Domů     Zajímavosti
Máte doma malé děti? Pořiďte si bezpečné rolety

komerční sdělení

Děti jsou zvídavé a rády prozkoumávají vše, co je v jejich dosahu. Některé předměty ve vaší domácnosti se jim ale mohou stát osudné. V následujícím textu se podíváme na problematiku rolet. Na trhu se totiž setkáte s bezpečnými i nebezpečnými typy.

Poradíme vám, jak předejít zbytečnému neštěstí a také jak vybrat rolety, které pro vaše dítě budou nezávadné.

Na co si dát pozor

Rolety jsou pro děti potenciálně nebezpečné. Pokud nejsou vybaveny bezpečnostními prvky, hrozí, že se na nich uškrtí. Toto riziko představují řetízky ovládání. Pro děti jsou lákavé a chtějí si s nimi hrát.

Pokud se k nim dostanou, začnou se na ně zavěšovat a tahat za ně. Bohužel se na nich snadno vytvoří smyčka, ze které se dítě nedokáže vymotat, pokud do ní například zavěsí hlavičku.

Tomu se dá naštěstí snadno předejít. Například tak, že pro ně vytvoříte bezpečný prostor, ve kterém se budou moci bez omezení pohybovat a ve kterém nebude nic potenciálně nebezpečného, co by je lákalo.

Jak vytvořit bezpečný prostor pro děti

Naprostým základem je, aby rolety nebyly v dosahu dětí. Měli byste je umístit do výšky

minimálně 1,6 m. U rolet značky FEXI si můžete říct, jak dlouhý řetízek k roletám chcete. Vytvoří ho pro vás v délce od 50 cm až po 2 m. Jiní výrobci vám prodají standard, avšak FEXI pracuje s tím, že ne každému zákazníkovi vyhovuje stejná délka provázku.

Vhodnou délku řetízku navíc můžete kdykoliv doobjednat, pokud vaše díte vyroste a vy zjistíte, že byste potřebovali ještě kratší.

Odsuňte nábytek (postele, skříně, židle, zkrátka všechno – děti jsou nenapravitelní dobrodruzi a nic je jen tak neodradí) dál od oken. Děti jsou zvídavé a mohly by chtít po nábytku vyšplhat, aby se přeci jen k roletám dostaly.

Jediné nebezpečí pak nemusí představovat řetízek, ale samotná roleta. Dítě by se na ni mohlo z nábytku zavěsit, strhnout ji a spadnout na zem i s ní.

Doporučujeme vám zkontrolovat a zabezpečit nejen váš domov, ale také místo, kde děti tráví čas a kam si chodí hrát. Může to být například vaše chata, domov prarodičů a tak dále.

Stačí jedna nestřežená chvíle a děti se mohou zranit. Proto je důležité odstranit veškeré nebezpečí z jejich cesty.

Nejdůležitější samozřejmě je pořídit si bezpečné rolety. Jak takový produkt vypadá, jak ho poznat a kde ho najít? Pojďme se na to společně podívat.

Jak poznat, že jsou rolety bezpečné

Rolety, které neohrožují děti, jsou vyrobené v souladu s normou ČSN EN 13120. Takové rolety disponují bezpečnostními prvky, které předchází jakémukoliv neštěstí. Tuto normu splňují například rolety Den a Noc od FEXI, které jsou vybaveny vždy jednou z následujících variant bezpečnostních prvků:.

bezpečnostní kladkou pro napnutí řetízku,

systémem pro přetržení.

Bezpečnostní kladka pro napnutí zabraňuje volnému pohybu řetízku. Tím pádem se na něm nevytvoří nebezpečná smyčka. Systém pro přetržení zase zajistí, že když se na něj dítě zavěsí nebo za něj silou zatahá, spojka na řetízku se rozpojí a ten se v podstatě utrhne.

Ani v tomto případě tedy není dítě v ohrožení. Více o bezpečnostních prvcích se dozvíte v článku Bezpečnost pro děti.

Pár slov na závěr

Pokud roleta obsahuje bezpečnostní prvky, nemáte se čeho obávat. Rolety FEXI dostanete již složené, a tak se nestane, že byste při skládání na nějaký díl zapoměli. Rolety od FEXI jsou odolné a snadno se udržují.

Tento vkusný a praktický doplněk do bytu bude skvěle sloužit vám a vaše děti neohrozí. Podívejte se například na oblíbené rolety Den a Noc Silver, které do dětského pokoje padnou jako ulité a vaše dítě díky nim bude spát jako v bavlnce.

Související články
Válka, drahé hypotéky i úzkost z dopadů klimatických změn. To vše jsou podle odborníků důvody prudkého poklesu nově narozených dětí, ke kterému došlo v loňském roce. Obavy z budoucnosti trápí stále více mladých párů. Loni se v Česku podle Českého statistického úřadu narodilo přibližně 91 000 dětí – nejméně za posledních 22 let. „Průměrný věk […]
Přesnější a rychlejší mapování znečištění vodních ploch i lepší ovládání pasivních hladinových plavidel tažených lodí byly hlavní cíle projektů kooperace robotických dronů vyvíjených Skupinou multirobotických systémů FEL ČVUT (MRS) a autonomně řízených lodí. Výsledky představili výzkumníci před pár dny u břehů vodní nádrže Orlík. Nad hladinu a okolní louky se vzneslo během soustřední v minulých dnech […]
Nejrozlehlejší světový kontinent ukrývá mnoho měst, paláců a dalších míst, které i po několik staletí halí závoj tajemna. Podíleli se na jejich vzniku bohové, andělé nebo snad démoni? Od chvíle, kdy byla na dálném východě založena říše, která se svou mocí vyrovnala těm největším civilizacím historie uplynulo již mnoho let. Khmérská civilizace po více než […]
Virtuální realita už není jen hračkou geeků, odnoží herního zábavního průmyslu nebo vědců. Její potenciál je větší, s přesahem do každodenního života. Městská knihovna v Praze prostřednictvím VR nejen zpřístupnila zajímavou, bezmála stoletou historii budovy knihovny na Mariánském náměstí, ale umožňuje i pohlédnout na knihovnu a její služby novýma očima. Městská knihovna v Praze zahájila projekt před […]
Pro dospělé není život černo-bílý, žijeme v mnoha barvách. Pro dítě se však dělí na dvě poloviny – ženskou a mužskou. Od chvíle, kdy dítě začne vnímat, je pro něj otec zástupcem/modelem jedné poloviny lidstva. A pokud muž chce být skutečným mužem/otcem, musí být i „dobrým tátou“… Role otce před 100 lety byla někde úplně […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz