Domů     Medicína
Evropou koluje vysoce nakažlivá varianta viru HIV, léky proti ní jsou však stále účinné
Martin Janda 5.2.2022

Dlouho o něm nebylo slyšet, protože ho zastínil jeden z jeho vzdálených jednodušších příbuzných. Ale virus HIV neodešel do důchodu, naopak, stále se v lidské populaci vyskytuje. A podle vědeckých zjištění se v Evropě pohybuje mutace viru, která je více přenosná a škodlivá. Naštěstí, dostupná léčba jej stále dokáže brzdit..

Analýza více než stovky nakažených osob z Nizozemska naznačuje, že tato mutace viru HIV, která mezi lidmi cirkukuje už nějakou dobu. Nejsilnější byla v osmdesátých a devadesátých letech, od roku 2010 se její šíření poněkud zpomalilo.

Varianta zvaná VB zvyšuje počet virových částic v krvi a zvyšuje tak pravděpodobnost přenosu viru. Zdá se, že tato varianta také vede ke snížení počtu imunitních buněk zvaných CD4 T-lymfocyty, takže nakaženým lidem hrozí mnohem rychlejší rozvoj AIDS než osobám s jinými verzemi viru HIV. Vědci odhadují, že bez léčby by se u lidí nakažených touto variantou HIV rozvinula nemoc AIDS do 2-3 let od stanovení diagnózy, zatímco u lidí nakažených jinými kmeny HIV je to 6-7 let.

Není však třeba panikařit. Podle Joela Wertheima, evolučního biologa a molekulárního epidemiologa z Kalifornské univerzity v San Diegu, mutace zjištěné v nové variantě nezpůsobují, že by byla odolná vůči stávajícím lékům proti HIV. „Všechny nástroje z našeho arzenálu by měly stále fungovat,“ říká.

Zjištění publikovaná v časopise Science slouží i jako připomínka toho, že viry se ne vždy vyvíjejí tak, aby se v průběhu času staly méně virulentními. Zprávy o tom, že infekce virem SARS-CoV-2 ve variantě Omicron mají tendenci vyvolávat mírnější příznaky COVID-19, podpořily názor, že virus se stává méně smrtícím.

„Tak to ale nefunguje,“ říká Emma Hodcroftová, molekulární epidemioložka z univerzity v Bernu.

Trpělivost viru HIV je až zrůdná, celý boj připomíná zákopovou válku s předem jasným koncem. Virus HIV postupně napadá buňky CD4+, které jsou zodpovědné za imunitní odpověď při nějaké infekci. Tyto buňky fungují podobně jako armáda a jako jedna ze složek generálního štábu obrany lidského těla. Virus se nenápadně vloudí do jejich jádra a chvíli dělá jako by nic.

Imunitní systém je v té chvíli ještě v pohotovosti a vytváří imunitní látky. Proto HIV se svým postupem nijak nespěchá. Vyčkává, až se z jeho pohledu situace uklidní. Ve chvíli, kdy je organismus nějak oslaben, třeba obyčejným nachlazením, HIV udělá další krok vpřed.

Rozmnoží se na určitou úroveň a poté opět zaujme pozice. Tímto stylem postupuje dál a dál. Buněk CD4+ postupně ubývá a imunitní systém bývá při sebemenším ohrožení, třeba i při rýmě, stále přetíženější.

Zákonitě přijde den, kdy se zhroutí a virus HIV má cestu otevřenou. V tu chvíli napadá i další buňky, třeba ty nervové a nemoc AIDS propuká naplno.

Související články
Člověk je tvor nepoučitelný, zejména co se skladby jídelníčku týká. Jakmile má možnost dopřát si potraviny s vysokým obsahem cukru, soli nebo tuku, nedokáže odolat. Přitom by měl. S každou další porcí si totiž pomalu „ukrajuje“ ze svého duševního zdraví. Metaanalýza zveřejněná v loňském roce v časopise Nutrients je v tomto případě nekompromisní. Strava, které […]
O tom, že kouření škodí zdraví, dnes už nikdo nepochybuje. Zbavit se závislosti však není snadné. Když se to ale někomu přeci jen podaří, jeho tělo se mu za to odvděčí zlepšením jeho zdraví. Některé zdravotní benefity se projeví téměř okamžitě, jiné až po letech, ale rozhodně stojí za to! Podle posledních průzkumů kouří asi […]
Vědci z University of Leeds zanalyzovali zdravotní a stravovací záznamy více než 26 000 žen, aby zjistili, že ty, které se stravovaly vegetariánsky a ze stravy vyřazovaly maso, měly v pozdějším věku o třetinu vyšší pravděpodobnost zlomeniny krčku kosti stehenní než ty, které maso a produkty z něj v průběhu života pravidelně konzumovaly. Důvody, proč […]
Vědeckému týmu pod vedením Katsuhika Hayashiho z Univerzity v Ósace se podařilo stvořit sedm myší, které mají dva otce… avšak žádnou biologickou matku. Jedná se o významný průlom na poli reprodukční medicíny, který by mohl zároveň napomoci při léčbě ženské neplodnosti. „Je to poprvé, co se podařilo vytvořit odolné samičí oocyty ze samčích buněk,“ prohlásil […]
Poznat člověka s poruchou osobnosti, tak zvaného psychopata, může být při prvním setkání obtížné. Je totiž zpravidla dobrým manipulátorem a může působit až altruisticky. Ve skutečnosti však druhé využívá ve vlastní prospěch, protože mu chybí empatie a pocit viny. Může se empatii naučit? Empatií se rozumí schopnost porozumět a vcítit se do toho, co prožívá […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz