Domů     Příroda
Technologický bonbónek v asijském stravování? Tamní vědci vytvořili hůlky, které dodají na slanosti
Jan Martinec 22.4.2022

Někdo to bude považovat za holý nesmysl. Jiní nadšeně zatleskají. Řeč je o žhavé novince vědců z tokijské Univerzity Meiji, kteří vytvořili elektrické jídelní hůlky, jež mají strávníkům dodat na pocitu slanosti. .

Asijská kuchyně je soli plná. Už samotná sójová omáčka, kterou tamní konzumenti tak milují, je velice slaná, což vede k tomu, že průměrný japonský muž zkonzumuje denně 11 gramů soli a žena okolo 9 gramů, čili dvojnásobné množství, než doporučuje Světová zdravotnická organizace.

A tak se není čemu divit, že právě v těchto končinách spatřily světlo světa hůlky, které dokážou prostřednictvím elektrické stimulace a propojení s malým počítačem umístěným do náramku přenést ionty sodíku z jídla do úst a vytvořit pocit slanosti.

Hůlky používají velmi slabou elektřinu – nedostatečnou k ovlivnění lidského těla – k úpravě funkce iontů jako je chlorid sodný a glutamát sodný, čímž změní vnímání chuti. Jídlo tak působí, že je buď více nebo méně slanější,“ uvedla ve své zprávě společnost Kirin, která s vědci na projektu spolupracovala.

Ačkoliv zatím existuje pouze jediný prototyp těchto hůlek, odborníci doufají, že se vynález rychle ujme a brzy bude používán strávníky po celé Asii.

Související články
Děti jsou nyní zpravidla vyšší než jejich rodiče. Tento trend je spojován především s dostatkem potravy. Vědci z University of Roehampton pod vedení profesora Lewise Halseye se rozhodli zjistit, k jakému nárůstu výšky došlo u lidí za posledních 100 let. Z jejich studie plyne, že existují značné rozdíly mezi pohlavími… Halsey a jeho kolegové využili […]
Příroda 23.1.2025
Severně od Brna se rozkládají rozsáhlé lesy patřící Mendelově univerzitě, které slouží jako unikátní přírodní laboratoř pro studenty Lesnické a dřevařské fakulty. Tento jedinečný areál o rozloze 10 500 hektarů, známý jako Školní lesní podnik Masarykův les Křtiny, otevírá své brány široké veřejnosti v rámci Dne otevřených dveří. Den otevřených dveří je jedinečnou příležitostí nahlédnout […]
Dlouhověkost je nyní fenoménem, na který se vědci ve svých výzkumech často zaměřují. Snaží se přijít na to, co umožňuje některým organismům žít déle než jiným. Ačkoliv na tom lidé nejsou špatně, žralok malohlavý ho hravě strčí do kapsy. Není proto divu, že se o něj zajímá velká řada výzkumných týmů. Jaké je tajemství dlouhověkosti […]
Zima a mráz představují pro většinu volně žijících zvířat výzvu. K přečkání této drsné části roku volí každé z nich zpravidla jednu ze tří základních strategii přežití, případně jejich kombinaci, která mu pomůže se s nástrahami plynoucími z chladu vypořádat. Změna klimatu nutí zvířata k příklonu ke té strategii, která je vzhledem ke změněným podmínkách, […]
Australští vědci nedávno popsali nový druh sklípkance, který se řadí mezi největší a nejjedovatější pavouky na světě. Tento druh, pojmenovaný Atrax christenseni na počest jeho objevitele Kanea Christensena, byl poprvé zaznamenán již před dvěma desetiletími v okolí města Newcastle. Atrax christenseni, známý také pod přezdívkou „Big Boy“ (Velký chlapec), dosahuje délky těla až 9 centimetrů, […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz
Provozovatel: RF HOBBY, s. r. o., Bohdalecká 6/1420, 101 00 Praha 10, IČO: 26155672, tel.: 420 281 090 611, e-mail: sekretariat@rf-hobby.cz