Domů     Technika
Televize jako špion
Pavel Polcar 3.2.2022
Úvodní foto: Pixabay

Je jen málo domácností, které doma nemají televizi. Sledování oblíbených pořadů patří mezi časté vyplnění volného času. O televizích toho lidé vědí celkem dost, kolik toho ale ví televize o nás?

Od prvního představení televize uplynula již pěkná řádka let. Stoje prošly masivní transformací a od velkých beden s malou obrazovkou jsme u velkých obrazovek jen s minimem plastu kolem. Od „hloupých“ televizí, kde jako ovladač často sloužil nejmladší člen domácnosti, jsme se dostali ke skutečně chytrým zařízením, které je možné ovládat například i hlasem.

I zde však platí: Něco za něco!

Jakmile se televize propojí s internetem přes váš router – získávají možnost sledovat své majitele – shromažďují data ze samotného televizoru a také z operačního systému a aplikací. Ví, co sledujete, kam se připojujete a jaké platformy si platíte, vše je získáváno pro lépe personalizovanou reklamu. Se sběrem dat většinou souhlasíte již při koupi zařízení.

Televize už není jen zařízení pro zobrazování obsahu, stala se jakýmsi obousměrným zrcadlem, které umožňuje inzerentům a datovým zprostředkovatelům sledovat diváky v reálném čase,“ říká Rowenna Fielding, ředitelka poradenské společnosti pro ochranu dat Miss IG Geek.

„Cílem je shromáždit co nejvíce informací o chování, zájmech, preferencích a demografických údajích lidí, aby je bylo možné zpeněžit, především prostřednictvím cílené reklamy.“.

Údaje shromážděné chytrým televizorem závisí na jeho výrobci, značce a verzi. „Teoreticky je většina chytrých televizorů schopna shromažďovat data o zvuku a videu,“ říká Toby Lewis, vedoucí analýzy hrozeb ve společnosti Darktrace, zabývající se kybernetickou bezpečností.

Hlasová aktivace je jednou z funkcí s potenciálem shromažďovat velké množství dat. Mikrofony a software naslouchají pokynům, ale mohou navíc zachytit konverzace a další zvuky v okolí. Tyto nahrávky mohou být zaslány třetím stranám k analýze. Dalším problémem, který je třeba zvážit, je sledování napříč zařízeními.

Podle Fieldingové jsou data shromážděná prostřednictvím chytré televize cennější ve spojení s informacemi z jiných chytrých zařízení, jako jsou mobilní telefony, notebooky a zařízení pro automatizaci domácnosti.

„To umožňuje podrobné profilování jednotlivců, k televizním datům lze přidat historii zeměpisné polohy, aktivitu při procházení webu a informace ze sociálních médií.“.

Je možné se tomu vyhnout? Dokud jsou chytré televize připojeny k internetu, budou shromažďovat data a vy tomu nemůžete úplně zabránit. V mnoha případech to není ani ve vašem zájmu, protože to může ovlivnit zážitek ze sledování, jako příklad jsou užitečné funkce doporučení Netflixu,“ dodává Fieldingová.

Přesto existují některá základní opatření, která je možné podniknout – deaktivace personalizace, odhlášení se ze všech reklamních funkcí a zakrytí nebo deaktivace kamer a mikrofonů. Je také důležité zajistit, aby byl router chráněn heslem.

Související články
Americká kosmická agentura NASA využije vodíkové vozidlo Toyota Lunar Cruiser pro svou nadcházejí pilotovanou misi na Měsíc. Šestikolové vozítko pro jízdu po povrchu umožní vědcům ještě detailnější průzkum zemské družice. Zapojení lunárního křižníku je jedním z hlavních bodů dohody o spolupráci, kterou NASA uzavřela s Japonskou agenturou pro výzkum vesmíru JAXA. Projekt stavby lunárního křižníku […]
Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) ukončil vývoj vozítka VIPER. Jeho úkolem mělo být pátrání po vodě či dalších zdrojích na Měsíci. Jako důvod uvedla rostoucí náklady, odkládání startu, ale také možné ohrožení dalších projektů Původně měl VIPER započít svou misi k Měsíci už na sklonku minulého roku. Nakonec však NASA požádala o odložení […]
Na dně moře u japonského pobřeží bylo objeveno gigantické naleziště klíčových prvků pro výrobu baterií do elektromobilů, ložisko niklu a kobaltu. První vrty u ostrova Minami-Torišima budou zahájeny příští rok. Využívání ložiska v průmyslovém měřítku má být zahájeno v roce 2026. Podle nadace The Nippon Foundation, která v posledních měsících zkoumala mořské dno u ostrova […]
Filmový průmysl se neustále vyvíjí a nové technologie mu umožňují vytvářet stále realističtější a poutavější zážitky pro diváky. Jaké nejmodernější technologie se v současné době používají ve filmech k tomu, aby zmátly smysly diváků? Technologií, která posouvá současný filmový průmysl neuvěřitelným způsobem vpřed, jsou tak zvané počítačově generované obrazy neboli computer generated imagery (CGI). Jedná […]
Svět se mění… Elektrifikuje se Severní Amerika, Evropa i Čína. Musejí. Statisíce vědců ze všech koutů planety přicházejí se znepokojivými čísly. Jenže v blízké budoucnosti nebude nutné bojovat jen s růstem CO2 v ovzduší, zároveň se budeme potýkat s nedostatkem lithia, potřebným pro výrobu baterií do elektromobilů. Do roku 2040 podle analýzy Benchmark Minerals Intelligence […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz