Domů     Příroda
Budou vyučovat naše děti roboti?
Jan Zelenka 18.2.2022

České školství je v posledních letech oborem s největším nárůstem platů v republice. Přesto za nejzásadnější důvody ukončení pracovního poměru začínajícího učitele dle MŠMT stále zůstávají finance (celorepublikově 37 %) a lepší uplatnění mimo obor (celorepublikově 26 %)..

S tím souvisí i kritický nedostatek učitelů technických a přírodních věd.  Jen v Jihočeském kraji poptávalo v roce 2020 středoškolského učitele informatiky 80 % škol, učitele fyziky 70 % škol a učitele matematiky 55 % škol.

Tento alarmující stav nemá snadné řešení a jedna z dlouhodobých snah českých univerzit je motivovat studenty, aby studovali vybraný učitelský předmět na odborných fakultách, kde vyučují vědci se světovým renomé.

Když vědci učí budoucí učitele

O to se stará třeba Přírodovědecká fakulta Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích, kde v minulém roce otevřeli Centrum pro přírodovědné vzdělávání, kde cílí na studium pro středoškolské učitele deficitních oborů matematiky, fyziky, informatiky, chemie, biologie a geografie.

„Na naší fakultě studenti poznají špičkové vědce, kteří jsou ceněny v daném oboru a zároveň jim ti nejlepší středoškolští učitelé ukazují jak daný obor vyučovat. Přirozeně se tak studenti potkají s evropskými odborníky, ale i s didaktiky z praxe,“ říká vedoucí centra Jana Kalová z PřF JU.

Učitelé stárnou

Dalším problémem je, že čeští učitelé stárnou.

Podle statistik je celorepublikový věkový průměr učitelek a učitelů v mateřských školách 45 let, na základních školách je to o rok víc, na středních školách téměř 50 let a na vysokých přes 50 let.

V Jihočeském kraji je celkem asi 3 000 středoškolských učitelů, jejich průměrný věk je kolem 50 let. Z toho vyplývá, že v následující dekádě se nejen jihočeské školy budou potýkat se zásadním nedostatkem vyučujících a to zejména v oborech, které už dnes označujeme za deficitní, tj. matematika, fyzika, chemie, informatika a biologie.

Ředitel Gymnázia v Jírovcově ulici v Českých Budějovicích Pavel Kavřík dodává: „Sehnat středoškolského učitele fyziky nebo informatiky je nadlidský úkol. Na našem gymnáziu máme odborné učitele ve stejné věkové kategorii kolem 50 let.  Už nyní jsme proto v kontaktu s vysokými školami a snažíme se nalákat mladé učitele.

Ale i přesto, že se platové podmínky výrazně zlepšily, je úspěšnost zatím malá.“.

Aby to změnili, připravují v Centru pro přírodovědné vzdělávání workshopy pro středoškolské učitele a kreativní výukové materiály – centrum se tak stává se univerzitním inkubátorem, kde studenti i učitelé poznávají moderní technologie, odborné znalosti, kreativitu, ale hlavně se učí jeden od druhého v přímých setkáních.

Důvody ukončení pracovního poměru začínajícího učitele dle MŠMT šetření na školách (celorepublikově)                               

finance                                               37 %

nízká prestiž                                      9 %

lepší uplatnění v oboru               10 %

lepší uplatnění mimo obor       26 %                                      

špatné vztahy                                   4 %

administrativní zátěž                    7 %

Související články
Kdyby jim chyběl jen mozek! Medúzy působí, že na ně evoluce zapomněla. Nedostaly od přírody ani pořádný nervový systém, o chybějícím srdci nebo žaludku nemluvě. Jejich průhledná těla skutečně neskrývají žádný fígl přírody. Přesto jsou medúzy překvapivě schopny učit se ze svých omylů. Co vlastně takový živočich na samém počátku vývoje nervové soustavy dokáže vnímat? […]
Tým botaniků odhalil významné změny v rozšíření druhů české květeny. Jejich studie analyzovala ústup i šíření jednotlivých druhů flóry na českém území od roku 1960. Nová studie vznikla na Přírodovědecké fakultě Masarykovy univerzity ve spolupráci s Botanickým ústavem Akademie věd ČR, Univerzitou Karlovou a Vídeňskou univerzitou a byla publikována v mezinárodním odborném časopise Biological Conservation. […]
V životě chobotnice, velmi inteligentního živočicha, nevyhnutelně nastanou chvíle, kdy se nudí. V důsledku toho se zabaví hrou s různými předměty, které bohužel nejsou k snědku anebo jízdou na medúzách. Také mohou nastat situace, kdy jsou podrážděné, a to pak samice střílejí mušlemi po jiných chobotnicích, častěji však po samcích. V mnoha ohledech jsou nám, lidem, velmi podobné, a […]
Už v 70. letech 20. století se většina vědců shodla na tom, že Tyrannosaurus rex byl pravděpodobně stejně chytrý jako moderní plazi. V loňském roce však přišla brazilská neurovědkyně Suzana Herculano-Houzelová s tvrzením, že dinosauři byli chytří spíše jako moderní opice. Kde je pravda? Ke studiu mozku dávno vyhynulých zvířat, jako jsou dinosauři, používají vědci […]
V české části Krkonoš byl spatřen unikát. Po desítkách let se totiž do tamějších končin navrátil los evropský. Podle mluvčího Správy Krkonošského národního parku (KRNAP) je však předčasné spekulovat o tom, zda se losi v horách usadí natrvalo, nebo zda pouze migrují. „Jelen evropský byl po desítky let největším savcem žijícím v Krkonoších. O tento […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz