Domů     Příroda
Rak bez „raka“, ale s morem
Dagmar Garciová 21.7.2022
Foto: Pixabay

Včely však nejsou jediné, kdo by se měl bát o svou existenci. Namále mají také někteří vodní tvorové, které české řeky obývají od nepaměti. Řeč je konkrétně o populaci raka říčního (Astacus astacus).

Pokles jeho zástupců na území České republiky nezpůsobuje pouze větší znečišťování vod, ale také tzv. račí mor, což je onemocnění plísňového typu napadající raky. Jedním z přenašečů račího moru je invazní druh raka mramorového (Procambarus fallax).

Od roku 2016 je tento druh živočicha uveden na unijním seznamu invazních nepůvodních druhů s významným dopadem na EU.

Znamená to tedy, že je přísný zákaz dovážení raka mramorového na území ČR, obchodování s ním, jeho chov či vypouštění do volné přírody. „První rak tohoto druhu byl objeven na podzim roku 2015 v parkovém rybníčku v pražském Proseku, druhý nález pochází z léta 2016 z vodní plochy na Radovesické výsypce nedaleko Bíliny,“ uvedl zástupce Agentury ochrany přírody a krajiny (AOPK).

Nebezpečí tohoto invazně šířícího se druhu je podle přírodovědců zejména v jeho schopnosti rozmnožovat se partenogeneticky, tedy i z neoplozených vajíček.

K založení životaschopné populace tak postačí jediná samička, která se dostane do volné přírody,“ vysvětlují odborníci. „Zatímco znečištění vod se podařilo v Evropě omezit, tak račí mor stále hrozí.

Račí mor patří v současné době mezi zásadní rizika,“ řekl biolog Adam Petrusek z Katedry ekologie Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy v Praze. Ačkoliv není račí mor pravá houba, připomíná svou strukturou plíseň.

Foto: Pixabay

Pohyblivá spóra tohoto patogenu se pohybuje vodou, a pokud si úspěšně najde hostitele, začne růst. U hostitele se nemoc poměrně rychle rozroste a nakonec způsobí zborcení celého metabolismu.

Nemocný rak je neklidný, vykazuje denní aktivitu, což je u našich raků nezvyklé. Začne být apatický, ve finální fázi nemoci mu odpadávají klepeta a končetiny,“ dodal Petrusek. Rakům říčním dále hrozí nebezpečí i ze strany jejich přirozených predátorů, mezi něž se řadí vydra říční (Lutra lutra) a úhoř říční (Anguilla Anguilla).

Předchozí článek
Další článek
Související články
Žáby po celém světě ohrožuje houba Batrachochytrium dendrobatidis. Způsobuje jim vysoce nakažlivé infekční onemocnění, kterému tyto snadno podléhají. Ochranu a čas na zotavení poskytují žábám tak zvané žabí sauny, sluncem vyhřáté cihly s otvory, ve kterých mohou žáby spočinout. Sauny pomáhají, ale vyhráno v souboji s houbou žáby stále nemají. Batrachochytrium dendrobatidis způsobuje žábám tak […]
„Alkoholové desinfekce na ruce zabíjí většinu bakterií, virů a plísní již do několika sekund.“ poutá většina reklam na desinfekce. Každý takovou viděl, zvlášť v posledních letech. Tyto náhodné reklamy nepřímo odpovídají na otázku, zda se viry řadí mezi živé organismy. Jen co je živé, dá se zabít. Nebo se to z tohoto reklamního tvrzení dá alespoň odvodit. […]
Atacama se nachází v Jižní Americe, táhne se tisíc kilometrů podél Pacifiku od jižní hranice Peru po centrální část Chile. Prší zde jen velice zřídka, dle měření v jejím středu mezi roky 1570 až 1971 nepršelo téměř vůbec. Když k dešti ale přeci jen dojde, promění se tato vyschlá pustina doslova v kvetoucí oázu. Letos […]
Soužití dvou organismů, kdy jeden žije uvnitř těla druhého, se označuje jako endosymbióza. Pokud dojde k jejich splynutí, změní se jednodušší organismus v organelu druhého. Za celou historii naší planety došlo pouze ke třem druhům splynutí, nyní vědci odhalili čtvrté, které by mohlo být významným přínosem pro zemědělství. Některé primitivní organismy, jako jsou sinice či […]
Výrok Billa Gatese zněl jasně. Výroba mléčných produktů má až příliš vysokou uhlíkovou stopu. Aby tuto skutečnost zvrátil, rozhodl se podpořit kalifornský start-up, jež hodlá klasické máslo nahradit umělým. Společnost Savor ze San Jose využívá k výrobě tuku podobného živočišnému termochemický proces, který by měl být levný a zároveň energeticky nenáročný. „Vycházeli z faktu, že […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz