Domů     Zajímavosti
Klimatizace a jejich historie: jakou cestu k nám musely urazit?

komerční sdělení

S blížícím se létem počty prodaných klimatizací přirozeně stoupají. Není se čemu divit, jak byty, tak i domy se při vysokých teplotách silně vyhřívají a stačí několik tropických dnů k tomu, aby se v nich vytvořilo stejné nebo dokonce větší horko než ve venkovním prostředí.

Pokud vaši domácnost v letním období chladí klimatizace, jistě dobře víte, jak příjemný účinek může přinést.

Napadlo vás ale někdy, jak k jejich vynálezu vůbec došlo? Možná vás překvapí, že klimatizace už mají za sebou více než sto let. Pojďme se podívat, jakou cestu musely urazit, než se dostaly do našich domovů v jejich současné podobě.

O ochlazování se snažili už ve starověku

Vysoké teploty nejsou na naší planetě žádnou novinkou. Lidé se s nimi snažili bojovat již po celá tisíciletí, avšak účinná řešení si mohli obvykle dovolit jen obyvatelé vyšších společenských vrstev.

Například zámožní starověcí Římané ochlazovali své domy prostřednictvím akvaduktů – umělých vodních kanálů připomínajících mosty. Pokud nechali kanál vést podél zdí svého obydlí, protékající proud vody stavbu příjemně ochlazoval.

V Indii zase obyvatelé domů umísťovali navlhčené rohože z rákosu nebo trávy na stranu budovy, o kterou se nejvíce opíral vítr. Proudění vzduchu vodu ochlazovalo a rozprašovalo dovnitř stavení, čímž opět docházelo k požadovanému chlazení vnitřního prostředí.

Klimatizace má kořeny v Americe

Ochlazovací vynálezy starověkých kultur se však současným klimatizacím nemohou rovnat. Vynálezcem prvního systému založeného na podobném principu jako dnešní modely byl americký inženýr Willis Carrier.

V roce 1902 sestavil klimatizační zařízení na zakázku pro tiskárnu Sackett-Wilhelm situovanou v New Yorku. Systém byl založený na proudění vzduchu v blízkosti potrubí se studenou vodou. Po obvodu trubek se srážela vodní pára, což vedlo k ochlazení okolního prostoru. .

Postupem času se klimatizační systémy instalovaly i do dalších továren a hojně se využívaly  také v biografech. Už v této době zájem o klimatizace stoupal, avšak jako chladící médium se často využívaly nebezpečné látky na bázi propanu.

Vše změnil Thomas Midgley, který v roce 1930 představil chlazení pomocí freonu. Tím klimatizacím otevřel dveře do celé řady domácností, a to nejen díky větší bezpečnosti, ale i tomu, že se jejich rozměry podstatně zmenšily. O dvacet let později už byly běžnou součástí desetiny amerických bytů a domů.

Daikin – značka, která rostla s dobou

Spousta výrobců, kteří stáli u zrodu klimatizací, jak je známe dnes, stále ještě funguje. Typickým příkladem je firma Daikin, která se zaměřuje na výrobu zařízení určených k úpravě vzduchu již od svého založení – tedy od roku 1924.

Jedná se o první firmu, která přišla s nástěnnými splitovými a multisplitovými klimatizacemi. Nicméně jednotky, které současně vyrábí, už vypadají docela jinak než před lety – jsou výkonnější, hospodárnější, kompaktnější a esteticky zajímavé.

Skvělým důkazem jsou klimatizace z řady Daikin Stylish, které se od konkurenčních modelů liší především v tom, že jejich vnitřní jednotky přicházejí nejen s klasickým bílým povrchem, ale také v dekoru černého dřeva a matné černé nebo stříbrné barvě.

Po stránce efektivity chlazení a výkonu pak vedou modely Daikin Ururu Sarara, které jsou navíc velmi hospodárné – v rámci chlazení i vytápění spadají do energetické třídy A+++.

Klimatizace zkrátka nejsou nic nového pod sluncem. To však neznamená, že jsou jejich technologie zastaralé. Aby se výrobci na trhu udrželi, musí jít s dobou a přicházet se stále více účinnými, úspornými a ekologickými technologiemi, které budou odpovídat potřebám moderního zákazníka.

Související články
Americká kosmická agentura NASA využije vodíkové vozidlo Toyota Lunar Cruiser pro svou nadcházejí pilotovanou misi na Měsíc. Šestikolové vozítko pro jízdu po povrchu umožní vědcům ještě detailnější průzkum zemské družice. Zapojení lunárního křižníku je jedním z hlavních bodů dohody o spolupráci, kterou NASA uzavřela s Japonskou agenturou pro výzkum vesmíru JAXA. Projekt stavby lunárního křižníku […]
Někteří sociologové a psychologově tvrdí, že žijeme v éře postfaktické, tedy v době, kdy jsou fakta a racionalita upozaděny a prim hrají emoce. Že na tom něco je, ukazuje letmý pohled na sociální sítě, kde mnohdy vládne agresivita, často zabalená do potrhlých konspiračních teorií. Začátkem května oběhlo internet virální video, ve kterém šedesátiletý Peter Abbott […]
Výrok Billa Gatese zněl jasně. Výroba mléčných produktů má až příliš vysokou uhlíkovou stopu. Aby tuto skutečnost zvrátil, rozhodl se podpořit kalifornský start-up, jež hodlá klasické máslo nahradit umělým. Společnost Savor ze San Jose využívá k výrobě tuku podobného živočišnému termochemický proces, který by měl být levný a zároveň energeticky nenáročný. „Vycházeli z faktu, že […]
Co se stane, když si dva bratři vezmou dvě sestry a mají dvě děti? Normálně by děti byli bratranci, ale co když otcové jsou dvě identická dvojčata a matky také dvě identická dvojčata? Pak podle genetiky jsou vlastně sourozenci a ne bratranci. Vědci jsou dvojčaty fascinováni odjakživa. Už multižánrový vědec Francis Galton v roce 1875 […]
Žijeme v době plastové jako generace „plastic people“, v barevném, naleštěném a nerozbitném. Zatímco z kdysi zázračného produktu se stal veřejný nepřítel číslo jedna, dnes ho bereme na milost. Plasty ale nejsou zlo. „Špatnou reklamu plastům dělají obalové výrobky s krátkou dobou použitelnosti, ale především lidské chování, jak s nimi nakládáme…“ řekl nám ředitel Ústavu makromolekulární chemie […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz