Domů     Příroda
Rak bez „raka“, ale s morem
Dagmar Garciová 21.7.2022
Foto: Pixabay

Včely však nejsou jediné, kdo by se měl bát o svou existenci. Namále mají také někteří vodní tvorové, které české řeky obývají od nepaměti. Řeč je konkrétně o populaci raka říčního (Astacus astacus).

Pokles jeho zástupců na území České republiky nezpůsobuje pouze větší znečišťování vod, ale také tzv. račí mor, což je onemocnění plísňového typu napadající raky. Jedním z přenašečů račího moru je invazní druh raka mramorového (Procambarus fallax).

Od roku 2016 je tento druh živočicha uveden na unijním seznamu invazních nepůvodních druhů s významným dopadem na EU.

Znamená to tedy, že je přísný zákaz dovážení raka mramorového na území ČR, obchodování s ním, jeho chov či vypouštění do volné přírody. „První rak tohoto druhu byl objeven na podzim roku 2015 v parkovém rybníčku v pražském Proseku, druhý nález pochází z léta 2016 z vodní plochy na Radovesické výsypce nedaleko Bíliny,“ uvedl zástupce Agentury ochrany přírody a krajiny (AOPK).

Nebezpečí tohoto invazně šířícího se druhu je podle přírodovědců zejména v jeho schopnosti rozmnožovat se partenogeneticky, tedy i z neoplozených vajíček.

K založení životaschopné populace tak postačí jediná samička, která se dostane do volné přírody,“ vysvětlují odborníci. „Zatímco znečištění vod se podařilo v Evropě omezit, tak račí mor stále hrozí.

Račí mor patří v současné době mezi zásadní rizika,“ řekl biolog Adam Petrusek z Katedry ekologie Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy v Praze. Ačkoliv není račí mor pravá houba, připomíná svou strukturou plíseň.

Foto: Pixabay

Pohyblivá spóra tohoto patogenu se pohybuje vodou, a pokud si úspěšně najde hostitele, začne růst. U hostitele se nemoc poměrně rychle rozroste a nakonec způsobí zborcení celého metabolismu.

Nemocný rak je neklidný, vykazuje denní aktivitu, což je u našich raků nezvyklé. Začne být apatický, ve finální fázi nemoci mu odpadávají klepeta a končetiny,“ dodal Petrusek. Rakům říčním dále hrozí nebezpečí i ze strany jejich přirozených predátorů, mezi něž se řadí vydra říční (Lutra lutra) a úhoř říční (Anguilla Anguilla).

Předchozí článek
Další článek
Související články
Za hadího rekordmana byl dosud považován Titanoboa cerrejonensis, jehož pozůstatky byly objeveny v roce 2002 v severovýchodní Kolumbii. Žil zhruba před 60 miliony let a dle odhadů mohl měřit kolem 13 metrů. Nyní vědci v Indii objevili obratle zřejmě ještě většího příslušníka podřádu hadi… V hnědouhelném dole Panandhro v indickém státě Gudžarát bylo objeveno celkem […]
Chilli papričky jsou dnes nedílnou součástí čínské kuchyně, především v podobě pálivé omáčky chili crisp, na kterou nedá řada lidí dopustit. Čína ale rozhodně není domovinou pálivých papriček, které tvoří základ této omáčky. Jak se tedy do Číny dostaly? Rostliny Capsicum, mezi které se řadí jak klasické papriky, tak i pálivé chilli papričky, pochází ze […]
Nejhorší noční můry vědců se pomalu naplňují. Téměř polovina čínských měst se propadá, a to zejména kvůli čerpání vody a zvyšující se hmotnosti rychle se rozrůstajících městských oblastí. Jen nejlidnatější metropole, Šanghaj, se za poslední století propadla o více než tři metry… K tomuto závěru došel tým čínských odborníků po detailním prozkoumání 82 měst, včetně […]
V roce 2023 stoupla globální hladina oxidu uhličitého na 419 částic na milion, což je přibližně o 50 % více než před průmyslovou revolucí. To znamená, že ve vzduchu je zhruba o 50 procent více molekul oxidu uhličitého než v roce 1750. A jak se oxid uhličitý hromadí v atmosféře, zachycuje stále více tepla, což […]
Ostrov Morgan Island, nacházející se u pobřeží Jižní Karolíny, nedostatkem turistického zájmu netrpí. Krouží kolem něj řada vyhlídkových lodí, žádný člen jejich posádky však na ostrov, posetý vzrostlými duby a hustými křovinami a disponující písečnými plážemi, vstoupit nesmí. Jeho obyvateli jsou totiž opice. Jasně viditelné cedule lidem vstup na ostrov zakazují. Obývají jej totiž makakové […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz