Domů     Zajímavosti
Provoz na kanadské dálnici nemohou nehody ohrozit

komerční sdělení

Alespoň se o to místní záchranáři všemožně snaží. Na rozdíl od našich končin, kde vyšetřování nehody na dálnici znamená mnohahodinové kolony v okolí, v kanadském Ontariu si tento stav a prodlevy v provozu nemohou dovolit a při odklizení aut po nehodě je třeba jednat co nejdřív, protože uzavírka nepřipadá v úvahu.

Jedním z nejvytíženějších úseků dálnic severní Ameriky je dálnice číslo 401, která vede okolo Toronta. Odhaduje se, že po dálnicích řady 400 jen v Ontariu projede denně až 400 tisíc aut. A vzhledem k tomu, že velká část z nich musí projet právě úsek číslo 401, je velká pravděpodobnost, že právě zde dojde k případným nehodám nejčastěji.

Záchranáři na dálnici 401 je název dokumentárního seriálu/reality show, sledujícího skupinu řidičů těžké vyprošťovací techniky, která má za úkol nejvytíženější úsek za nehodou co nejdříve zprovoznit.

Zvlášť, když následky nehody zabírají více pruhů. Nechat nepojízdná auta a kamiony na místě déle, než je skutečně nutné, je totiž nejen drahé, ale i nebezpečné.

A nebezpečná je i práce samotných záchranářů, kteří se často pohybují jen centimetry od otevřených pruhů a rychlého provozu na nich. Záchranné týmy navíc často pracují pod tlakem nejen ze strany řidičů, ale i tamní policie a ministerstva dopravy.

Seriál byl zamýšlený jako spinoff úspěšné dokumentární reality show Marka A. Millera s názvem Highway Thru Hell, která ale sledovala osudy řidičů především jedné konkrétní firmy, a navíc se odehrávala v Britské Kolumbii.

Neméně úspěšní pak na domácím trhu byli i Záchranáři na dálnici 401 (v originále Heavy Rescue: 401), kteří se díky tomu dočkali již 63 dílů v pěti sezónách.

Obzvláště náročnou práci mají kanadští záchranáři v zimě, kdy bývá celá oblast pravidelně zasahována oslepujícími sněhovými bouřemi, jež v sezóně patřívají k nejčastějším příčinám nehod. V mnoha dílech se záchranáři snaží odklidit nehody kamionů, které bývají těžkým oříškem i pro těžkou techniku, zvlášť když nepojízdné uvíznou po podvozek ve sněhu.

Čeští diváci se na dokumentární seriál Záchranáři na dálnici 401 budou moci podívat v premiéře od středy 4. srpna vždy ve 21:00 na Viasat Explore.

A jak jinak začít než první sérií, která sestává z osmi přibližně hodinových částí.

Trailer: 

https://youtu.be/5FT60wAE7vI

Související články
Virtuální realita už není jen hračkou geeků, odnoží herního zábavního průmyslu nebo vědců. Její potenciál je větší, s přesahem do každodenního života. Městská knihovna v Praze prostřednictvím VR nejen zpřístupnila zajímavou, bezmála stoletou historii budovy knihovny na Mariánském náměstí, ale umožňuje i pohlédnout na knihovnu a její služby novýma očima. Městská knihovna v Praze zahájila projekt před […]
Pro dospělé není život černo-bílý, žijeme v mnoha barvách. Pro dítě se však dělí na dvě poloviny – ženskou a mužskou. Od chvíle, kdy dítě začne vnímat, je pro něj otec zástupcem/modelem jedné poloviny lidstva. A pokud muž chce být skutečným mužem/otcem, musí být i „dobrým tátou“… Role otce před 100 lety byla někde úplně […]
Larvy potemníka moučného, kterému se přezdívá moučný červ, patří mezi potravinové a skladištní škůdce. V domácnostech se s nimi naštěstí, na rozdíl od potravinových molů, setká málokdo. Larvy totiž potřebují velké zásoby potravin, protože se vyvíjejí dlouho. Podle českých vědců by se však v budoucnosti mohly právě ony stát základem našeho jídelníčku. Vzhledem k rostoucí […]
Byla to senzace, když v roce 2003 na indonéském ostrově Flores našli vědci kosterní pozůstatky asi metr vysokého humanoida. Právě kvůli výšce se mu začalo přezdívat hobit. Kdo byli tito lidé ale zač? Trpěli záhadnou nemocí, v jejímž důsledku se zmenšili, jak si experti myslí? Oficiálně jde o člověka floreského (Homo floresiensis), mnohem více se však uchytilo […]
Tuto otázku si položili vědci z Friedrich Alexander Universität v Německu a hledali na ni odpověď. Zkoumání podrobili chemikálie obsažené v tělesném pachu, jejichž koncentrace se liší u kojenců a dospívajících. Malé děti voní rodičům příjemně, jako květiny, zato při zachycení tělesného pachu puberťáků, kteří nepoužili deodorant, sebou nejeden rodič trhne a nakrčí nos. V […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz