Domů     Medicína
Přelud, který způsobuje bolest
Pavel Polcar 17.8.2022
Foto: Pixabay

Fantom opery, nejznámější detektivní dílo o pařížském přeludu, představoval něco, co přestože nějakým způsobem vnímáme, nemá materiální základ. Fantomová bolest je pak tedy pociťování neexistujících částí těla, které však náš mozek vnímá jako stále přítomné.

Fantomová bolest (FB) se objevuje asi u 60-80 % pacientů v prvním týdnu po operaci. U 75 % se rozvine poměrně záhy, často hned během prvních dnů po operaci, až 70 % pacientů se s FB potýká i několik let po zákroku.

Kam až sahá počátek tohoto senzitivního fenoménu? Jak mozek pociťuje něco, co není?

Agónie válečných přeživších

Vůbec poprvé byly projevy fantomovy nemoci popsány v 16. století francouzským vojenským chirurgem, jímž byl Ambroise Paré (1510-1590). Rok po skončení americké občanské války (1861-1865), v roce 1866, vyšel v tisku článek pojednávající o Případu George Dedlowa, jenž přišel o všechny končetiny.

,,Začal jsem trpět tou nejhorší možnou bolestí v levé ruce, hlavně pak v malíčku. Bolest byla natolik reálná, že bylo snadné zapomenout, že mi ta část těla chybí. V noci jsem se často snažil jednou chybějící rukou dotknout té druhé,“ popsal muž svá muka.

V případě Dedlowa nešlo o žádnou výjimku, s podobnými válečnými zraněními se potýkalo mnoho lidí. Vše se nakonec doneslo k Silasi W. Mitchellovi (1829-1914), americkému chirurgovi, jenž definoval pojem fantomová končetina a tento stav i s jeho projevy komplexně popsal.

Foto: Pixabay

Po velice dlouhou dobu byli lékaři přesvědčení o tom, že při amputaci nebo ztrátě končetin se přerušená a podrážděná nervová zakončení na pahýlech zanítí a do mozku pak vysílají signály, jež jsou následně „interpretovány“ jako bolest, svědění apod.

Skutečná příčina FB je však dosud neznámá. Z řad odborníků zaznívají teorie, že v lidském mozku je zakódovaná určitá šablona o přesném počtu plně vyvinutých končetin, v případě že z těchto částí není žádná odezva, mozek začne vysílat smíšené signály, aby zjistil, co se vlastně děje.

Nikoli psychologický problém

K výskytu fantomovy nemoci dochází nejčastěji po amputaci končetin, zejména těch dolních, avšak identické pocity nastávají rovněž po odebrání některých orgánů jako např. močového měchýře, po amputaci jazyka, nosu, penisu, ablaci prsu nebo po transversální lézi míšní.

Syndrom fantomové končetiny se objevuje jako přirozený důsledek každé amputace. Dříve se odborníci domnívali, že se jedná o psychologický problém, v současnosti je již známo, že se věci mají poněkud jinak a že je třeba hledat odpovědi u míchy a mozku, kde zobrazovací metody zaznamenaly určitou aktivitu.

Fantomová bolest se objevuje prakticky ihned po amputaci, buď poté zmizí, nebo setrvá.

Téměř všichni lidé, kteří ztratili končetinu, mají pocit, že je stále tam, a předpokládá se, že přibližně 80 % amputantů zažívá určitou úroveň bolesti spojené s chybějící končetinou. Pro některé je bolest tak velká, že je velmi oslabující,“ prohlásila Tamar Makin z Centra pro funkční magnetickou rezonanci mozku (FMRIB) na Oxfordské univerzitě.

Foto: Pixabay

Vzájemná provázanost

Oxfordští badatelé ve své studii aplikovali zobrazovací metodu na 18 pacientech po amputaci končetiny, kteří prodělali zákrok před více než 18 lety a u nichž FB na různé úrovni stále přetrvávají. Získaná data byla následně porovnána s 11 jedinci, jež žijí s jednou rukou už od narození, a s kontrolní skupinou 22 osob s oběma končetinami.

Závěry studie byly uveřejněny v časopise Nature Communications. Vědci zjistili, že mozek vnímal ruku jako stále přítomnou, ačkoliv tam nebyla. Navíc existuje přímá spojitost mezi množstvím a frekvencí prožívané bolesti a rozsahem její reprezentace – čím silnější bolest, tím lepší reprezentace.

Podle odborníků bylo množství šedé hmoty v mozku u osob s jednou rukou sníženo oproti těm, jež měli obě ruce.

Většina lidí po amputaci zažívá fantomové pocity v chybějící končetině. Podle všeho toto odpojení mezi fyzickým světem a tím, co prožívají, souvisí s funkčním oddělením v mozku. Zdá se, že existuje spojení mezi chybějící částí končetiny v mozku a zbytkem kůry, která se podílí na pohybu.

Naše výsledky mohou povzbudit rehabilitační přístupy, jejichž cílem je znovu spojit zobrazení fantomové ruky s vnějším senzorickým prostředím,“ uzavřela Makin.

Foto: Pixabay

Předchozí článek
Další článek
Související články
Válka, drahé hypotéky i úzkost z dopadů klimatických změn. To vše jsou podle odborníků důvody prudkého poklesu nově narozených dětí, ke kterému došlo v loňském roce. Obavy z budoucnosti trápí stále více mladých párů. Loni se v Česku podle Českého statistického úřadu narodilo přibližně 91 000 dětí – nejméně za posledních 22 let. „Průměrný věk […]
Bolest hlavy trápí až 85 % dospělých, častěji se objevuje u žen a více než polovina pacientů bývá do věku 45 let. Nejčastěji se bolest hlavy, která není spojena s jiným onemocněním, například virózou, projeví jako migréna či tenzní bolest hlavy. Odborníci upozorňují, že mohou mít spojitost s přetížením a změnami na trapézovém svalu. Trapézový […]
Od loňska známe celkem přesnou odpověď: U štíhlého dospělého muže vědci napočítali celkem 36 bilionů buněk, u ženy 28 bilionů a u desetiletého dítěte 17 bilionů. Zjistili i počty jednotlivých typů buněk. Do mravenčí práce s počítáním buněk se pustil tým Iana A. Hattona z Institutu Maxe Plancka pro matematiku ve vědách, který sídlí v Lipsku. Dali […]
Kdo by nechtěl být zamilovaný, cítit motýly v břiše, neustále myslet na protějšek bez nutnosti spát či jíst. I když zamilovanost netrvá věčně, protože pro tělo je velmi vyčerpávající, přináší řadu zdravotních benefitů. Po fázi zamilovanosti následuje buď přetavení vztahu v dlouhodobý, nebo rozchod. A ten pořádně bolí, protože hormony, podílející se na pocitu zamilovanosti, […]
Dnes žijeme mnohem déle než lidé před pouhými 120 lety. Velký podíl na tom mělo zejména zlepšení lékařské péče a životních podmínek. Delší život ovšem nutně neznamená více let prožitých ve zdraví. V naší společnosti se však nachází mnoho 90 a více letých, u kterých to platí. Mají zdravější životní styl, nebo se liší jejich […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz