Domů     Medicína
Atlas strachu: Jak ho umět číst?
Dagmar Garciová 31.8.2022
Zdroj: Pixabay

Dokáže nás paralyzovat, vyvolává panické stavy a úzkost, drží nás zpátky, pomocí něj lze manipulovat s lidmi… To vše způsobuje emoce jménem strach. Každý člověk nosí v sobě zárodky strachu a k jeho prostoupení na povrch může dojít prakticky kdykoliv.

Emoce nejsou pouze něco psychického, nýbrž jsou úzce spjaty s tělesnými projevy. Naše mysl a tělo jsou neoddělitelné, jedno bez druhého by nemohly fungovat. Podle tvrzení odborníků z finské Aaltovy univerzity dochází k tomu, že se emoce projevují na různých místech těla.

Při výzkumu, kterého se účastnilo na 700 dobrovolníků ve Finsku, Švédsku a na Tchaj-wanu, bylo zjištěno, že se u testovaných shodoval fakt, že strach byl nejčastěji pociťován v hlavě, v pažích a na prsou, tedy v horní oblasti těla.

Strach se nejvíce usazuje v hrudním koši a břišní dutině. Člověk cítí tlak na hrudi, jako kdyby mu tam leželo několik cihel, zrychluje se dech a srdce jakoby „vyskočilo“ až do krku. Strach je jedním z nejsilnějších pocitů vůbec.

V člověku je zakořeněn nezávisle na tom, do jaké míry je inteligentní či civilizovaný.

Zdroj: Pixabay

Centrum strachu

Když nastane situace, která člověka vyděsí nebo znejistí, vyšle příslušné smyslové podněty do amygdaly, která je centrem strachu hluboko v mozku. „Strach nám může zachránit život. Pokud například někteří naši předci kdysi neměli strach z tygra šavlozubého, většinou mu posloužili jako zákusek.

Naopak jedinci, kteří strach měli, přežili a svůj strach na nás přenesli prostřednictvím svých genů. Moderní člověk je tedy potomkem pravěkých strašpytlů,“ vyjádřil se k problematice strachu Borwin Bandelow z psychiatrické kliniky v německém Göttingeru.

Podle něj si každý z nás s sebou nese vrozené fobie, u některých se projeví výrazněji, u jiných méně.

Bojuj, nebo uteč

A jak vůbec dochází ke spuštění strachu? Pomocí neurotransmiterů amygdala v momentu, kdy zjistí, že se nový zážitek či myšlenka podobá nějaké děsivé vzpomínce, spustí řetězovou reakci, která aktivuje šedou hmotu ve středním mozku.

Tato část způsobuje u člověka ustrnutí na místě, snažíme se nebýt vidět, splynout s prostředím. Jde v podstatě o velmi starý reflex, který je z evolučního hlediska smysluplný, kdyby totiž došlo k jakémukoliv pohybu v přítomnosti predátora, ohrozilo by to život člověka.

Zdroj: Pixabay

Když se člověk ocitne v situaci akutního ohrožení, amygdala zalarmuje i hypothalamus, v tuto chvíli nastává děj, jenž je označován jako „útok, nebo útěk“. Stačí opravdu jen pouhý zlomek vteřiny k vyhodnocení celé situace a následnému rozhodnutí.

Strach zvyšuje naši ostražitost, vnímáme okolní věci s větší pozorností, veškeré smysly se zbystří. Do těla jsou propuštěny chemikálie, které z mozku proudí do krve, takže člověk je připravený k akci. Po odeznění nebezpečí se tělo navrací do původního stavu, zhruba tak po hodině.

Avšak u těch jedinců, u nichž je přítomna těžká fobie, panické záchvaty neustávají. Jsou bezmocní a paralyzovaní. U nich dochází k tomu, že jim chemikálie v těle obíhají neustále, berou člověku energii a zatěžují srdce.

Zdroj: Pixabay

Související články
Od loňska známe celkem přesnou odpověď: U štíhlého dospělého muže vědci napočítali celkem 36 bilionů buněk, u ženy 28 bilionů a u desetiletého dítěte 17 bilionů. Zjistili i počty jednotlivých typů buněk. Do mravenčí práce s počítáním buněk se pustil tým Iana A. Hattona z Institutu Maxe Plancka pro matematiku ve vědách, který sídlí v Lipsku. Dali […]
Kdo by nechtěl být zamilovaný, cítit motýly v břiše, neustále myslet na protějšek bez nutnosti spát či jíst. I když zamilovanost netrvá věčně, protože pro tělo je velmi vyčerpávající, přináší řadu zdravotních benefitů. Po fázi zamilovanosti následuje buď přetavení vztahu v dlouhodobý, nebo rozchod. A ten pořádně bolí, protože hormony, podílející se na pocitu zamilovanosti, […]
Dnes žijeme mnohem déle než lidé před pouhými 120 lety. Velký podíl na tom mělo zejména zlepšení lékařské péče a životních podmínek. Delší život ovšem nutně neznamená více let prožitých ve zdraví. V naší společnosti se však nachází mnoho 90 a více letých, u kterých to platí. Mají zdravější životní styl, nebo se liší jejich […]
Ve svém nejmenším provedení měří 11–13 milimetrů. Je tedy tak akorát drobný, aby se vešel do trávicího ústrojí. Řeč však není o žádné bakterii, ale o unikátním vynálezu vědců z Univerzity v Novém Jižním Walesu, který dokáže tisknout efektivní náhrady tkáně přímo v lidském těle. Nový chirurgický nástroj pojmenovali u protinožců jako F3DB, což je […]
Antibiotika jsou názorným dokladem toho, že ani nápad pečlivě okopírovaný od přírody nemusí v rukou člověka fungovat stejně dobře a vytrvale. Účinnost těchto léků už nějakou dobu povážlivě klesá, a tak se hledají náhrady. Kde? Samozřejmě zase v přírodě. Slabiny antibiotik jsou především upozorněním, že bychom měli patenty přírody zkoumat podrobněji a v širších souvislostech. […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz