Domů     Objevy
Obličej náhledem do duše
Jan Zelenka 16.6.2022
kredit: wikipedia.org

Neskrývané posuzování člověka výhradně podle vzhledu bývá ze společenského hlediska vnímáno jako něco nevhodného a především nicneříkajícího. Jenže pocitům neporučíš, a ať už je vytváření prvních dojmů na základě vzhledu fér nebo ne, faktem zůstává, že tak činíme všichni. .

kredit: wikipedia.org

I proto bychom měli zpozornět u nedávné vědecké studie, která prý odhalila evidentní spojitost mezi tvarem obličeje člověka a jeho předpokládaným chováním. V rámci experimentu odborníkům posloužily i fotografie celosvětově uznávaných celebrit jako je Brad Pitt, Angelina Jolie či Margot Robbie.

O čem hranaté obličeje těchto zmíněných celebrit vypovídají? A jak v nemilosrdném hodnocení respondentů obstáli jejich kolegové s odlišnými rysy?

Není tvář jak tvář

V rámci unikátní studie vědců z Univerzity v Novém Jižním Walesu byly přeměřovány poměry šířky a výšky obličeje (takzvané fWHR) u 17 607 tváří. Nasbíraná data byla následně zprostředkována 121 respondentům, kteří byli vyzváni, aby obličeje vyhodnotili na základě prvního dojmu.

Tím docílili překvapivě jednoznačného výsledku, podle kterého působí osoby s vyšším fWHR (hranaté obličeje) agresivněji, než lidé s oválným či kulatým obličejem, přičemž do druhé zmíněné kategorie patří i zvučná jména jako Rihanna nebo Ben Affleck.

„Lidé získávají z obličejů druhých velké množství sociálně relevantních informací a po jediném pohledu vyvozují sociální závěry i o neznámých lidech,“ napsali vědci ve své studii zveřejněné v časopise Royal Society Open Science.

kredit: wikipedia.org

Obličejová matematika

Pod záhadnou čtyřpísmennou zkratkou, jež byla pro výše zmíněnou studii tolik zásadní, se neskrývá nic složitějšího, než název Facial width to height ratio čili poměr šířky a výšky obličeje. Ten se standardně počítá tak, že se šířka obličeje vydělí vertikální vzdáleností mezi nejvyšším bodem horního rtu a nejvyšším bodem očních víček.

Vědci při sběru těchto dat nenechali nic náhodě, když k výpočtům fWHR využili pasové fotografie více než 17 tisíc osob ve věku od šesti do 93 let.

Věk klíčovým faktorem

Z následných měření vyšlo najevo že mladší mužské tváře mají ve věku 27–40 let o poznání vyšší fWHR než ženské, zatímco od 40. roku věku se situace otáčí a ženské obličeje mají výrazně vyšší fWHR než ty mužské.

Tím ale vědecká práce pouze započala. Po těchto překvapivých zjištěních následovala další část studie, při které bylo 121 respondentů požádáno o vyhodnocení obsáhlého vzorku 1 893 pasových fotografií s cílem odhalit, kteří lidé působí agresivně a kteří nikoliv. A právě tehdy došlo ke zlomu.

Více si přečtěte v čísle 8/2022, které pro vás připravujeme. Vychází 14. července.

Související články
Jen v Česku si míchu poraní až tři stovky lidí ročně. Následky narušení tohoto křehkého spletence nervových vláken jsou zpravidla nevratné. Anebo ne? Kristýna Kárová z Ústavu experimentální medicíny AV ČR se možnostmi regenerace axonů po míšním poranění intenzivně zabývá. Potřebuju podrbat na nose, vyhodnotí mozek a vyšle motorickou drahou míchy signál do svalů ruky, […]
Na dně moře u japonského pobřeží bylo objeveno gigantické naleziště klíčových prvků pro výrobu baterií do elektromobilů, ložisko niklu a kobaltu. První vrty u ostrova Minami-Torišima budou zahájeny příští rok. Využívání ložiska v průmyslovém měřítku má být zahájeno v roce 2026. Podle nadace The Nippon Foundation, která v posledních měsících zkoumala mořské dno u ostrova […]
Bezmála tři století víme, že blesk je elektrický výboj. Stále ale není jasné, jak přesně vzniká, a není možné jej předpovědět. Přispět k vyřešení bouřkové hádanky by mohl model elektrizace oblačnosti, na jehož vývoji pracuje Jana Popová z Ústavu fyziky atmosféry AV ČR. Většinou blesky vznikají v bouřkovém oblaku, který se nazývá cumulonimbus. Známe ho […]
V době spuštění obsadil 40. příčku mezi pětistovkou nejvýkonnějších superpočítačů světa. Teď český superpočítač Salomon definitivně opouští datový sál IT4Innovations národního superpočítačového centra, které je součástí VŠB – Technické univerzity Ostrava. Výzkumných projektů bylo za dobu provozu Salomonu v období 15. září 2015 až 13. prosince 2021 celkově 1 085, spotřebovaly celkem 1 024 milionů jádrohodin výpočetního času a […]
Ta zpráva mohla vyděsit tisíce lidí, kteří zamíří v létě na Jadran. Kvůli oteplování moře se u pobřeží Černé Hory, zejména v moři u pláží v okolí Budvy, objevili mnohoštětinatci známí jako ohniví červi. Prý jsou jedovatí. Prý pouhý dotyk může lidem způsobit zdravotní obtíže. Mnohoštětinatec Hermodice carunculata, přezdívaný jako ohnivý červ kvůli zbarvení, způsobil […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz