Domů     Příroda
Co lze nalézt na japonském trhu? GENETICKY VYLEPŠENÉ RAJČE!
Dagmar Garciová 25.5.2022
Foto – Pixabay

Není žádným tajemstvím, že u mnoha potravinářských plodin byly genomy upraveny různými způsoby – ať už tradičním šlechtěním, nebo mutagenezí, která zahrnuje vystavení semen ionizujícímu záření nebo chemikáliím.

V letošním roce vůbec poprvé vstoupila na trh odrůda rajčat, která prošla úpravou genomu s pomocí technologie genetických nůžek CRISPR a jež je volně dostupná veřejnosti. .

Jedna krabice geneticky upravených rajčat o hmotnosti 3 kilogramů stojí přibližně 7500 jenů (zhruba 1500 korun). Foto: Pixabay

Tzv. Sicilian Rouge High GABA je vskutku jedinečná odrůda rajčat, jež obsahuje vysoké hladiny kyseliny gama-aminomáselné, o které se říká, že díky zklidňujícímu účinku na organismus pomáhá lidem relaxovat, snižuje úroveň stresu a dokáže udržet krevní tlak na nízké úrovni. .

Poptávka není vůbec špatná

Biotechnologická startupová společnost Sanatech Seed se sídlem v Tokiu spolupracovala s vědci z univerzity Tsukuba na technologii úpravy genomu CRISPR/Cas9, aby nové rajče vyvinuli. Obsah kyseliny gama-aminomáselné v nové odrůdě je pětkrát až šestkrát vyšší než v běžných rajčatech. „Genetická úprava je jedna z nejzajímavějších technologií, kterou jsem v posledních letech v oblasti zkoumání plodin viděla,“ prohlásila badatelka Wendy Harwoodová ze střediska Johna Innese, která se věnuje výzkumu rostlin a plodin.

Firma začala prodávat geneticky upravené sazenice zemědělcům, kteří o ně projevili zájem, a že jich nebylo málo – celkem přes 4200 farmářů.

Výbor japonského ministerstva zdravotnictví, práce a sociálních věcí udělil startupové společnosti Sanatech Seed povolení ke komercializaci nové odrůdy rajčat pod výslovnou podmínkou, že společnost informuje veřejnost, o jaký druh rajčat se jedná. Foto: Pixabay

Rajčatové pyré nestačilo

Hlavní představitelé firmy jsou rádi, že se jejich produktu tak daří, zajímavostí je, že celá rajčata nebyla původně vůbec v plánu. Prvotním záměrem Japonců bylo prodávat pouze rajský protlak, vyrobený z geneticky upravených rajčat.

Ke změně je však nakonec přinutil obrovský zájem. Firma stojí teprve na začátku, ale už teď prozradila, že bude pokračovat i s dalšími druhy zeleniny a ovoce „Jako společnost zabývající se vývojem sazenic, která využívá technologii editace genomu, máme radost ze zájmu spotřebitelů i zemědělců.

Budeme pokračovat ve vývoji odrůd, na kterých si budou moci lidé pochutnat,“ vyjádřila se ve své zprávě společnost Sanatech Seed. .

„Hry“ s genetikou

Pomocí biotechnologie CRISPR jsou umožněny velmi rychlé změny, jež by za přirozených podmínek trvaly i několik tisíců let. Stejně jako nůžky, tak i CRISPR „vystřihne“ z DNA vybranou část, vyjme ji, nebo nahradí jinou sekvencí genetické informace.

To je důvod, proč společnost navrhla obaly s výrazným sdělením, které zní „vylepšeno technologií úpravy genomu“, což není úplně to samé jako geneticky modifikované potraviny (GM food). Foto: Pixabay

V dnešní době již u naprosté většiny potravin, jež lidé konzumují, došlo k transformaci genů. Například moderní banány jsou výsledným produktem po staletí probíhající hybridizace s jinými odrůdami. Vědci nyní mohou upravovat geny v plodině a šlechtit ji k obrazu svému – sami si rozhodnou, které geny zůstanou a které nikoli.

Evropská unie genetické úpravy potravin neschvaluje a v jejích zemích jsou zakázané. Podle Japonců však jejich postup nelze označovat za genetickou modifikaci – nedělají s plodinou nic, co by se nemohlo bez přičinění člověka dít i v přírodě.

Vše je pod kontrolou

Geneticky upravené potraviny dle slov odborníků představují obrovský potenciál pro rychlou a zároveň kvalitní změnu rostlin, tedy bez použití chemických látek. Na rozdíl od rozsáhlé genetické modifikace stojí kontrolovaná úprava genomu za mnohem menšími zásahy.

Genetická úprava probíhá za použití materiálu jediného genu, kdežto u genetických modifikací jsou ve hře také cizí geny. Jen čas ukáže, jak se tento způsob zacházení s potravinami uchytí.

Rostliny upravené genomem jsou považovány za stejně bezpečné jako jiné rostlinné produkty, jež byly vylepšeny tradičními metodami. Je tomu tak proto, že editace genomu nezavádí cizí genetický materiál. nové šlechtitelské techniky tak do budoucna otevírají dveře rafinovaným formám mutageneze. Foto: Pixabay

Úvodní foto: Pixabay

Související články
Příroda Zajímavosti 19.11.2025
Hurikán je v plné síle. Je rozhodně lepší se mu vyhnout. Tuhle taktiku ale nevyznává drobný letec z ostrova u severní Afriky. Ten si bouři “stopne” a sveze se s ní i tisíce kilometrů až k americkým břehům. Dobře se nažere a pak se zase na křídlech hurikánu vrátí domů. Tropické cyklony považuje téměř každý […]
Když vinař vylisuje poslední kapku moštu, zůstane mu hromada zbytků – slupky, semena, stopky. Pro většinu lidí bezcenný odpad, pro vědce z Národního centra zemědělského a potravinářského výzkumu (CARC) ale hotový poklad. Z matoliny, jak se této směsi říká, se totiž může stát surovina, která najde cestu do pekáren, kosmetických salónů i do průmyslových dílen. […]
Medicína Příroda 12.11.2025
Rozhodně se neřadí k zástupcům živočišné říše, kteří by se mezi lidmi těšili nějaké oblibě. A to nejen kvůli svému vzhledu. Upíři se totiž, jak napovídá jejich název, živí krví. Kromě toho jsou také přenašeči obávané smrtelné nemoci Upíři obecní žijí v oblastech Střední a Jižní Ameriky. Jedná se o druh netopýra, který napadá hospodářská […]
Příroda 10.11.2025
Zničující vedro patří k palčivým problémům souvisejícím se změnami klimatu. Na svém kontě už má mnoho lidských životů. Nedávno navíc výzkum víc jak stovky špičkových odborníků přišel s šokujícím závěrem, jež se této problematiky týká V posledních letech byl vliv lidské činnosti na zvyšování teplot studován opakovaně. Vědci ve svých modelech vycházeli ze dvou scénářů […]
Většina rostlin potřebuje k tomu, aby vzkvétala, přijímat dusík, často obsažený v umělých hnojivech. Jen některé se bez něj obejdou. A právě na ně se zaměřili vědci, aby studovali, zda by se změny, ke kterým u nich došlo, daly adaptovat i na plodiny potřebné k našemu přežití, jako jsou pšenice, kukuřice či rýže. Pro většinu […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz
Provozovatel: RF HOBBY, s. r. o., Bohdalecká 6/1420, 101 00 Praha 10, IČO: 26155672, tel.: 420 281 090 611, e-mail: sekretariat@rf-hobby.cz