Domů     Zajímavosti
Móda je zpět – proč se určité trendy pravidelně vracejí na vrchol?

komerční sdělení

Móda stejně jako historie se točí dokola. Ikony stylů to vědí, návrháři tento trend velmi rádi používají. Zejména v posledních letech se stalo populární odkazovat se na vzory z předchozích epoch. I když se v přesném poměru 1: 1 nikdy nic neopakuje, klíčem k úspěchu designu se stalo odkazování na určité trendy a používání předních trendů.

Dnes, v postmoderním světě, kde již bylo vše vynalezeno a vytvořeno, je reinterpretace stylů pravděpodobně nejpopulárnějším uměleckým trendem.

Mísení stylů je trendy

Styly se nikdy nemísily a měnily se tak rychle a intenzivně jako dnes. V minulosti ke změnám docházelo postupně, každých několik, několik desítek nebo dokonce několik set let. V posledních několika sezónách došlo k návratu módy ze 70., 80. a 90. let a také na přelomu století, na který jsme se donedávna dívali s rozpaky.

Za určitých okolností se používají exkluzivní trendy 20. a 30. a 40. let – zejména pokud jde o stylizované svatby nebo jiné tematické akce. Móda „být retro“ se vrací nejen z hlediska oblečení nebo účesů, ale také způsobu života, výživy, zájmů a interiérového designu.

Typickým příkladem pro návrat trendů jsou stylové adidas originals boty. Mnoho kolekcí odkazuje na původní módní trendy a vrací se v nových inovativních verzích.

Návrat módních trendů

Využívání trendů minulosti má vždy znaky reinterpretace, „přepisování“ myšlenek, které byly v minulosti ověřeny. Ale protože jsme nám mnohem bližší než naši předkové do doby, z níž čerpáme, můžeme si dovolit víc.

Není pro nás těžké získat a nést ty nejvěrnější „originály“ z minulé doby, které dnes najdete ještě ve skříních rodičů a prarodičů. Díky tomu jsou stylizace realističtější a zároveň přirozené – koneckonců po dobu 15, 20 nebo dokonce 30 let se móda v jejích obecných předpokladech nezměnila natolik, že by nošení svrchních oděvů bylo něčím nepřijatelným nebo extravagantním.

Preferovaná móda se mění, ale určité vzory byly jednou provždy porušeny. Díky tomu mohou dámy nosit kalhoty a pánové nemusí nosit tvrdé formální obleky. A ať už máte na sobě tuby, zvonky, boyfriendy, je to jen otázka současného stylu.

Byla by to jiná věc, kdyby se naši pra-pra-prarodiče nebo jejich předkové dívali na oblečení současníků: hlavní osou mnoha našich každodenních outfitů se stalo to, co se hanebně skrývalo pod oblečením (jako například tričko).

Frak nebo šaty s krinolínou se nám však zdají prostě prostě nemožné až archaické.

Inspirace minulostí

Je třeba zdůraznit, že návratnost trendů je masivní. Nejvíc ze všeho to není to, co návrháři propagovali, ale to, co nosili všichni. Ale pro velké módní domy jako Versace, Prada a Gucci nebo třeba výrobce obuvi adidas a stylová puma, je návrat módy v posledních desetiletích 20. století trefou do černého.

Není divu, že se snaží ukázat flexibilitu a dělat kompromisy kombinací svých nejlepších návrhů s módou ulic a hřišť. Modelky, které pro ně před lety šly po přehlídkových molech, jsou oblečeny i nyní do nadčasových modelů. A nikdo to nevidí jako překvapení, vše je naopak v souladu se současným stylem.

Související články
Už dlouho se snaží program pivních speciálů Volba sládků Plzeňského Prazdroje podporovat rozmanitost českého pivního trhu. Zítra to můžete ochutnat. V březnu a dubnu se Prazdroj spojil se všemi fungujícími klášterními pivovary a společně uvařili velikonoční speciály Poutní: Poutní Březnové a nové Poutní Dubnové. Právě tato a další piva budou moci pivaři ochutnat už zítra (27. […]
Válka, drahé hypotéky i úzkost z dopadů klimatických změn. To vše jsou podle odborníků důvody prudkého poklesu nově narozených dětí, ke kterému došlo v loňském roce. Obavy z budoucnosti trápí stále více mladých párů. Loni se v Česku podle Českého statistického úřadu narodilo přibližně 91 000 dětí – nejméně za posledních 22 let. „Průměrný věk […]
Přesnější a rychlejší mapování znečištění vodních ploch i lepší ovládání pasivních hladinových plavidel tažených lodí byly hlavní cíle projektů kooperace robotických dronů vyvíjených Skupinou multirobotických systémů FEL ČVUT (MRS) a autonomně řízených lodí. Výsledky představili výzkumníci před pár dny u břehů vodní nádrže Orlík. Nad hladinu a okolní louky se vzneslo během soustřední v minulých dnech […]
Nejrozlehlejší světový kontinent ukrývá mnoho měst, paláců a dalších míst, které i po několik staletí halí závoj tajemna. Podíleli se na jejich vzniku bohové, andělé nebo snad démoni? Od chvíle, kdy byla na dálném východě založena říše, která se svou mocí vyrovnala těm největším civilizacím historie uplynulo již mnoho let. Khmérská civilizace po více než […]
Virtuální realita už není jen hračkou geeků, odnoží herního zábavního průmyslu nebo vědců. Její potenciál je větší, s přesahem do každodenního života. Městská knihovna v Praze prostřednictvím VR nejen zpřístupnila zajímavou, bezmála stoletou historii budovy knihovny na Mariánském náměstí, ale umožňuje i pohlédnout na knihovnu a její služby novýma očima. Městská knihovna v Praze zahájila projekt před […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz