Domů     Medicína
Překvapivá studie: Souvisí konzumace ryb s rakovinou kůže?
Jan Martinec 15.6.2022

Maso ryb je dlouhodobě považováno za tu zdravější část jídelníčku, ve které nechybí vysoce ceněné omega-3 mastné kyseliny, jód, vitamíny A a D aj. Poslední studie ale naznačují, že to s tím zdravím nemusí být zase tak jednoznačné… .

Vědci z Brownovy univerzity a Národního institutu pro výzkum rakoviny sledovali po celých 15 let stravovací návyky bezmála půl milionu Američanů ve věku 50 až 71 let, načež zjistili, že by konzumace většího množství ryb mohla souviset s vyšším rizikem vzniku melanomu.

Melanom je pátým nejčastějším nádorovým onemocněním v USA a riziko vzniku melanomu v průběhu života je u bělochů 1:38, u černochů 1:1000 a u Hispánců 1:1671. Přestože se v posledních desetiletích v USA a Evropě zvýšil příjem ryb, výsledky předchozích studií zkoumajících souvislost mezi konzumací ryb a rizikem vzniku melanomu byly rozporuplné,“ uvedla autorka studie Eunyoung Cho.

Z nasbíraných dat bylo následně vyčteno šokující zjištění, že účastníci, kteří jedli v průměru asi dvě porce ryb týdně, měli o 22 % vyšší riziko vzniku melanomu a o 28 % vyšší riziko vzniku abnormálních kožních buněk, které by mohly být předstupněm rakoviny než lidé, kteří jedli méně než polovinu porce.

Předpokládáme, že naše zjištění by mohla být způsobena kontaminanty v rybách, jako jsou polychlorované bifenyly, dioxiny, arsen a rtuť. Předchozí výzkumy zjistily, že vyšší příjem ryb je spojen s vyššími hladinami těchto kontaminantů v těle, a identifikovaly souvislosti mezi těmito kontaminanty a vyšším rizikem rakoviny kůže,“ dodala vědkyně.

„Podotýkáme však, že naše studie nezkoumala koncentrace těchto kontaminantů v tělech účastníků, a proto je k potvrzení tohoto vztahu nutný další výzkum,“ doplnila závěrem.

Související články
Zatím z nejasných důvodů stoupá nyní počet mladých lidí, zejména ve vyspělých zemích, kteří trpí rakovinou střev. Odborníci se domnívají, že za tím stojí příliš průmyslově zpracovaná strava, a tak hledají potraviny, které by mohly toto riziko zvrátit. Podle nejnovějšího výzkumu jsou jimi například mléčné a jiné výrobky s obsahem vápníku. Rakovina tlustého střeva a […]
Moderní anestetika, vakcíny, penicilin, inzulín, skenovací techniky včetně CT a MRI, to vše při svém vývoji spoléhalo na výzkum na zvířatech. Držíme je v klecích, studujeme jejich chování a v mnoha případech analyzujeme jejich tkáně poté, co jsou utraceni. Proto zůstává otázka výzkumu na zvířatech ožehavým tématem. V roce 1901 získal vůbec první Nobelovu cenu za […]
O tom, že jsou polyfenoly, obsažené v rostlinách, prospěšné lidskému zdraví, se ví mezi odborníky již delší dobu, pozvolna tato informace proniká i mezi laiky. Ukazuje se, že nejen zlepšují zdraví srdce a metabolismus, ale snižují i rizika rozvoje neurodegenerativních onemocnění, jako je Alzheimerova choroba. Kde polyfenoly hledat? Polyfenoly jsou chemické sloučeniny charakterizované přítomností více […]
Medicína 2.1.2025
Po vánočních hodech zpět do reality. V Česku významně přibývá pacientů s Crohnovou chorobou a ulcerózní kolitidou. Podle odborníků se počet nemocných s tzv. idiopatickými střevními záněty (IBD), mezi které obě nemoci patří, vyšplhá přibližně do pěti let až na 100 000. IBD choroby nejčastěji propukají kolem 20. až 30. roku věku. Léčit se musí […]
Historie Medicína 2.1.2025
Na jednu stranu podivín, který se v mládí rozhodl, že nebude jíst maso, pít alkohol a neožení se, na druhou stranu lékař s pronikavým úsudkem, který se nebál jít vlastní cestou. Za jeho podíl na zastavení cholery v Londýně mu město postavilo unikátní pomník v podobě historické vodní pumpy. K medicíně se John Snow dostal jen shodou šťastných okolností. Jeho […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz
Provozovatel: RF HOBBY, s. r. o., Bohdalecká 6/1420, 101 00 Praha 10, IČO: 26155672, tel.: 420 281 090 611, e-mail: sekretariat@rf-hobby.cz