomohl, nyní se však blýská na lepší časy – baricitinib funguje tak, že obnovuje růst vlasů tím, že blokuje imunitní systém, aby neútočil na vlastní vlasové folikuly.

Jak dopadly testy?

V odborném časopise New England Journal of Medicine byly zveřejněny výsledky dvou studií, které baricitinib testovaly. Do experimentu se zapojilo 1200 osob se závažnou alopecií. Po 36 týdnech se u necelých 40 % dobrovolníků dostavil úplný nebo téměř úplný růst vlasů.

Až polovina dobrovolníků měla vlasy po roce zpět. 50% úspěšnost nepřináší úplné maximum, ale je to začátek.

Foto: Pixabay

Má pár ALE…

Co by mohlo odrazovat, je skutečnost, že když byl baricitinib zkoumán před lety evropskými lékovými úřady, tak se vyskytlo několik závažných vedlejších účinků, které nelze opomenout. „Předběžné výsledky studie s jiným léčivým přípravkem obsahujícím JAK inhibitor baricitinib (Olumiant) taktéž naznačují vyšší riziko výskytu závažných kardiovaskulárních příhod a žilní tromboembolické nemoci u pacientů s revmatoidní artritidou léčených tímto přípravkem,“ informoval Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL).

V novější studii, kterou financovala firma Eli Lilly, bylo negativních důsledků podstatně méně a na škále závažnosti je lze označit za mírné – jednalo se o nepatrné zvýšení rizika akné, infekci močových cest a další infekcí.

Jisté je, že bude zapotřebí ještě pár testů, než bude moci být lék s čistým svědomím vypuštěn do světa.

Foto: Pixabay

Předchozí článek
reklama
Související články
Člověk je tvor nepoučitelný, zejména co se skladby jídelníčku týká. Jakmile má možnost dopřát si potraviny s vysokým obsahem cukru, soli nebo tuku, nedokáže odolat. Přitom by měl. S každou další porcí si totiž pomalu „ukrajuje“ ze svého duševního zdraví. Metaanalýza zveřejněná v loňském roce v časopise Nutrients je v tomto případě nekompromisní. Strava, které […]
O tom, že kouření škodí zdraví, dnes už nikdo nepochybuje. Zbavit se závislosti však není snadné. Když se to ale někomu přeci jen podaří, jeho tělo se mu za to odvděčí zlepšením jeho zdraví. Některé zdravotní benefity se projeví téměř okamžitě, jiné až po letech, ale rozhodně stojí za to! Podle posledních průzkumů kouří asi […]
Vědci z University of Leeds zanalyzovali zdravotní a stravovací záznamy více než 26 000 žen, aby zjistili, že ty, které se stravovaly vegetariánsky a ze stravy vyřazovaly maso, měly v pozdějším věku o třetinu vyšší pravděpodobnost zlomeniny krčku kosti stehenní než ty, které maso a produkty z něj v průběhu života pravidelně konzumovaly. Důvody, proč […]
Vědeckému týmu pod vedením Katsuhika Hayashiho z Univerzity v Ósace se podařilo stvořit sedm myší, které mají dva otce… avšak žádnou biologickou matku. Jedná se o významný průlom na poli reprodukční medicíny, který by mohl zároveň napomoci při léčbě ženské neplodnosti. „Je to poprvé, co se podařilo vytvořit odolné samičí oocyty ze samčích buněk,“ prohlásil […]
Poznat člověka s poruchou osobnosti, tak zvaného psychopata, může být při prvním setkání obtížné. Je totiž zpravidla dobrým manipulátorem a může působit až altruisticky. Ve skutečnosti však druhé využívá ve vlastní prospěch, protože mu chybí empatie a pocit viny. Může se empatii naučit? Empatií se rozumí schopnost porozumět a vcítit se do toho, co prožívá […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz