Domů     Zajímavosti
Opuštěná místa – tak trochu vyšší úroveň urbexu

komerční sdělení

Víte, co je to urbex? Jedná se o aktivitu, která vychází z anglického slovního spojení urban exploration, doslova „městské zkoumání“. Vyznavači urbexu zpravidla namísto „provařených“ turistických destinací navštěvují opuštěné stavby a další místa vybudovaná člověkem, jejichž sláva už pominula.

Základním pravidlem urbexu je nezanechávat na místě nic než vlastní stopy a neodnášet odtud nic než prach na botách a fotky. Urbex je čím dál více populární aktivitou. Poskytuje nejen dobrodružství a adrenalin, ale také je skvělou formou poznávaní nedávné, a přitom téměř zapomenuté historie.

Trochu vyšší úroveň urbexu zobrazuje i dokumentární seriál s názvem Opuštěná místa, který brzy budou moci zhlédnout i čeští diváci. Tento pořad vás zavede do míst, kde jsou člověkem zapomenuty nejen jednotlivé budovy, ale dokonce celá města, turistické komplexy nebo třeba vojenské základny.

Jako první vás možná napadne Pripjať, město duchů u ukrajinského Černobylu, z něhož zmizel téměř všechen život po dubnu roku 1986, kdy poblíž vybuchla jaderná elektrárna. Právě Pripjati se věnuje jeden z dílů seriálu, ovšem není to jediné lákadlo pořadu.

Evakuaci města tehdy nařídil samotný sovětský prezident Gorbačov a svoje domovy muselo opustit asi 50 tisíc lidí. Samotná Pripjať se však za poslední léta stala velmi populární destinací mezi turisty, takže vyznavači urbexu nebudou nadšení.

Zásluhu na tom má mimo jiné i vydařený seriálu Černobyl. Fotogeničnost neutěšeného místa přitahuje čím dál více lidí.

V bosenském Mostaru se nachází další oblíbený cíl nejen evropských urbexerů, Staklena banka v Mostaru. Budova, která byla po desetiletích dokončena v roce 1991, načež se v průběhu jugoslávských válek 90. let stala místem, odkud chorvatští ostřelovači zabíjeli nevinné civilisty.

Od té doby se jí říká „Věž ostřelovačů“ a její betonová konstrukce postupně chátrá, i když existují iniciativy, které by si přály její obnovu. Jde každopádně o jeden z nejznámějších symbolů konfliktu, který si mnozí z nás dodnes dobře pamatují.

V našich končinách už trochu méně známým opuštěným místem je Salton Sea, největší jezero amerického státu Kalifornie, které se nachází v poušti, a navíc pod úrovní hladiny oceánu. Ten původně celou oblast pokrýval, takže je půda v okolí doslova prosáklá solí.

Jezero zde bylo celá staletí pouze dočasné a nikoho víceméně nezajímalo. Jenže pak, v roce 1905, se protrhla jedna z přehrad na řece Colorado a údolí Salton Sea zalila voda. Toho využili místní byznysmeni, kteří zde nasadili ryby a vytvořili zde resort pro rybáře.

Stalo se však to, co se dalo očekávat – voda se postupně zasolovala a v 70. letech zde všechny uměle vysazené ryby vymřely. A z rybářského resortu se tak stalo město duchů.

Podívejte se s námi na další místa, kam lidská noha už asi jen tak nevkročí, a to ve čtyřdílném dokumentárním seriálu Opuštěná místa, který můžete sledovat premiérově od neděle 1. srpna ve 21:00 na kanálu Viasat History..

 

Trailer: 

https://youtu.be/eaTBTdiy1bo

Související články
Necelých 100 dní do XVII. všesokolského sletu, největší sportovně-společensky-kulturní události roku na našem území, Česká obec sokolská oficiálně oznámila spuštění prodeje vstupenek na hromadné skladby. V rozmezí 200 až 700 korun na den budou k zakoupení od 1. dubna a očekává se, že se hlediště Fortuna Areny zcela zaplní. Ulicemi Prahy už teď jezdí speciální sletová tramvaj […]
Budoucnost se dá předpovídat mnoha způsoby – s pomocí křišťálové koule, kyvadla nebo kávové sedliny. V italské metropoli však již několik staletí spoléhají na ampulky s krví… Jmenoval se Januarius (272–305) a zastával funkci biskupa ve městě Benevento. Přibližně roku 305 však byla jeho duchovní pouť násilně ukončena. Legendy praví, že byl za vlády císaře […]
Pokud jste v nedávné době surfovali na vlnách internetu, mohla vás zaskočit zpráva, že vanilkové aroma již dávno není tím, čím bývalo. Do výrobní rovnice totiž měli vstoupit bobři… A to konkrétně s látkou kastoreum, která však člověku není tak úplně neznámá. Pro různé účely ji totiž více či méně využíval přes 2000 let. Je […]
Dvě třetiny Čechů věří, že se válka na Ukrajině protáhne na několik let. Ještě před rokem si přitom skoro polovina obyvatel myslela, že ruská invaze potrvá do konce roku 2023. Data z průzkumu veřejného mínění společnosti CEPER ukazují, že se podíl respondentů přesvědčených o dlouhodobé válce na Ukrajině oproti stavu před rokem zvýšil v 9 z 12 […]
Už jsme zažili několik sexuálních revolucí, ta nadcházející a přicházející ale poprvé bude mít nádech tak trochu „umělého sexu“. Podle expertů se během 15–20 let stanou běžnou součástí sexuálního života roboti určení na sex – sexboti. Využívat je budou muži i ženy, a to nejen svobodní, ale i manželské páry. Lidé s nimi budou podle […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz