Domů     Zajímavosti
Coca-Cola symbolizuje touhu po svobodě

komerční sdělení

Od momentu, kdy z výrobní linky přímo v Československu vyšla první láhev nápoje Coca-Cola, uplynulo 50 let. Tehdy byla dostupná pouze jediná varianta – klasický nápoj v ikonické skleněné láhvi o objemu 250 ml.

Češi a Slováci dodnes vzpomínají, že nápoj Coca-Cola byl tak mimořádný, že stálo za to si schovat láhev či později plechovku. Za desetiletí se toho ale hodně změnilo. Společnost dala práci téměř deseti tisícům lidí v Česku a na Slovensku, stala se ekologičtější a přinesla 50 let radosti.

„Nápoj Coca-Cola se ve světě vyrábí už 135 let a působí téměř ve 200 zemích světa. V Česku a na Slovensku oslavuje úžasných 50 let. Je to pro nás mimořádný mezník a vážíme si, že ho s námi Češi a Slováci oslavují.

Stejně jako s nimi nápoje značky Coca-Cola oslavují jejich nejvýjimečnější chvíle už po celá desetiletí,“ říká Natalia Stroe, CEO The Coca-Cola Company ČR/SR.

Coca-Cola se mnohým Čechům a Slovákům spojuje v první řadě se Západem, nápoj se však už desetiletí vyrábí lokálně. Že je to však už 50 let, tipuje jen každý sedmý respondent průzkumu agentur STEM a FOCUS, který si dala Coca-Cola exkluzivně připravit k tomuto výjimečnému jubileu.

První láhev o objemu 250 ml pro zákazníky vyjela z výrobní linky v září 1971. Československo se tak stalo čtvrtou socialistickou zemí, ve které se nápoj Coca-Cola vyráběl a také 135., kde se prodával.

V socialistickém Československu se gastronomická zařízení dělila do čtyř cenových skupin. Nápoj Coca-Cola si lidé v 70. letech mohli koupit jen v omezené míře – např. v restauracích 1. a 2. kategorie, v prodejnách Tuzex, případně ve vlaku či v letadle.

V roce 1971 se v Modřicích vyrobilo 3 073 190 přepravek po 24 čtvrtlitrových láhvích, tedy celkem 18 439 140 litrů nápoje Coca-Cola. Roční průměrná produkce závodu v Kyjích je v současnosti více než 200 milionů litrů nápoje Coca-Cola (společně ve variantách regular, light a zero).

Největší změna nastala v roce 1991, kdy produkci ve státním podniku přebral soukromý botler, společnost Coca-Cola Amatil, a pokračoval ve výrobě ikonického nápoje společnosti The Coca-Cola Company na území Československa.

Od té doby přibyl počet míst, ve kterých se nápoj Coca-Cola dal koupit, ale také varianty příchutí a balení. Dnes se prodává až v devíti různých variantách.

Nápoj Coca-Cola od roku 2000 vyrábí a do lahví plní společnost Coca-Cola HBC, která je strategickým partnerem společnosti The Coca-Cola Company. Za posledních 30 let dal systém Coca-Cola práci téměř 10 000 lidem.

Aktuálně zaměstnává 943 lidí 20 různých národností. Téměř 9 % zaměstnanců ve společnosti pracuje více než 25 let.

„Coca-Cola je postavená na vztazích, které nám každý den pomáhají naplňovat naši vizi. Bez zaměstnanců, pro které je jejich práce vášní, by to nebylo možné. To oni reprezentují hodnoty společnosti: péči, sdílení, integritu a preciznost.

Zároveň nesmíme zapomenout na naše zákazníky a obchodní partnery, bez kterých by se nám nepodařilo uspokojit potřeby všech spotřebitelů,“ vysvětluje Dan Timotin, CEO Coca-Cola HBC ČR/SR.

Závod, ve kterém se nápoje Coca-Cola vyráběly, byl 22 let i na Slovensku v obci Lúka, v okrese Nové Mesto nad Váhom. Dnes se nápoje Coca-Cola pro Česko a Slovensko vyrábějí v závodě v Praze-Kyjích. Pro obě země byla Coca-Cola velkým ekonomickým přínosem.

Za posledních 15 let společnost na daních zaplatila tři miliardy českých korun, tedy dohromady 120 milionů eur v Česku i na Slovensku.

Nápoj Coca-Cola se v Česku i na Slovensku dodnes spojuje s nezaměnitelnou chutí a radostí v každém doušku. V průzkumu agentur STEM a FOCUS téměř pětina obyvatel Česka (18 %) a také Slovenska (19 %) uvedla, že jim nápoj Coca-Cola přináší asociaci se silnými životními momenty, jako jsou oslavy nebo svátky.

Související články
Pro dospělé není život černo-bílý, žijeme v mnoha barvách. Pro dítě se však dělí na dvě poloviny – ženskou a mužskou. Od chvíle, kdy dítě začne vnímat, je pro něj otec zástupcem/modelem jedné poloviny lidstva. A pokud muž chce být skutečným mužem/otcem, musí být i „dobrým tátou“… Role otce před 100 lety byla někde úplně […]
Larvy potemníka moučného, kterému se přezdívá moučný červ, patří mezi potravinové a skladištní škůdce. V domácnostech se s nimi naštěstí, na rozdíl od potravinových molů, setká málokdo. Larvy totiž potřebují velké zásoby potravin, protože se vyvíjejí dlouho. Podle českých vědců by se však v budoucnosti mohly právě ony stát základem našeho jídelníčku. Vzhledem k rostoucí […]
Byla to senzace, když v roce 2003 na indonéském ostrově Flores našli vědci kosterní pozůstatky asi metr vysokého humanoida. Právě kvůli výšce se mu začalo přezdívat hobit. Kdo byli tito lidé ale zač? Trpěli záhadnou nemocí, v jejímž důsledku se zmenšili, jak si experti myslí? Oficiálně jde o člověka floreského (Homo floresiensis), mnohem více se však uchytilo […]
Tuto otázku si položili vědci z Friedrich Alexander Universität v Německu a hledali na ni odpověď. Zkoumání podrobili chemikálie obsažené v tělesném pachu, jejichž koncentrace se liší u kojenců a dospívajících. Malé děti voní rodičům příjemně, jako květiny, zato při zachycení tělesného pachu puberťáků, kteří nepoužili deodorant, sebou nejeden rodič trhne a nakrčí nos. V […]
Má pověst jedné z nejnavštěvovanějších sociálních sítí. S každým dalším přečteným příspěvkem však podle výzkumu vědců z Torontské univerzity naše psychika značně trpí. Autoři studie, která byla publikována v časopise Communications Psychology zjistili, že přihlášení na sociální síť X (dříve známé jako Twitter) sice u některých uživatelů vedlo k většímu pocitu sounáležitosti, zároveň ale bylo […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz