Domů     Technika
Plzeňská konference síťového odvětví se zaměří na novinky v legislativě, blokování internetového obsahu a také na připravovanou kyberbezpečnostní směrnici NIS 2

komerční sdělení

Budou moci telekomunikační operátoři přenést část rostoucích nákladů do cen pro zákazníky? Jakými pravidly by se měly řídit požadavky na blokování internetového obsahu? A co přinese chystané zpřísnění evropské regulace telekomunikačního odvětví, představované směrnicí NIS 2? Tato témata, a řada dalších, jsou na programu nejdůležitější tuzemské konference z oboru telekomunikačních sítí, naplánované na 22. září 2022.

Jubilejní 30. setkání pod značkou Kam kráčí telekomunikační sítě Plzeň proběhne v plzeňském Parkhotelu a opět otevře témata, která jsou v současnosti pro operátory aktuální. Velká část programu se bude věnovat legislativě a novinkám v digitálním právu.

Například vystoupení právních expertů z advokátní kanceláře Weinhold Legal se zaměří na otázku blokování obsahu hned z několika perspektiv – z perspektivy evropských směrnic na ochranu autorských práv, z pohledu boje proti teroristickému obsahu nebo z perspektivy sankčního seznamu webů šířících ruskou propagandu.

Zvláštní blok bude na konferenci věnován legislativním změnám, jež mají umožnit rychlejší výstavbu infrastruktury. Dojde i na praktické zkušenosti operátorů a mezi diskutujícími budou také zástupci měst a obcí.

„Velká část problémů týkajících se konkrétně sítí elektronických komunikací je po legislativní stránce vlastně vyřešena. My ale vidíme, že něco říká legislativa, něco jiného je pak praxe. Buď patřičné orgány ještě změny nemají zažité, nebo je odmítají přijmout,” říká ke klíčovému tématu konference jeden z organizátorů, prezident Výboru nezávislého ICT průmyslu Jakub Rejzek.

Jeden z programových bloků se také bude týkat v poslední době asi nejzajímavější akvizice na domácí síťové scéně.

Provozovatel optických sítí Quantcom koupil v červnu společnost Softlink. V Česku se tak schyluje ke vzniku nového silného hráče v oboru internetu věcí (IoT).

Softlink se specializuje na vzdálené odečty a monitoring spotřeby energií a vody a energetický management. Vyvíjí vlastní rádiové senzory a pro své zákazníky vytváří kompletní IoT řešení.

Má též vlastní aplikaci, umožňující spotřebu v komerčních budovách nejen sledovat a analyzovat, ale i rozúčtovávat náklady jednotlivým nájemníkům. Kupující, firma Quantcom, má podobnou divizi (Telemetry Services) a od spojení si slibuje rozšíření škály „chytrých” řešení pro své firemním zákazníky.

Quantcom bude moci oslovovat například developery a majitele administrativních budov s nadstavbovými službami v oblasti monitoringu spotřeby energií a vody, což může být atraktivní právě v době překotně rostoucích cen.

Zakladatel Softlinku Jaromír Charvát ke spojení říká: „Pro Softlink znamená partnerství s Quantcomem významné posílení, například v oblasti kvality připojení, přenosu dat a spolehlivosti.”

Jaromír Charvát bude na konferenci mluvit o IoT coby součásti telekomunikační infrastruktury, o možnostech jeho využití v průmyslu a při efektivní správě budov. Bude také hovořit o příkladech využití smart meteringových aplikací.

Důležitým programovým blokem bude debata o vznikající novele kyberbezpečnostní směrnice, známé pod zkratkou NIS 2. Tato směrnice bude v budoucnosti formovat podobu telekomunikačního trhu víc něž jakákoli předchozí.

EU totiž pracuje na sjednocení kyberbezpečnostních politik napříč členskými státy a téma nabývá na důležitostí zejména ve světle probíhající kybernetické války. Podle dosavadního návrhu by směrnice NIS 2 měla hlavně podstatně rozšířit počty regulovaných subjektů.

Do regulace proto budou nejspíš spadat všichni telekomunikační operátoři, bez ohledu na velikost. To by zatížilo hlavně menší firmy, protože by musely začít vytvářet nové audity a analýzy.

Zářijová konference síťového odvětví si pro své publikum připravila také jednu důležitou premiéru. V Plzni bude poprvé veřejně představen evropský projekt satelitního systému pro vysokorychlostní internet, obdoba amerického Starlinku miliardáře Elona Muska.

Projekt bude provozován z České republiky a zástupci ministerstva dopravy poprvé zveřejní jeho technické parametry a další detaily. Na rozdíl od Starlinku bude evropský systém v budoucnosti komerčně využitelný – firmy si budou moci koupit přenosovou kapacitu a využít satelitní systém třeba ke zlepšení bezpečnosti přenosu dat.

Detaily projektu budou síťové odborníky zajímat mimo jiné také proto, že může být určitým způsobem i konkurencí pro stávající operátory a jejich služby.

To a mnohem více se dozvíte na konferenci Kam kráčí telekomunikační sítě.

Registrace jsou otevřeny: REGISTRACE.

Související články
Vinaři používají dvě metody k detekci toho, zda bylo jejich bílé víno kontaminováno nežádoucími mikroby, a to čichovou zkoušku a testování vzorků vína v Petriho misce. Nyní by se k nim mohla přidat ještě třetí, hi-tech metoda, a to testování vína pomocí elektronického jazyka. Elektronický jazyk se tomu lidskému vůbec nepodobá co do vzhledu, ale […]
Přesnější a rychlejší mapování znečištění vodních ploch i lepší ovládání pasivních hladinových plavidel tažených lodí byly hlavní cíle projektů kooperace robotických dronů vyvíjených Skupinou multirobotických systémů FEL ČVUT (MRS) a autonomně řízených lodí. Výsledky představili výzkumníci před pár dny u břehů vodní nádrže Orlík. Nad hladinu a okolní louky se vzneslo během soustřední v minulých dnech […]
Umělá inteligence je tu, ať se to někomu líbí nebo ne. Nabízí přehršel možností, ale také ukrývá nemálo čertových kopýtek. A tak je tomu i v oblasti vzdělávání. Sal Khan, výkonný ředitel Khan Academy, na které skrze online přednášky studují miliony lidé po celém světě, měl loni na konferenci TED Talk, jejímž mottem je heslo […]
Virtuální realita už není jen hračkou geeků, odnoží herního zábavního průmyslu nebo vědců. Její potenciál je větší, s přesahem do každodenního života. Městská knihovna v Praze prostřednictvím VR nejen zpřístupnila zajímavou, bezmála stoletou historii budovy knihovny na Mariánském náměstí, ale umožňuje i pohlédnout na knihovnu a její služby novýma očima. Městská knihovna v Praze zahájila projekt před […]
Pro své rozměry, vybavení a technologie se stala chloubou amerického námořnictva. Jedná se totiž o největší a nejnovější letadlovou loď, která po více než 10 letech od spuštění na vodu konečně začala sloužit Spojeným státům i alianci NATO. Stavba nejmodernějšího plavidla, se kterým si USA pojistily pozici největší námořní velmoci planety, započala roku 2009. Slanost […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz