Domů     Technika
Toyota bude vyvíjet umělé svaly pro roboty
Pavel Polcar 23.3.2022
Foto: TZ

Japonská automobilka podala patentovou přihlášku na konstrukci umělých svalů. Ty umožní robotům kopírovat lidské pohyby a vykonávat nebezpečné činnosti. Technologie je založená na pohonech, které spolupracují se senzory a přinesou zvýšení výkonu i spolehlivosti.

Zařízení, často přirovnávaná k biologickým svalům, se používají u eskalátorů nebo posuvných dveří. Vývojáři chtějí využít technologii k výrobě robotů, kteří budou nahrazovat nebezpečnou nebo rutinní lidskou práci.

Toyota již zaslala přihlášku na úřad pro patenty ve Spojených státech. Žádanka se týká nového způsobu využití hydraulických a pneumatických pohonů neboli aktuátorů.

Kapalinu nahradí vakuum

Podle Toyoty zajistí aktuátory větší univerzálnost, výkon a bezporuchovost. To do budoucna přinese na trh s roboty velkou výhodu oproti stávajícím technologiím. Z důvodu tepelného svařování a lepení mají hydraulické pohony své limity.

Toyota se snaží omezení vyřešit tak, že ve válcích aktuátorů použije namísto kapaliny vakuum s elektrodami a polymery.

Domácí roboti v roli asistentů

Roboty vyvíjí Toyota už mnoho let. V roce 2005 představila světu pět robotů Partner Robots s různými pohybovými systémy. Slavným se stal ten, který hraje na trubku. Známý je i robot ovládaný hlasem nebo pomocí tabletu.

Umí zvedat a přinášet předměty, pohybovat se po bytě a vyhýbat se překážkám. Jeho úkolem je pomáhat starším a nemocným.

Delivery Support Robot je určen k doručování zboží na krátké vzdálenosti a patří mezi variantu robotů asistujících člověku. Může přivést potraviny z blízkého obchodu nebo na stadionu roznášet objednané nápoje a občerstvení.

Foto: TZ

Roboti pro budoucnost

V roce 2017 představila Toyota dálkově ovládaného robota T-HR3, kterého lze díky 5G síti řídit odkudkoliv na světě. Používá moduly aktuátorů propojené se senzory robotického řídicího systému, a tím kopíruje pohyby člověka.

T-HR3 umožňuje řídit sílu, kterou působí na předměty nebo osoby, a také koordinovat pohyby nebo udržovat rovnováhu. Robot hrající basketbal, kde hrají roli kromě aktuátorů a senzorů i kamery, získal umělou inteligenci. Ta vypočítává trajektorii míče.

Cílem Toyoty je vytvářet inteligentní domácnosti, jejichž nedílnou součástí budou domácí roboti. Zřídila kvůli nim speciální laboratoř, uzpůsobenou jako byt. Tam se roboti učí fungovat v proměnlivém a chaotickém prostředí soukromého domu.

Testují se zde nejnovější prototypy k čištění stropů a robotického chapadla pro manipulaci s křehkými předměty.

Související články
Virtuální realita už není jen hračkou geeků, odnoží herního zábavního průmyslu nebo vědců. Její potenciál je větší, s přesahem do každodenního života. Městská knihovna v Praze prostřednictvím VR nejen zpřístupnila zajímavou, bezmála stoletou historii budovy knihovny na Mariánském náměstí, ale umožňuje i pohlédnout na knihovnu a její služby novýma očima. Městská knihovna v Praze zahájila projekt před […]
Pro své rozměry, vybavení a technologie se stala chloubou amerického námořnictva. Jedná se totiž o největší a nejnovější letadlovou loď, která po více než 10 letech od spuštění na vodu konečně začala sloužit Spojeným státům i alianci NATO. Stavba nejmodernějšího plavidla, se kterým si USA pojistily pozici největší námořní velmoci planety, započala roku 2009. Slanost […]
Peugeot 208, ikonický drobek a nejprodávanější vůz v Evropě v roce 2022, dostává nový kabátek. Modernizací se stává ještě neodolatelnějším, zejména pak jeho elektrická verze E-208, která překonává dojezd 400 km. Celá modelová řada 208 pak profituje z nového designu, špičkových technologií a emocí z nových motorů. Peugeot 208, nástupce dlouhé řady devíti generací městských […]
Americká agentura NASA hodlá v letošním roce odstartovat pátrání po stopách života v rámci Sluneční soustavy. K měsíci Europa proto bude vyslána sonda, která kromě vědeckých přístrojů ponese také speciální poselství o člověku a planetě Zemi. Budoucím poslíčkem byla „jmenována“ Europa Clipper, jež bude vybavena spoustou špičkových přístrojů sloužících k měření ledu zakrývajícího oceán či […]
Věda se spojuje, aby byla silnější. Němci to pochopili už před první světovou válkou, když vznikla Společnost Maxe Plancka. V Česku vědecké klastry a interdisciplinární instituce začaly vznikat teprve nedávno, ale výsledky se už dostavují. Svoje interdisciplinární instituce má už každé významnější město, například Praha, Brno, Ostrava. Před devíti lety myšlenka spojit tři vědecká centra […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz