Domů     Vesmír
Snímek fotografa z opavské univerzity uspěl v NASA
Jan Zelenka 31.7.2021

V soboru 31. července 2021 publikoval americký úřad NASA jako prestižní astronomický snímek dne fotografii s názvem „Remembering NEOWISE“ (Vzpomínka na NEOWISE), jehož autorem je Petr Horálek z Fyzikálního ústavu v Opavě.

Snímek připomíná rok od průletu jasné komety C/2020 F3 NEOWISE kolem Země.  Kometa NEOWISE zazářila vloni v červenci na ranní a později i večerní obloze a byla nejvýraznější kometou na severní polokouli za posledních 23 let.

Díky jejímu průletu před „Velkým vozem“ a navíc v době pandemie COVID-19, během které lidé více věnovali svůj zájem přírodě, byla kometa také jedním z nejfotografovanějších astronomických těles vůbec..

I přes mimořádně přísné restrikce kvůli pandemii COVID-19 byla a je noční obloha každému stále dostupná. Na nočním nebi můžeme aktuálně pozorovat Mléčnou dráhu, objevují se první meteory z roje Perseid a nízko nad obzorem už za soumraku lze pozorovat jasné planety:

nad západním obzorem planetu Venuši, nad jihovýchodem pak Jupiter a Saturn. Mnozí ale stále vzpomínají na jednu z nejpůsobivějších nebeských událostí v minulém roce – kometu C/2020 F3 NEOWISE. A právě tato kometa je zachycena na  Astronomickém snímku dne NASA ze 31. července 2021, který pořídil v minulém roce Petr Horálek z Fyzikálního ústavu v Opavě.

Astronomický snímek dne NASA 31. července 2021 s názvem „Vzpomínka na NEOWISE“.

Foto: Petr Horálek (FÚ SU v Opavě).

Snímek byl pořízen 23. července 2020 na táborové základně Klondik u Severní (obec Lobendava) během přednášky o vesmíru pod noční oblohou. Během besedy ukazoval autor snímku dalekohledem kometu účastníkům tábora a vedle pozorování měl ustavený aparát se světelným objektivem na malé přenosné montáži.

Aparát nasnímal celkem 19 půlminutových expozic, které pak byly složeny do jednoho snímku, aby byl potlačen nežádoucí šum a dalšími sofistikovanými úpravami zvýraznil autor také struktury v obou ohonech komety.

Během snímání přecházela přes Velký vůz závojovitá oblačnost, kterou nasvěcovala města v dálce a na snímku se pak projevila jako rovnoběžné světlé pásy. Ty dávají celé kompozici dramatický nádech. Jde již o třetí snímek NASA Fyzikálního ústavu v Opavě a v pořadí 29. snímek NASA od autora Petra Horálka.

Zároveň jde o 17. snímek dne NASA, který vznikl na území České republiky a také o třetí snímek komety NEOWISE od českého autora (první 11. července 2020 od Miloslava Druckmüllera a druhý 16. července 2020 rovněž od Petra Horálka).

Na snímku je zachycena kometa C/2020 F3 NEOWISE ve „Velkém voze“ v den svého největšího přiblížení k Zemi. Kometa tehdy, tedy 23. července 2020, proletěla ve 3:09 SELČ kolem Země ve vzdálenosti 0,63 astronomické jednotky (zhruba 103,5 milionu kilometru od Země) a na nebi se díky tomu jevila úhlově největší.

Měla dva nápadné ohony – bílý prašný a modrý, tvořený ionty. Přičemž bílý se ohýbal díky gravitaci Slunce. A iontový mířil přímo od Slunce, očima byl sice pozorovatelný v délce několika úhlových stupňů, ale na fotografiích vynikal v úhlové délce až 60 měsíčních úplňků naskládaných vedle sebe.

Kometa byla v průběhu své nejlepší viditelnosti pozorovatelná pod známým hvězdným uskupením „Velkého vozu“ (je to součást souhvězdí Velké medvědice), přičemž právě tato kompozice činila průlet komety na obloze nesmírně fotogenický.

Šlo o jednu z nejvýraznějších komet pozorovatelných od roku 1998, kdy zazářila kometa Hale-Bopp. Znovu se kometa NEOWISE ke Slunci vrátí až za 6 765 let.

Astronomický snímek dne NASA (Astronomy Picture Of the Day, zkráceně APOD) je prestižní ocenění nejzajímavější astronomické fotografie dne, kterou pro každý den pečlivě vybírají a následně doplňují osvětným popisem editoři prof.

Jerry Bonnell (z Michiganské Technologické Univerzity) a prof. Robert Nemiroff (z Univerzity v Marylandu), spolupracovníci NASA. Mottem APODu je „Objevujte vesmír“ a od roku 1995, kdy byl výběr zahájen, se stal jedním z nejuznávanějších svého typu po celém světě.

Průvodní texty jsou překládány do 23 světových jazyků včetně češtiny (o kterou se stará od roku 1999 Josef Chlachula) a na sociálních sítích je APOD sledován stamilióny návštěvníků denně.

reklama
Související články
V sedmdesátých letech někteří badatelé s optimismem říkali, že jsme odhalili 95 procent tajemství kosmu. S kvalitnějšími pozorovacími technikami není od věci si přiznat, že toto číslo bylo značně nadhodnocené. Do toho obrazu zapadá i záhadný signál, jehož původ je mimo naší galaxii. Ne, Jednadvacítka nepřevlékla kabát a nezačíná psát jako naši kolegové z Enigmy. […]
Kurosh Karimi a Günther Kletetschka z Ústavu hydrogeologie, inženýrské geologie a užité geofyziky Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy popsali novou metodu lokalizace tělesa skrytého pod povrchem. Nová metoda umožňuje odhadnout polohu, zejména hloubku tělesa a byla publikována v časopise Scientific Reports. Vše v zemské kůře má svou specifickou hustotu, například dvě přibližně stejně velké struktury mohou mít […]
V mnohém připomíná Mléčnou dráhu s dostatkem materiálu pro vznik miliard hvězd. Jak se ale zdá, J0613+52 žádné hvězdy nemá. Je osamoceným chuchvalcem prachu a plynu unášeným vesmírem od počátku věků. Tak alespoň galaxie pojmenovaná J0613+52 na první pohled vypadá. Tým vedený astrofyzičkou Karen O´Neilovou bizarní objekt vzdálený 270 milionů světelných let za pomocí radioteleskopu […]
Vědci objevili vodní páru v disku kolem mladé hvězdy přesně v místě, kde se mohou formovat planety. Voda je klíčovou složkou života na Zemi a předpokládá se, že hraje významnou roli i při vzniku planet. Dosud se nám však nikdy nepodařilo zmapovat, jak je voda rozložena ve stabilním chladném disku – tedy v takovém typu […]
Robotický modul Odysseus je prvním americkým modulem na Měsíci od Apolla 17, které v roce 1972 naposledy dovezlo na našeho vesmírného souseda lidskou posádku. Od té doby hvězdy a pruhy na Měsíci chyběly. V případě Odyssea jde navíc o vůbec první lunární dosednutí soukromé společnosti. Přistávací modul, který je něco větší než telefonní budka, dorazil […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz