Domů     Příroda
Na rase psa nezáleží
Pavel Polcar 3.5.2022
Foto zdroj: Pixabay

Pokud jde o chování psů, stereotypy nemají konce – od „společenských“ labradorů po „agresivní“ pitbully. Nedávný genetický výzkum však ukázal, že předpokládané rysy mohou mít s plemenem méně společného, než se dříve myslelo.

Moderní psí plemena začala vznikat ve viktoriánské době a jsou často fyzicky odlišná – například německé dogy jsou obrovské a čivavy drobné. Ale často se mělo za to, že u různých plemen lze také předvídat chování.

Nyní vědci říkají, že tomu tak je pouze u zlomku psích jedinců. „Náš výzkum odhalil obrovskou rozmanitost chování v rámci každého plemene,“ uvedla Elinor Karlsson z University of Massachusetts Umass Chan Medical School, spoluautorka studie.

Američtí vědci postupně analyzovali DNA 2155 čistokrevných psů i kříženců a hledali v genetické informaci odchylky, které by mohly předpovídat chování psů. Získaná data následně zkombinovali s dotazníky 18 385 majitelů domácích zvířat z projektu známého jako Darwinova archa, která je databází psích vlastností a chování, které vlastníci psů uvádějí.

„Většinou jsme neviděli výrazné rozdíly v plemenech, ale existují některé, které souvisí s chovem více než jiné,“ řekla Karlsson.

Zatímco žádné chování nebylo výlučné pro jedno plemeno, mezi jednotlivci existovala vysoká míra variability, což, podle výzkumníků, znamená, že je obtížné předvídat chování psa na základě jeho plemene.

„Celkem jedenáct míst v genomu psa souvisí s rozdíly v chování, jedná se o aktivity, jako jsou aportování, vytí nebo reakce na lidské chování,“ sdělila Karlsson.

Výsledky jsou v přímém rozporu s obecně rozšířenými předpoklady, na nichž je v řadě zemí světa založena legislativa – takzvaná bojová plemena nějakým způsobem omezuje celá řada států. „Genetika hraje roli v osobnosti každého jednotlivého psa, ale podle psího plemena se tyto vlastnosti u konkrétního psa předpovídají jen nespolehlivě,“ dodala na závěr Elinor Karlsson.

Související články
Žáby po celém světě ohrožuje houba Batrachochytrium dendrobatidis. Způsobuje jim vysoce nakažlivé infekční onemocnění, kterému tyto snadno podléhají. Ochranu a čas na zotavení poskytují žábám tak zvané žabí sauny, sluncem vyhřáté cihly s otvory, ve kterých mohou žáby spočinout. Sauny pomáhají, ale vyhráno v souboji s houbou žáby stále nemají. Batrachochytrium dendrobatidis způsobuje žábám tak […]
„Alkoholové desinfekce na ruce zabíjí většinu bakterií, virů a plísní již do několika sekund.“ poutá většina reklam na desinfekce. Každý takovou viděl, zvlášť v posledních letech. Tyto náhodné reklamy nepřímo odpovídají na otázku, zda se viry řadí mezi živé organismy. Jen co je živé, dá se zabít. Nebo se to z tohoto reklamního tvrzení dá alespoň odvodit. […]
Atacama se nachází v Jižní Americe, táhne se tisíc kilometrů podél Pacifiku od jižní hranice Peru po centrální část Chile. Prší zde jen velice zřídka, dle měření v jejím středu mezi roky 1570 až 1971 nepršelo téměř vůbec. Když k dešti ale přeci jen dojde, promění se tato vyschlá pustina doslova v kvetoucí oázu. Letos […]
Soužití dvou organismů, kdy jeden žije uvnitř těla druhého, se označuje jako endosymbióza. Pokud dojde k jejich splynutí, změní se jednodušší organismus v organelu druhého. Za celou historii naší planety došlo pouze ke třem druhům splynutí, nyní vědci odhalili čtvrté, které by mohlo být významným přínosem pro zemědělství. Některé primitivní organismy, jako jsou sinice či […]
Výrok Billa Gatese zněl jasně. Výroba mléčných produktů má až příliš vysokou uhlíkovou stopu. Aby tuto skutečnost zvrátil, rozhodl se podpořit kalifornský start-up, jež hodlá klasické máslo nahradit umělým. Společnost Savor ze San Jose využívá k výrobě tuku podobného živočišnému termochemický proces, který by měl být levný a zároveň energeticky nenáročný. „Vycházeli z faktu, že […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz