Domů     Historie
Co měl T-Rex skutečně v hlavě?
Dagmar Garciová 17.8.2022
Foto: Pixabay

Na první pohled vzbuzuje tento prehistorický masožravý tvor úžas, ale zároveň i hrůzu. Jeden z největších a nejnebezpečnějších suchozemských dinosaurů, jaký kdy žil na naší planetě, Tyrannosaurus rex, si podle nejnovějšího amerického výzkumu pravděpodobně zahříval své mohutné tělo pomocí dutin v horní části lebky.

Veškeré domněnky, které panovaly o anatomickém uspořádání lebky Tyrannosaura rexe, byly nově vyvráceny biology a paleontology z Missouri, Ohia a Floridy, kteří výsledky studie zveřejnili v periodiku The Anatomical Record.

„Tyranský královský ještěr“, jenž kráčel po Zemi před více než 67 miliony let, měl v sobě podle nich zabudovanou jakousi „klimatizaci“, díky níž si podle potřeby dokázal efektivně ochlazovat či zahřívat mozek.

Anatomický „oříšek“

Odborníci zkoumali lebky různých archosaurů, od pseudosuchů (skupina dávno vyhynulých archosaurů), přes primitivní teropody (např. Herrerasaurus), dále vývojově vyspělé teropody (např. tyranosauridi), konče dnešními krokodýly a ptáky.

Stále jim vrtalo hlavou podivné lebeční uspořádání. Dříve se totiž ve vědeckých kruzích předpokládalo, že výrazné otvory v zadní části lebeční klenby dinosaurů (tzv. dorzotemporální fenestra) byly místy ukotvení svalů, jež měly usnadňovat pohyby čelisti.

Toto svalstvo by bylo ale pokroucené a od čelisti by se v 90stupňovém odklonu zdánlivě nelogicky táhlo podél celé vrchní lebeční klenby. Z funkčně morfologického, anatomického ani evolučního hlediska by to nedávalo pražádný smysl.

Foto: Pixabay

Mají podobnou anatomickou konstrukci

K pochopení mechanismu fungování lebečních svalů posloužilo vědcům pozorování nejbližších žijících příbuzných druhohorních neptačích dinosaurů – aligátorů, kteří disponují podobným anatomickým uspořádáním.

Na základě toho Casey M. Holliday, profesor z Ústavu patologie a anatomických věd Missourské univerzity, a jeho tým zaměřili svou pozornost na aligátory ve farmářském zoologickém parku Alligator St. Augustine na Floridě.

Veškerá tělesná činnost živočichů byla zaznamenávána na termokameru, tedy na takové zařízení, které přeměňuje teplo na viditelné světlo, přístroj tak umožňuje zachytit „hospodaření“ s tělesnou teplotou.

Nikoli svazek svalů, ale svazek cév

Výzkumníkům se podařilo prokázat, že aligátoři mění svou teplotu podle teploty prostředí, v němž se nacházejí. Podle Kenta Vlieta, koordinátora laboratoří na katedře biologie Floridské univerzity, se pomocí termokamery ukázalo, že když je chladno, snaží se aligátoři zahřát, a na horní části jejich lebky se objeví velká horká místa.

Vyskytují se na temeni hlavy v místech, která jsou hustě protkána cévami a dostatečně prokrvena. I Tyrannosaurus rex měl hlavu bohatě protkanou cévami, které hojně zásobily příslušné svaly krví.

Foto: Pixabay

V teplejších dnech byly otvory v lebce u aligátorů tmavé, což podle všeho značilo, že ohřívání bylo neaktivní. Zjištění navazuje na již dříve proběhlé průzkumy, které prokázaly, že aligátoři mají křížový krevní oběhový systém nebo cosi jako vnitřní termostat, který ovládají podle vnějších okolností, aby udržovali mozek v optimálních podmínkách.

Je třeba brát v úvahu fakt, že krev v tomto případě nehraje pouze roli nositelky živin a kyslíku, ale že je velice důležitá i jako podpůrné ohřívací či chladící médium.

Další směřování výzkumu

Vědecká skupina bude v budoucnu s dostupnými tepelnými daty zkoumat zkamenělé pozůstatky u dinosaurů a krokodýlů, aby mohli s přesností určit, jak se v průběhu geologického času otvory v lebce změnily.

Víme, že aligátoři, podobně jako Tyrannosaurus rex, mají díry na vrchní části lebky, které jsou naplněny krevními cévami. Přesto už více než sto let do těchto otvorů pomyslně vkládáme svaly. Použitím anatomie a fyziologie současných zvířat můžeme převrátit tyto dřívější hypotézy a anatomii konkrétní části lebky u Tyrannosaura rexe,“ řekl Larry Witmer, paleobiolog a paleontolog z univerzity v Ohiu.

Tyranosauři měli prokazatelně jeden z nejsilnějších čelistních stisků mezi všemi suchozemskými tvory, nepotřebovali tedy žádné doplňkové čelistní svaly, které by byly upnuté při svrchní straně lebeční klenby.

Oproti tomu interní termostat fungoval jako důmyslná ochrana mozku proti přehřátí.

Foto: Pixabay

Související články
Avaři, kočovníci mongolského původu, byli zřejmě příčinou vzniku Sámovy říše na našem území. O jejich životě se toho však mnoho neví. Genetické zkoumání ostatků z jejich pohřebišť na území dnešního Maďarska, za kterým stála česká vědkyně Zuzana Hofmanová, tak nyní odhaluje taje avarské společnosti. Zuzana Hofmanová, která působí v Ústavu archeologie a muzeologie Filozofické fakulty […]
V lokalitě Cañada Seca na západě Argentiny objevili vědci hrob, který vedle koster nejméně 24 lidí obsahoval i částečnou kostru vyhynulého druhu lišky. Zkoumání naznačují, že byla zřejmě oblíbeným „domácím“ mazlíčkem, proto se jí dostalo pocty být pohřbená spolu se svými „páníčky“. Naleziště, nacházející se asi 210 kilometrů jižně od argentinského města Mendoza, bylo objeveno […]
Zhruba 5200 let staré Ötziho přírodně mumifikované tělo bylo nalezeno roku 1991 v Ötztalských Alpách, odtud pochází jeho jméno. Je nejstarší známou evropskou, přírodně zachovanou, mumií, která nabízí nebývalý pohled na Evropany doby měděné. Nyní se vědci zaměřili na zkoumání jeho tetování a techniky, pomocí které vznikla. Ötzi měřil kolem 160 centimetrů a vážil asi […]
Včera, 8. dubna 2024, bylo možné pozorovat úplné zatmění Slunce v Mexiku, Spojených státech a Kanadě. Podle všeho byli už dávní Mayové schopni předvídat tento jev, který pro ně představoval umírání slunečního boha, a přijmout opatření, aby nenastal konec světa. Zatmění Slunce je astronomický jev, který nastane, když Měsíc vstoupí mezi Zemi a Slunce, takže […]
Nový archeologický výzkum, jenž probíhá v ruinách starořímského města Pompeje, které roku 79 zničila erupce sopky Vesuv, odhalil také několik domů, které byly v době výbuchu sopky v rekonstrukci. To vědcům umožnilo seznámit se se stavebními postupy, které Římané používali. Možná bychom se jimi měli nechat inspirovat… Starořímské město Pompeje se nacházelo v Neapolském zálivu. […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz