Domů     Technika
Moderní technologie chrání kulturní památky
Pavel Polcar 28.7.2021
Zdroj: Tisková zpráva

Národní muzeum v Praze, hrad a zámek v Českém Krumlově, Zlatá bula sicilská v Národním archivu či obnovená chata Libušín na Pustevnách – to jsou příklady památek, které chrání moderní technologie Siemens.

Dokážou se postarat nejen o požární bezpečnost, ale i o ideální teplotu a klima v interiérech a zajištění proti nezvaným návštěvám.

Zabezpečení a technologická ochrana kulturních památek mají svá specifika. Je nutné dbát na požární ochranu, ale zároveň co nejméně zasahovat do historických konstrukcí. Společnost Siemens se do památkové péče a ochrany i do zajišťování technologií pro významné stavby zapojuje již od počátku svého působení v českých zemích.

V Česku máme okolo 100 instalací. Jde o hrady, zámky, muzea a další historické objekty s velkou historickou a uměleckou hodnotou,“ říká Milan Ceeh, obchodní ředitel Siemens Smart Infrastructure REU.

Památky velmi často vyžadují zvláštní podmínky – udržování stálé teploty či vlhkosti a vhodné osvětlení. Je rovněž nutné je chránit proti vandalům či nechtěnému poškození návštěvníky. Na to vše nabízí Siemens řadu řešení, která dokážou vzájemně komunikovat a mohou se propojit i s technologiemi jiných značek.

„Většina světových výrobců používá standardizované komunikační protokoly, a tak můžeme integrovat systémy od různých výrobců,“ dodává Milan Ceeh.

Varování před ohněm i automatické hašení

Požární ochrana je jedním z pilířů bezpečnostních technologií Siemens. V nabídce jsou systémy elektrické požární signalizace (EPS), systémy pro detekci požárů, pro vyhlašování poplachu a evakuaci a stabilní hašení.

Díky bezdrátovým požárním hlásičům SWING byl například na hradě Bouzov rozšířen dosah signálu bezdrátových hlásičů, jenž je obvykle omezen na jedno patro, až o tři podlaží níže, a to bez potřeby natažení jediného metru kabelu v interiérech hradu.

Systém elektronické požární signalizace Cerberus PRO využívají například na zámcích Velké Losiny a Žleby, systém Sintenso s bezdrátovou technologií SWING ochraňuje zámek v Holešově. Sintenso se rovněž uplatňuje i v nově zrekonstruovaném Národním muzeu, jehož rekonstrukce je odborníky považována za jednu z největších a nejkomplikovanějších v české historii.

Národní muzeum rovněž disponuje systémem měření a regulace v podobě platformy pro komplexní řízení budov Desigo CC, který integruje ostatní systémy použité v budově. Lidé a exponáty jsou tak chráněni kvalitou, jež je srovnatelná s nejlépe zabezpečenými stavbami podobného typu na světě.

Optimální klima pro české kulturní dědictví

Dalším důležitým prvkem v ochraně kulturních památek je udržování optimálního vnitřního prostředí – zahrnuje systémy pro vytápění, chlazení, větrání, stínění a regulaci vlhkosti.

Expozice muzea Archeoparku Pavlov obsahuje řadu exponátů od významných kosterních pozůstatků až po kamenné nástroje a kostěné předměty. O řízení vzduchotechniky s rekuperací, vytápění, chlazení, ohřev vody a přečerpávací stanici odpadních vod se stará řídicí systém Siemens MaR Desigo PX, jenž využívá kaskádu tří tepelných čerpadel a noční chlazení venkovním vzduchem.

Z Beskyd až do Prahy

Technologie Desigo slouží také v nedávno obnovené chatě Libušín na Pustevnách v Beskydech. S měřením a regulací zařízení v chatě pomáhá Siemens Desigo PX. Regulátory umožňují sledovat a řídit tepelné čerpadlo, topné okruhy, ohřev vody na mytí a vzduchotechniku s rekuperací.

Dohled nad technologií zajišťuje platforma Desigo Control Point. Díky dotykovým panelům s grafickou vizualizací, správě alarmů, řízení časových programů a sledování trendů mohou provozovatelé lokálně ovládat jednotlivé místnosti. Možný je rovněž vzdálený dohled přes webový prohlížeč z počítače anebo tabletu.

Dalšími významnými památkami, které chrání Desigo PX, jsou například Státní hrad a zámek Český Krumlov či brněnský Špilberk, cenné sbírky Národní galerie v Anežském klášteře nebo originál Zlaté buly sicilské v Národním archivu v Praze.

Zabezpečení proti vandalům a neoprávněnému vniknutí

O zabezpečení proti nedovolenému vniknutí či proti vandalům se starají platformy pro videodohled, systém kontroly vstupu a systém pro správu zabezpečení. Otočné kamery dohlížejí například na dvanáctimetrovou plastiku Trifot v Praze od autora Davida Černého.

reklama
Související články
Věda se spojuje, aby byla silnější. Němci to pochopili už před první světovou válkou, když vznikla Společnost Maxe Plancka. V Česku vědecké klastry a interdisciplinární instituce začaly vznikat teprve nedávno, ale výsledky se už dostavují. Svoje interdisciplinární instituce má už každé významnější město, například Praha, Brno, Ostrava. Před devíti lety myšlenka spojit tři vědecká centra […]
Informační a komunikační technologie se staly základním stavebním kamenem, který formuje naše každodenní životy i způsob, jakým pracujeme a podnikáme. Od prvních počítačů až po současné cloudové služby a umělou inteligenci prošla oblast ICT zásadní proměnou. Pojďme si posvítit na to, kde všude se ICT technologie využívají.  Co je ICT?  ICT je zkratka pro informační […]
První ložiska, tedy součásti, které snižují tření, lidstvo využívalo už v antice. A vývoj stále pokračuje. Na moderních hydrostatických ložiscích pracují odborníci na tribologii z Fakulty strojního inženýrství VUT v Brně. Přišli na to, jak udělat ložiska energeticky až o pětinu úspornější.   Využití by vylepšená technologie mohla najít ve velkých obráběcích strojích, divadelních točnách […]
Celoevropský společný podnik EuroHPC (EuroHPC JU) vyhlásil výběrové řízení na dodavatele nového kvantového počítače konsorcia LUMI-Q, který bude umístěn v České republice a propojen se superpočítačem KAROLINA. Národní superpočítačové centrum IT4Innovations, které je součástí VŠB – Technické univerzity Ostrava, se tak stane domovem prvního českého kvantového počítače. Kvantový počítač konsorcia LUMI-Q bude založený na supravodivých […]
Společnost OpenAI na sklonku ledna značně pozměnila „pravidla hry“. Ze svých zásad totiž odstranila zákaz týkající se poskytování umělé inteligence armádám. Proč? Kvůli prevenci! Spolupráci s Pentagonem navázalo „dítko“ Elona Muska a Sama Altmana v polovině ledna, a to konkrétně v oblasti kybernetické bezpečnosti. Projekt, do kterého společnost prozatím zapojila je však ryze preventivní – […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz