Domů     Technika
Jak vyrobit vodu ze vzduchu?
Dagmar Garciová 30.6.2022
Foto: Pixabay

Již od nepaměti se lidé snažili zajistit co nejvhodnější podmínky pro život a rozvoj. Vznikaly tak nejrůznější nástroje pro zisk energie, vzduchu a vody. V současné době se populace potýká se stále menším množstvím vody, tento problém by mohl vyřešit systém S.A.W.E.R.

Projekt českých vědců z Univerzitního centra energeticky efektivních budov (UCEEB) ČVUT a Fakulty strojní (FS) ČVUT v Praze byl k vidění v Dubaji v rámci Všeobecné světové výstavy Expo 2020, odsud si odnesl ocenění UAE Innovates Award, udělené dubajskou vládní organizací – vývojáři cenu dostali přímo od samotného dubajského vládce a premiéra Spojených arabských emirátů šejka Muhammada bin Rašída Maktúma.

Systém se rovněž umístil na druhém místě v soutěži projektů ze 192 zemí amerického časopisu Exhibitor. (Jen pro zajímavost, první místo obsadila 360stupňová projekce v centrálním amfiteátru EXPO Al Wasl Plazza, tedy projekt Spojených arabských emirátů.) Technologie nese označení S.A.W.E.R. (Solar Air Water Earth Resource), ta je schopna vytvořit vodu z pouštního vzduchu, a to s využitím solární energie.

„Je vidět, že i malé výzkumné centrum v České republice umí zazářit na světové úrovni,“ uvedl Ing. Jakub Dytrich z centra UCEEB, jež sídlí v Buštěhradě.

Umožní lidstvu přežít?

Systém, který se vměstná do dvou kontejnerů, čerpá vodu z vodních par, jež se nalézají i v pouštním vzduchu, kde je celý proces mnohem náročnější. Stroj je poháněn sluncem. Vzniklá voda je mineralizovaná natolik, aby se dala pít a aby mohla sloužit jako dávkovaná zálivka pro rostliny, čímž by docházelo k rozšiřování zelených ploch.

Cíl je takový, že kolem jedné stanice umístěné v poušti vznikne taková oáza, kde se časem uchytí rostliny, což by vedlo k vytvoření oblasti vhodné pro život. S.A.W.E.R. může pomoci chudým i bohatým zemím.

„Jedná se o inovaci, která bez nadsázky může pomoci lidem z celého světa,“ prohlásil rektor ČVUT doc. RNDr. Vojtěch Petráček, CSc. Pro Expo 2020 však bylo vyvinuto jiné zařízení, které je propojeno s fotobioreaktorem pro obohacování vody o nutrienty potřebné pro zalévání rostlin v záhonech.

Foto: Energetika cvut cz / Creative Commons / CC-BY-SA-4.0

Zájem předčil veškerá očekávání

Přestože výstava Expo 2020, která byla kvůli koronavirové krizi odložena, skončila 31. března 2022, Spojené arabské emiráty se rozhodly si systém ponechat pro jeho akademický a také obchodní potenciál – jedna verze zůstane v českém pavilonu, druhá, ta kontejnerová, ve zdejším Technickém institutu.

Česká verze představená v tamním pavilonu umí vyrobit i vice než 100 litrů vody za den. „Vodu pro lidi, zvířata a rostliny potřebuje celý Perský záliv, a to především tam, kam nevedou žádné cesty,“ pronesl Saif Mubarak Al Mazrouei z Abu Dhabi, prezident společnosti Bin Fadel Group, jež již nyní projevila zájem o licenci na výrobu systému S.A.W.E.R.

Jaké bylo hlavní téma?

Systém S.A.W.E.R. v rámci dubajské expozice, nacházející se mezi Dubají a Abú Dhabí, v okolí českého pavilonu zavlažoval zahradu. Stěžejním zaměřením bylo propojování myšlenek a vytváření budoucnosti (Connecting Minds – Creating Future) – dílčími tématy byly udržitelnost, mobilita a příležitosti.

K vidění bylo to nejzajímavější ze 192 zemí a 10 nadvládních organizací, celkem 60 zemí mělo na výstavě svůj vlastní pavilon, včetně České republiky, která co nemá do velikosti, vyrovnává světovými vědeckými úspěchy. Můžeme být právem hrdí na úspěchy našich předních odborných pracovišť.

Není voda jako voda

Výzkumníci z UCEEB ČVUT připojili k prototypu sytému S.A.W.E.R. mineralizační jednotku WatiMin společnosti EuroClean, ta upravuje destilovanou vodu na pitnou. „Náš systém vyrábí destilovanou vodu, která se dá pro nás lépe uchovávat, ale pro další použití ji musíme upravit,“ vysvětlil doc. Ing. Tomáš Matuška, Ph.D., jenž má v ČVUT UCEEB vývoj systému S.A.W.E.R. na starosti, a doplnil, že pro závlahu rostlin ji o živiny obohacuje fotobioreaktor, který dodává Botanický ústav AV ČR, na pitnou vodu ji mění jednotka WatiMin společnosti EuroClean.

Foto: Borivoj.sourek / Creative Commons / CC-BY-SA-4.0

Plány do budoucna

Tuzemský S.A.W.E.R. je bezesporu ambiciózním projektem, který má dobře „našlápnuto“. To je ostatně také jeden z mnoha důvodů, proč se čeští vědci snaží přístroj neustále zdokonalovat. „S.A.W.E.R. není jen technologií, která může k lepšímu změnit život na řadě míst planety, ale také ukázkou inovativního potenciálu našich univerzit a vědeckých týmů z řady oblastí,“ sdělil Jakub Dytrich.

Výzkumníci uvedli, že se aktuálně zaměřili na vylepšení, jež by přineslo verzi odolávající chladu. Odborníci se nechali slyšet, že by zařízení mohlo nalézt uplatnění mimo jiné i pro armádní účely. Dalším bodem, na který se chtějí zaměřit, je zmenšení systému tak, aby neměl velikost kontejneru, nýbrž například obyčejné lahve, díky čemuž by mohl být snadno přenositelný. Jen další roky teprve ukážou, kam se český výzkum posune.

Předchozí článek
Související články
Umělá inteligence je tu, ať se to někomu líbí nebo ne. Nabízí přehršel možností, ale také ukrývá nemálo čertových kopýtek. A tak je tomu i v oblasti vzdělávání. Sal Khan, výkonný ředitel Khan Academy, na které skrze online přednášky studují miliony lidé po celém světě, měl loni na konferenci TED Talk, jejímž mottem je heslo […]
Virtuální realita už není jen hračkou geeků, odnoží herního zábavního průmyslu nebo vědců. Její potenciál je větší, s přesahem do každodenního života. Městská knihovna v Praze prostřednictvím VR nejen zpřístupnila zajímavou, bezmála stoletou historii budovy knihovny na Mariánském náměstí, ale umožňuje i pohlédnout na knihovnu a její služby novýma očima. Městská knihovna v Praze zahájila projekt před […]
Pro své rozměry, vybavení a technologie se stala chloubou amerického námořnictva. Jedná se totiž o největší a nejnovější letadlovou loď, která po více než 10 letech od spuštění na vodu konečně začala sloužit Spojeným státům i alianci NATO. Stavba nejmodernějšího plavidla, se kterým si USA pojistily pozici největší námořní velmoci planety, započala roku 2009. Slanost […]
Peugeot 208, ikonický drobek a nejprodávanější vůz v Evropě v roce 2022, dostává nový kabátek. Modernizací se stává ještě neodolatelnějším, zejména pak jeho elektrická verze E-208, která překonává dojezd 400 km. Celá modelová řada 208 pak profituje z nového designu, špičkových technologií a emocí z nových motorů. Peugeot 208, nástupce dlouhé řady devíti generací městských […]
Americká agentura NASA hodlá v letošním roce odstartovat pátrání po stopách života v rámci Sluneční soustavy. K měsíci Europa proto bude vyslána sonda, která kromě vědeckých přístrojů ponese také speciální poselství o člověku a planetě Zemi. Budoucím poslíčkem byla „jmenována“ Europa Clipper, jež bude vybavena spoustou špičkových přístrojů sloužících k měření ledu zakrývajícího oceán či […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz