Domů     Příroda
S genetikou za lepší rostliny
Jan Zelenka 2.6.2022

Pokrok ve vědě je nezastavitelný, neustále dochází k vývoji nových technologií a objevu poznatků, které mohou mít zásadní vliv na budoucnost života na naší planetě. V oblasti rostlinné biologie došlo ke zcela revolučnímu objevu a opět se potvrdilo, že ve všem mají „prsty“ geny..

kredit: pixabay.com

V letošním roce se vědcům z Ústavu přístrojové techniky a Biofyzikálního ústavu AV ČR podařilo s pomocí speciální mikroskopické metody dosáhnout nových, dosud neznámých poznatků o genech, které mají zásadní vliv na vývoj květu rostlin.

K čemu mohou tyto znalosti být dobré? Odpověď je jednoduchá – do budoucna by se díky výzkumu mohlo dařit šlechtit odolnější plodiny, jež by lépe odolávaly extrémním klimatickým jevům či různým škůdcům. Své výsledky publikovali v odborném časopise Journal of Experimental Botany.

Atypická vlastnost

V centru vědeckého bádání se ocitla rostlina silenka širokolistá (Silene latifolia), konkrétně její geny zodpovědné za vývoj květů. Silenka je typickou jednoletou až vytrvalou luční rostlinou dosahující výšky až 100 centimetrů, řadí se tak mezi vyšší byliny.

Spatřit jí lze podél cest v nížinách, ale také v horských oblastech. Tato rostlina se vyznačuje jednou vzácností, jež není u rostlin zcela běžná – má oddělené pohlaví. Vědci z Biofyzikálního ústavu AV ČR chtěli květní orgány silenky pozorovat v jejich přirozeně vlhkém stavu. Jaké výsledky přinesly pokročilé mikroskopické metody?

K cíli vedla vzájemná spolupráce

Biofyzikální ústav by náročný úkol sám nezvládl – vzhledem k vybavení zahrnující klasickou světelnou či elektronovou mikroskopii, přičemž ani jedna z metod je nevyhovující a nedostačující pro úkol rozlišení detailů květů v řádu stovek nanometrů –, a tak poprosil o pomoc odborníky z Ústavu přístrojové techniky, ti dodali inovovanou verzi zobrazovacích systémů – environmentální rastrovací elektronovou mikroskopii.

Výsledkem bylo popsání odlišností mezi jednotlivými pohlavími rostliny silenky širokolisté.

Ve vědění je síla

„Díky tvorbě hermafroditních jedinců pomocí různých činidel jsme nalezli několik genů, které hrají roli při vývoji květu. Silenka je ideální model pro podobné studie, protože na rozdíl od většiny rostlin má tak jako člověk oddělená pohlaví,“ vysvětlil RNDr. Roman Hobza, Ph.D., z Oddělení genetiky a molekulární biologie Biofyzikálního ústavu AV ČR. Hobza výzkum uzavřel konstatováním, že přepínání mezi samčím a samičím pohlavím, eventuálně pochopení vzniku různých intersexuálních jedinců, je nejen zajímavým fenoménem základního výzkumu, ale rovněž může nalézt uplatnění například v zemědělství.

Vezměte si třeba takový chmel – chmelové šišky jsou, zjednodušeně řečeno, produktem pouze samičích rostlin. Výzkum v této oblasti i nadále pokračuje. Jaké další poznatky asi ještě přinese?

 Celý článek si přečtěte v aktuálním vydání 21. STOLETÍ 7/2022

Související články
Za hadího rekordmana byl dosud považován Titanoboa cerrejonensis, jehož pozůstatky byly objeveny v roce 2002 v severovýchodní Kolumbii. Žil zhruba před 60 miliony let a dle odhadů mohl měřit kolem 13 metrů. Nyní vědci v Indii objevili obratle zřejmě ještě většího příslušníka podřádu hadi… V hnědouhelném dole Panandhro v indickém státě Gudžarát bylo objeveno celkem […]
Chilli papričky jsou dnes nedílnou součástí čínské kuchyně, především v podobě pálivé omáčky chili crisp, na kterou nedá řada lidí dopustit. Čína ale rozhodně není domovinou pálivých papriček, které tvoří základ této omáčky. Jak se tedy do Číny dostaly? Rostliny Capsicum, mezi které se řadí jak klasické papriky, tak i pálivé chilli papričky, pochází ze […]
Nejhorší noční můry vědců se pomalu naplňují. Téměř polovina čínských měst se propadá, a to zejména kvůli čerpání vody a zvyšující se hmotnosti rychle se rozrůstajících městských oblastí. Jen nejlidnatější metropole, Šanghaj, se za poslední století propadla o více než tři metry… K tomuto závěru došel tým čínských odborníků po detailním prozkoumání 82 měst, včetně […]
V roce 2023 stoupla globální hladina oxidu uhličitého na 419 částic na milion, což je přibližně o 50 % více než před průmyslovou revolucí. To znamená, že ve vzduchu je zhruba o 50 procent více molekul oxidu uhličitého než v roce 1750. A jak se oxid uhličitý hromadí v atmosféře, zachycuje stále více tepla, což […]
Ostrov Morgan Island, nacházející se u pobřeží Jižní Karolíny, nedostatkem turistického zájmu netrpí. Krouží kolem něj řada vyhlídkových lodí, žádný člen jejich posádky však na ostrov, posetý vzrostlými duby a hustými křovinami a disponující písečnými plážemi, vstoupit nesmí. Jeho obyvateli jsou totiž opice. Jasně viditelné cedule lidem vstup na ostrov zakazují. Obývají jej totiž makakové […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz