Domů     Zajímavosti
Jaký byl rok 2020 v oblasti hazardního hraní?

komerční sdělení

Rok 2020 byl celosvětově ve znamení boje s nastupující pandemií COVID-19. Ani oblast hazardního hraní nezůstala nedotčená. Jak proběhl v tomto ohledu rok 2020 v České republice?

Provozovny musely být po nějakou část roku uzavřené, změnil se způsob trávení volného času lidí, ale i rozsah činností, které dělali přes internet. Své dopady měla pandemie i na možnosti léčby a prevenci hazardního hraní.

Národní monitorovací středisko pro drogy a závislosti vydalo v červnu 2021 Výroční zprávu o hazardním hraní v České republice v roce 2020, která tuto oblast mapuje.

V celkovém součtu došlo v posledních 12 měsících k mírnému meziročnímu poklesu hraní hazardních her, což může být způsobeno částečným uzavřením heren po část roku, ale i snížením počtu probíhajících soutěží, a tedy i kurzových sázek.

Kamenná kasina a herny

Provoz kamenných kasin a heren byl vládními nařízeními zastaven zhruba na jednu třetinu roku. Jednalo se o tři období:

od 13. 3. 2020 do 25. 5. 2020,

od 12. 10. 2020 do 3. 12. 2020,

od 18. 12. 2020 do 30. 5. 2021.

Provozovatelé za toto období požádali Ministerstvo financí o prominutí minimální dílčí daně z technické hry. To odpovídá částce 100 Kč za den za každou herní pozici povolených zařízení bez ohledu na její využívání.

Dopad pandemie na kamenná kasina byl poměrně velký. Nejvýraznější pokles provozoven byl na Vysočině, kde je změna oproti roku 2019 o 21 %. Nejmenší pokles potkal Prahu a Karlovarský kraj (o 8 %). Za poslední tři roky se snížil počet provozoven o 71 %. Pokles počtu provozoven s živou a nebo technickou hrou je dlouhodobý trend.

Takto vypadal vývoj počtu společností s povolením provozovat hazardní hry typu živá hra:

rok 2018: 39,

rok 2019: 37,

rok 2020: 37,

rok 2021: 36.

Počet společností s povolením provozovat hazardní hry typu technické hry:

rok 2018: 40,

rok 2019: 45,

rok 2020: 46 (z toho 6 online)

rok 2021: 44 (z toho 8 online)

Kurzové sázky

S nástupem pandemie došlo na jaře 2020 k zastavení sportovních soutěží, ale i zrušení sportovních událostí na celém světě. I v této oblasti došlo k poklesu počtu společností, které mají povolení provozovat kurzové sázky.

Počet společností s povolením provozovat hazardní hry typu kurzové sázky:

rok 2018: 14,

rok 2019: 11,

rok 2020: 10,

rok 2021: 8 (z toho 6 v kamenných provozovnách).

Ačkoliv je vydáno povolení provozovat kurzové sázky v kamenných provozovnách jen 6 společnostem, dohromady mají 2 175 sázkových kanceláří.

Podle průzkumu provedeného mezi hráči v léčbě se zjistilo, že se výrazně zvýšil podíl hráčů, kteří měli jako hlavní hru kurzové sázky, a to z 10 % v roce 2013 na 24 % v roce 2019. Tento podíl se dokonce ztrojnásobil u hráčů, kteří uvedli jako hlavní problémovou hru on-line kurzové sázky.

Online sázení

Meziročně se zvýšil podíl technické hry v on-line kasinech, a to o 11 procentních bodů. V  kamenných kasinech a hernách došlo oproti tomu k poklesu tržního podílu technické hry o 14 procentních bodů.

Zájemci o technickou hru přešli z kamenných kasin a heren do on-line prostředí, ale jak je vidět, tento přechod se netýká všech.

Podíl on-line hazardních her však roste dlouhodobě. V roce 2020 dosáhl podíl on-line her na všech hazardních hrách 47,6 %. V období pandemie COVID-19 se také objevil nárůst on-line hazardního hraní u seniorů a obavy z toho, že by mohli snadněji podlehnout reklamě a marketingovým tahákům.

V hazardních hrách hráči v roce 2020 prohráli celkem 32,7 mld. Kč, což je o 3,6 mld. Kč (9,9 %) méně než v roce 2019. Nejvyšší podíl příjmů ze hry připadl stejně jako v minulých letech na technické hry v prostředí kamenných kasin, které tvořily 27,5 % příjmu z hazardních her.

Z loňských 41,7 % se však podíl snížil o 14 procentních bodů. Příčina je jednoznačně skryta v uzavření heren a kasin z důvodu pandemie.

Kurzové sázky on-line utržily 7,6 mld. Kč (podíl 23,2 % na trhu, jde o meziroční nárůst o 1,9 procentního bodu), loterie kamenných provozoven představovala příjem 6,4 mld. Kč (19,4 % podíl a meziroční nárůst o 2,3 procentního bodu) a technické hry on-line 6,1 mld.

Kč (18,7 %, meziroční nárůst o 10,8 procentního bodu). Je tak vidět přesun z kamenných heren do prostředí on-line technické hry a on-line kurzových sázek.

Prevence a léčba

Pandemií však byla ovlivněna i možnost prevence na školách. Preventivní programy se nemohly z velké části realizovat z důvodu uzavření škol a přechodu na distanční výuku, ale i z důvodu zákazu přítomnosti externích poskytovatelů prevence ve školním prostředí.

I poskytovatelé těchto služeb se museli přesunout do on-line prostředí. V celkovém důsledku ale byla míra realizace preventivních programů ve školách nulová.

Možnost osobních intervencí zaznamenala také pokles, ale služba jako taková probíhala dále. Změnila se však struktura poskytování pomoci na on-line komunikační nástroje jako jsou sociální sítě a videokonferenční aplikace.

Jednoznačně tak došlo k nárůstu telefonického a internetového poradenství. Je však důležité říci, že právě v této oblasti je důležitý osobní kontakt a ne každému vyhovuje on-line spolupráce a kontakty přerušili.

Celkově se také zvýšil podíl hráčů v léčbě, kteří jako svou hlavní problémovou hru uvádí on-line hru (z 10 % v roce 2013 na 26 % v roce 2019).

Jak je ze zprávy vidět, ne všichni hráči přešli z kamenných kasin do on-line prostředí.

Na pandemii z pohledu hazardního hraní je však problém ztížená možnost prevence a intervencí v případě problémového hráčství. Ne všem hráčům vyhovuje pouze on-line způsob řešení problému a potřebují osobní kontakt.

Související články
Válka, drahé hypotéky i úzkost z dopadů klimatických změn. To vše jsou podle odborníků důvody prudkého poklesu nově narozených dětí, ke kterému došlo v loňském roce. Obavy z budoucnosti trápí stále více mladých párů. Loni se v Česku podle Českého statistického úřadu narodilo přibližně 91 000 dětí – nejméně za posledních 22 let. „Průměrný věk […]
Přesnější a rychlejší mapování znečištění vodních ploch i lepší ovládání pasivních hladinových plavidel tažených lodí byly hlavní cíle projektů kooperace robotických dronů vyvíjených Skupinou multirobotických systémů FEL ČVUT (MRS) a autonomně řízených lodí. Výsledky představili výzkumníci před pár dny u břehů vodní nádrže Orlík. Nad hladinu a okolní louky se vzneslo během soustřední v minulých dnech […]
Nejrozlehlejší světový kontinent ukrývá mnoho měst, paláců a dalších míst, které i po několik staletí halí závoj tajemna. Podíleli se na jejich vzniku bohové, andělé nebo snad démoni? Od chvíle, kdy byla na dálném východě založena říše, která se svou mocí vyrovnala těm největším civilizacím historie uplynulo již mnoho let. Khmérská civilizace po více než […]
Virtuální realita už není jen hračkou geeků, odnoží herního zábavního průmyslu nebo vědců. Její potenciál je větší, s přesahem do každodenního života. Městská knihovna v Praze prostřednictvím VR nejen zpřístupnila zajímavou, bezmála stoletou historii budovy knihovny na Mariánském náměstí, ale umožňuje i pohlédnout na knihovnu a její služby novýma očima. Městská knihovna v Praze zahájila projekt před […]
Pro dospělé není život černo-bílý, žijeme v mnoha barvách. Pro dítě se však dělí na dvě poloviny – ženskou a mužskou. Od chvíle, kdy dítě začne vnímat, je pro něj otec zástupcem/modelem jedné poloviny lidstva. A pokud muž chce být skutečným mužem/otcem, musí být i „dobrým tátou“… Role otce před 100 lety byla někde úplně […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz