Není žádným tajemstvím, že u mnoha potravinářských plodin byly genomy upraveny různými způsoby – ať už tradičním šlechtěním, nebo mutagenezí, která zahrnuje vystavení semen ionizujícímu záření nebo chemikáliím.
V letošním roce vůbec poprvé vstoupila na trh odrůda rajčat, která prošla úpravou genomu s pomocí technologie genetických nůžek CRISPR a jež je volně dostupná veřejnosti. .
Tzv. Sicilian Rouge High GABA je vskutku jedinečná odrůda rajčat, jež obsahuje vysoké hladiny kyseliny gama-aminomáselné, o které se říká, že díky zklidňujícímu účinku na organismus pomáhá lidem relaxovat, snižuje úroveň stresu a dokáže udržet krevní tlak na nízké úrovni. .
Poptávka není vůbec špatná
Biotechnologická startupová společnost Sanatech Seed se sídlem v Tokiu spolupracovala s vědci z univerzity Tsukuba na technologii úpravy genomu CRISPR/Cas9, aby nové rajče vyvinuli. Obsah kyseliny gama-aminomáselné v nové odrůdě je pětkrát až šestkrát vyšší než v běžných rajčatech. „Genetická úprava je jedna z nejzajímavějších technologií, kterou jsem v posledních letech v oblasti zkoumání plodin viděla,“ prohlásila badatelka Wendy Harwoodová ze střediska Johna Innese, která se věnuje výzkumu rostlin a plodin.
Firma začala prodávat geneticky upravené sazenice zemědělcům, kteří o ně projevili zájem, a že jich nebylo málo – celkem přes 4200 farmářů.
Rajčatové pyré nestačilo
Hlavní představitelé firmy jsou rádi, že se jejich produktu tak daří, zajímavostí je, že celá rajčata nebyla původně vůbec v plánu. Prvotním záměrem Japonců bylo prodávat pouze rajský protlak, vyrobený z geneticky upravených rajčat.
Ke změně je však nakonec přinutil obrovský zájem. Firma stojí teprve na začátku, ale už teď prozradila, že bude pokračovat i s dalšími druhy zeleniny a ovoce „Jako společnost zabývající se vývojem sazenic, která využívá technologii editace genomu, máme radost ze zájmu spotřebitelů i zemědělců.
Budeme pokračovat ve vývoji odrůd, na kterých si budou moci lidé pochutnat,“ vyjádřila se ve své zprávě společnost Sanatech Seed. .
„Hry“ s genetikou
Pomocí biotechnologie CRISPR jsou umožněny velmi rychlé změny, jež by za přirozených podmínek trvaly i několik tisíců let. Stejně jako nůžky, tak i CRISPR „vystřihne“ z DNA vybranou část, vyjme ji, nebo nahradí jinou sekvencí genetické informace.
V dnešní době již u naprosté většiny potravin, jež lidé konzumují, došlo k transformaci genů. Například moderní banány jsou výsledným produktem po staletí probíhající hybridizace s jinými odrůdami. Vědci nyní mohou upravovat geny v plodině a šlechtit ji k obrazu svému – sami si rozhodnou, které geny zůstanou a které nikoli.
Evropská unie genetické úpravy potravin neschvaluje a v jejích zemích jsou zakázané. Podle Japonců však jejich postup nelze označovat za genetickou modifikaci – nedělají s plodinou nic, co by se nemohlo bez přičinění člověka dít i v přírodě.
Vše je pod kontrolou
Geneticky upravené potraviny dle slov odborníků představují obrovský potenciál pro rychlou a zároveň kvalitní změnu rostlin, tedy bez použití chemických látek. Na rozdíl od rozsáhlé genetické modifikace stojí kontrolovaná úprava genomu za mnohem menšími zásahy.
Genetická úprava probíhá za použití materiálu jediného genu, kdežto u genetických modifikací jsou ve hře také cizí geny. Jen čas ukáže, jak se tento způsob zacházení s potravinami uchytí.
Úvodní foto: Pixabay