Domů     Technika
Úspěch ostravských robotiků na prestižní soutěži European Rover Challenge 2021
Jan Zelenka 30.9.2021

Tým studentů RoverOva z katedry robotiky Fakulty strojní Vysoké školy báňské – Technické univerzity Ostrava se se svým mobilním roverem K3P4 umístil na širším pódiu v prestižní soutěži European Rover Challenge 2021.

RoverOva v polské městě Kielce poměřil síly s dalšími 12 týmy z celé Evropy, které se do soutěže kvalifikovaly z celkových 50 přihlášených.

Pořadí pak porota vyhodnotila podle toho, jak se týmům dařilo v dílčích disciplínách – od podoby přihlášky, průběžného a finálního reportu, videa a samotné soutěže s pěti různými úkoly. „Vedlo se nám dobře, celkově to hodnotím kladně.

Několik bodů jsme ale ztratili docela zbytečně,“ hodnotí Robert Pastor, lídr týmu RoverOva.

Přímo na místě musel tým prokázat své dovednosti v pěti disciplínách. V té navigační se musel rover pohybovat autonomně, aniž by ho mohli operátoři sledovat prostřednictvím kamery. Vědecký úkol pak prověřil schopnost týmu provést výzkum na soutěžním poli.

„Dostali jsme fotky a mapu soutěžní plochy a naším úkolem bylo identifikovat geologické prvky – například krátery, lávové tunely nebo tektonické aktivity – a poté stanovit hypotézu, kterou jsme měli během jízdy roveru potvrdit, nebo vyvrátit,“ popisuje inženýr Pastor jeden z úkolů, na nějž se museli jakožto strojaři bez jediného geologa v týmu důkladně připravit.

Týmy čekala kromě prezentace o vývoji vlastního roveru a úkolu zaměřeném na manipulaci a sběr předmětů také disciplína, která testovala obratnost. Před robota organizátoři postavili panel, který měl rover ovládat – přepínat tlačítka v dané posloupnosti, měřit napětí nebo zastrčit kabel do zásuvky.

Na všechny tyto specifické disciplíny se musel tým ostravských strojařů připravit výměnou modulů. Přibylo také jiné komunikační zařízení, nové kamery i modernější počítač.

RoverOva navázal na skvělé výsledky z minulých ročníků – třeba loňské stříbro. Zatímco před rokem se ovšem klání konalo distančně a soutěžící museli rover ovládat přes počítač z Ostravy, letos se za soutěží vrátili do Kielce.

A jaké úkoly je čekají do dalšího ročníku? „Před námi stojí jedna velká výzva – přilákat do týmu další kolegy. Uvítáme každého studenta, kterého zajímá robotika a bavilo by ho pracovat s námi na vývoji další generace mobilního roveru,“ uzavírá Robert Pastor.

Související články
Umělá inteligence je tu, ať se to někomu líbí nebo ne. Nabízí přehršel možností, ale také ukrývá nemálo čertových kopýtek. A tak je tomu i v oblasti vzdělávání. Sal Khan, výkonný ředitel Khan Academy, na které skrze online přednášky studují miliony lidé po celém světě, měl loni na konferenci TED Talk, jejímž mottem je heslo […]
Virtuální realita už není jen hračkou geeků, odnoží herního zábavního průmyslu nebo vědců. Její potenciál je větší, s přesahem do každodenního života. Městská knihovna v Praze prostřednictvím VR nejen zpřístupnila zajímavou, bezmála stoletou historii budovy knihovny na Mariánském náměstí, ale umožňuje i pohlédnout na knihovnu a její služby novýma očima. Městská knihovna v Praze zahájila projekt před […]
Pro své rozměry, vybavení a technologie se stala chloubou amerického námořnictva. Jedná se totiž o největší a nejnovější letadlovou loď, která po více než 10 letech od spuštění na vodu konečně začala sloužit Spojeným státům i alianci NATO. Stavba nejmodernějšího plavidla, se kterým si USA pojistily pozici největší námořní velmoci planety, započala roku 2009. Slanost […]
Peugeot 208, ikonický drobek a nejprodávanější vůz v Evropě v roce 2022, dostává nový kabátek. Modernizací se stává ještě neodolatelnějším, zejména pak jeho elektrická verze E-208, která překonává dojezd 400 km. Celá modelová řada 208 pak profituje z nového designu, špičkových technologií a emocí z nových motorů. Peugeot 208, nástupce dlouhé řady devíti generací městských […]
Americká agentura NASA hodlá v letošním roce odstartovat pátrání po stopách života v rámci Sluneční soustavy. K měsíci Europa proto bude vyslána sonda, která kromě vědeckých přístrojů ponese také speciální poselství o člověku a planetě Zemi. Budoucím poslíčkem byla „jmenována“ Europa Clipper, jež bude vybavena spoustou špičkových přístrojů sloužících k měření ledu zakrývajícího oceán či […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz